Най-голямото предизвикателство е изграждането на интеграционна стратегия, заяви Йовчев

10363
Най-голямото предизвикателство е изграждането на интеграционна стратегия, заяви Йовчев
Снимка: БГНЕС

Най-голямото предизвикателство е изграждането на интеграционна стратегия, по която работим. Надявам се, че обстановката няма да се промени в такава степен, че да имаме отново предизвикателство, което да е свързано с навлизащи на наша територия големи групи от нелегални емигранти. Това каза в интервю за Агенция “Фокус” вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев, по повод посещението на еврокомисаря Сесилия Малмстрьом в България.

„Аз лично съм много доволен за това, че беше отчетен същественият напредък на България през последните месеци. Разбира се, използвах възможността на благодаря на еврокомисаря Малмстрьом лично за положените усилия, както и на агенциите и на ЕК, които ни помогнаха в един такъв труден момент. Това, което предстои на България, е да продължи усилено да работи съвместно с помощта на Европейската комисия и на агенциите, за разрешаване на този проблем. Към момента можем да кажем, че сме овладели кризата, че контролираме и управляваме процесите. Разбира се, има още доста неща, които трябва да свършим, но повечето от тях са в ход, и наистина очаквам до няколко месеца ние да решим основните проблеми, които стоят пред нас”, каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев.

Бившият шеф на КАТ: Уволниха ме заради глоба за Йовчев

Бившият шеф на КАТ София Богдан Милчев заяви, че е бил уволнен от поста си заради глоба за вътрешния министър Цветлин Йовчев. Месец пре...

По думите му, към момента България е получила сравнително ограничено количество средства и то – скоро за политиките за справяне с проблема. „Ние сме благодарни на това, което получихме”, каза вицепремиерът.

По отношение на изразходването на средствата, той обясни - по моя заповед е създадена комисия, която включва експерти, и то експерти, повечето от които не са пряко ангажирани нито с преговорите, нито с подготовката на документациите, нито с провеждането на търговете по обществените поръчки. Целта на тази комисия е да изследва в три основни области. Първото – целесъобразност - дали правилно и в съответствие с целите изразходваме средствата; второ - законосъобразност, да бъдат прозрачни поръчките и да бъде спазен законът изцяло; трето - дали ще спазим необходимото време. Оптимист съм, в момента, че и в трите насоки вървим много добре.

До момента заплахите за България от кризата в Украйна основно са в икономическата сфера. Темата за Украйна и сигурността в региона е била обсъждана на срещите му в САЩ. "Обсъдихме с нашите партньори там загрижеността си за ситуацията в Украйна. Мисля, че споделяме обща оценка за това, че кризата е изключително тежка, и тя може да повлияе както върху регионална, така и върху глобалната сигурност. Наистина е необходимо, да бъдат предприети доста сериозни мерки за овладяване на тази криза и за нейното успешно разрешаване", каза Цветлин Йовчев. "За жалост, не можем да очакваме, че тази криза ще бъде разрешена в един кратък период от време, и именно поради тази причина, тя поражда определени заплахи, включително и за сигурността на България. Основно, тези заплахи са в икономическата сфера, до момента. Не очакваме развитие на кризата в такава посока, че да се повиши вероятността от възникването и на други заплахи за националната ни сигурност. Основното е свързано с нормалното доставяне на газ, и с евентуално икономическите загуби, които може да претърпи България", обясни вицепремиерът и министър на вътрешните работи.

"Обясних българската позиция, която беше приета добре и считам, че в повечето от случаите, ние споделяхме обща визия за това по какъв начин трябва да се търси решение на тази криза. Именно чрез преговори и по мирен начин", каза Цветлин Йовчев.

Йотова: Еврослужбите предупреждават за нова бежанска вълна у нас

Всички служби в Европейския съюз ни предупреждават, че ще има нова бежанска вълна и България ще бъде обект на тази вълна. Това заяви на...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com