Наградените от "Екопак" - 20 заведения, които са първенци по отговорно рециклиране

1602
Наградените от "Екопак" - 20 заведения, които са първенци по отговорно рециклиране
Снимка: Екопак

Кои са онези обекти в София, които рециклират пластмасови бутилки и алуминиеви кенове така, че да послужат за пример на всички? ЕКОПАК и Столична община раздадоха първите награди „ЕКОзвезди" на първенците по екологична култура и грижа за околната среда в столицата. Престижните зелени призове бяха връчени на 20 спортни, учебни заведения, обекти за обществено хранене, фестивали и събития. Сред тях попаднаха "Стария чинар", Starbucks, Атлетик Фитнес (Дианабад), Технически университет, бар "Кристал", Национална футболна база "Бояна", A to Jazz фестивал и много други (пълният им списък може да намерите в края на текста, бел.ред). Официалното събитие се проведе на една от най-големите площадки за сортиране на отпадъци от опаковки в София с участието на г-жа Надежда Бобчева, зам.-кмет на Столична Община, общински съветници, инж. Николай Неделков, директор на Столичен инспекторат и г-н Александър Иванов, зам.-кмет на район Искър. 

Над 300 участници

„Огромна благодарност за заведенията и обектите, които помагат да опазим природата и градовете си чисти за бъдещите поколения. Те приеха предизвикателството да направят едно малко усилие, за да можем да използваме пластмасовите бутилки и кенове отново, вместо да ги изхвърляме. Благодаря на хората, работещи в тези заведения, че приемат тази зелена кауза. Благодаря и на всички клиенти и граждани, които гласуват в подкрепа на екозаведенията и помагат да направим един своеобразен екорейтинг и така да мотивираме още обекти да се включат. Днес награждаваме обектите, получили най-много гласове в платформата ни, но за нас всички 300 участници заслужават адмирации и дано имат много последователи,“ заяви изпълнителнителният директор на ЕКОПАК България, Александър Урманов.

Изпълнителният директор на ЕКОПАК Александър Урумов заяви, че всички участници заслужават адмирации

 

Наградите бяха връчени след 6 месечна и интензивна кампания. Тя даваше възможност на собствениците на бизнеси да бъдат екологични и да избегнат глоби за неспазване на определени стандарти по удобен, достъпен и лесен за осъщестяване начин. Накратко: ЕКОПАК им предоставяха съдове, извозваха събраните количества по график, сортираха ги по вид и цвят и ги подготвяха за рециклиране, а заведенията, включили се в инициативата, събираха отпадъците разделно. 

Зелена алея на славата

Класирането на най-активните екозаведения бе изготвено въз основа на броя гласове, получени в онлайн платформата за екорейтинг „Зелена алея на славата“. Платформата вече е събрала повече от 7400 гласа, като алгоритъмът й позволява един човек да гласува само по веднъж за дадено заведение, но в същото време да покрепи повече от един обект. По този начин стимулираме споделянето на „добрия пример“ като нагледно показваме одобрението за екоотговорното поведение на бизнеса, споделят от ЕКОПАК.

Обслужването на обектите се извършва с 6 специализирани камиона с преса по един, два или три пъти седмично. За ден един в обект се събират между 100-400 бутилки/кенчета. Програмата е насочена специално към отпадъците от пластмасови бутилки и алуминиеви кенове в отговор на европейската стратегия за развитие на кръгова икономика „от бутилка в бутилка“. Целта е до 2025 година почти 4 от 5 пластмасови бутилки да се събират разделно, а през 2030 година – 9 от всеки 10. Освен това към 2030 година поне 30% от пусканите на пазара нови бутилки ще трябва да съдържат вторичен материал - рециклиран PET – полиетилен терафталат, получен от отпадъци от пластмасови бутилки.

До края на март 2024 г. ЕКОПАК ще награди и 20-те заведения в Пловдив и Бургас, получили най-много гласове в „Зелена алея на славата“ за изминалата година. Междувременно инициативата продължава и организаторите канят всеки обект в София, Пловдив или Бургас, който генерира значителни количества отпадъци от пластмасови бутилки или алуминиеви кенове да подаде заявка да се включи онлайн на https://www.ecopack.bg/bg/eko-zvezdi.

Личните истории

От Actualno.com още от самото начало на инициативата разказваме за личните истории, свързани със зелената кауза в нашата специална рубрика. Защото е важно да познаваме както статистиката - в крайна сметка екологичната грижа се състои в стремежа тя да се преобърне в полза на природата и околната среда - така и е интересно да разберем какъв е индивидуалният път на всеки, който е разбрал за себе си смисълът от отговорното рециклиране. По тази причина ви срещнахме с главния готвач Виктор Вълков и неговата "рецепта" за екологично поведение. Запознахме ви с бармана Румен Дойков и неговите каузи. Използвахме за вдъхновение историята на Гергана Танчева и на Диан Динев - и двамата управители на заведения. Накрая почерпихме опит от еко модела на спортния мениджър Цветанка Цокова и изпитахме респект от начина, по който учителка Пенка Тончева увлича учениците да мислят и действат екологично. 

Между всички тези еко герои, макар да имат различни професии и съдби, забелязахме нещо общо. Че имат безкомпромисна етика спрямо природата и чудесно разбират, че щом сме свързани с нея, всяко наше действие в нейна полза ни засяга повече от лично. В посочените интервюта ще намерите десетки аргументи и вдъхновяващи примери и разсъждения, които са естествени, убедителни и могат да послужат за пример. 

 

СПИСЪК НА ОБЕКТИТЕ В СТОЛИЧНА ОБЩИНА, ОТЛИЧЕНИ С ПРИЗА „ЕКОЗВЕЗДИ 2023“

Ресторант „Стария чинар“

Starbucks

Пицария „УГО“, бул „Витоша“

Happy Bar&Grill, Младост

A to JazZ Фестивал

Ресторант „СТАРАТА ГОСПОЖА“

Национална футболна база „Бояна“

Пицария „УГО“, ул. „Хан Крум“

Заведение за хранене „Бабино село“

Атлетик Фитнес, Дианабад

Ресторант „МОМА“

Технически Университет - София

Гръцки ресторант NAMOOS

Павилион за бързо хранене GO GRILL

HOM's Bar

Бар „КРИСТАЛ“

Индийски ресторант „КОХИНОР“

Ресторант „КЪЩАТА“

Turkish house „АДАНА“

Juno Hotel Sofia

 

За ЕКОПАК България:

Вече 20 години ЕКОПАК България е двигател на кръговата икономика на отпадъците от опаковки в страната. Организацията поддържа система от три цвята контейнери за разделно събиране на отпадъци от опаковки, обслужваща над 2,5 милиона души и 94 общини в страната. ЕКОПАК България е и основен доставчик на рециклиращата индустрия в страната, с над 50% дял в количествата доставен вторичен материал за обработване. През 2023 година ЕКОПАК превръща над 117 хиляди тона отпадъци от опаковки във вторични суровини за ново производство. От тях предадените за рециклиране пластмасови бутилки са над 6 хиляди тона, а алуминиевите кенове - над 1000 тона. Организацията е създадена, за да изпълнява законовите задължения за рециклиране на отпадъци от опаковки на нейните членове - компаниите, които пускат на пазара в България опаковани стоки. Членове на ЕКОПАК са над 1100 компании, сред които и най-големите международни и български производители и вносители на опаковани стоки. Организацията няма право да разпределя печалба и реинвестира всички приходи в развитието и разширяването на системата за разделно събиране, за да може да изпълнява все по-амбициозните цели за събиране и рециклиране на отпадъци, заложени в българското и европейското законодателство.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Опитват да пришпорят закъснялото издаване на лични документи от поколение 2019

Митрополит Григорий ще оглави литургията за Възкресение

Месечна прогноза за времето за май 2024 г. (КАРТА)

Богатият асортимент на МЕТРО България достига до домакинствата в Пловдив в партньорство с Kolichka.bg

Имени дни през май 2024 г.

Плачевна тоалетна в посолството ни в Лондон: Няма пари за достойно лице на България в чужбина

Берачи и търговци на гъби протестират пред НС: Против отпадането на алтернативния данък (СНИМКИ)

Простреляното в главата дете от Враца е изведено от реанимацията на "Пирогов"

На всеки пети спасителен пост на плажа се изисква линейка и мед. лице: Възможно ли е, казват хора от бранша

Последен ден за подаване на данъчните декларации

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com