Най-важните новини за деня: 14 април 2024 г.

1581
Най-важните новини за деня: 14 април 2024 г.
Снимка: Getty Images

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 14 април.

ИРАН ОБЯВИ КРАЙ НА АТАКАТА ПО ИЗРАЕЛ СЛЕД ИЗТРЕЛЯНИ СТОТИЦИ ДРОНОВЕ И РАКЕТИ(ВИДЕО)

Мисията на Иран в ООН реално обяви край на ескалацията срещу Израел около 1 ч. след полунощ българско време на 14 април. Това се случва по-малко от три часа откакто Техеран изстреля стотици дронове и ракети по израелска територия. Обявлението беше направено пред ООН - при това, по официален канал, макар и в социалните мрежи.

ИЗРАЕЛ ОБЯВИ КРАЙ НА ЗАПЛАХАТА СЛЕД АТАКАТА ОТ ИРАН (ВИДЕО)

Израелската армия обяви край на заплахата от Иран, след като по цели в Израел бяха изстреляни стотици дронове и ракети, предаде Ройтерс. Това се случва след като мисията на Иран в ООН сложи край на ескалацията срещу Израел около 1 ч. след полунощ българско време на 14 април.

Израел поиска Съветът за сигурност на ООН да проведе извънредно заседание, за да осъди атаката на Иран. Тел Авив ще настоява Революционната гвардия на Иран да бъде обявена за терористична организация: Дронове и ракети от Иран и Израел: Първи данни за бройката (ВИДЕО)

БАЙДЪН КЪМ НЕТАНЯХУ: САЩ НЯМА ДА УЧАСТВАТ В АТАКИ СРЕЩУ ИЗРАЕЛ

Израелският премиер Бенямин Нетаняху e разговарял с президента на САЩ Джо Байдън, за да обсъдят атаката с дронове и ракети на Иран от снощи. 

"Израел трябва да смята тази вечер за победа, защото според сегашната оценка на САЩ атаките на Иран са били до голяма степен неуспешни и са показали превъзходството на Израел във военните способности", е била позицията на Байдън, съобщи високопоставен служител на администрацията пред CNN.

СЛЕД АТАКАТА НА ИРАН: КУРСЪТ ЗА ОТГОВОР НА ИЗРАЕЛ ИЗГЛЕЖДА ЯСЕН

Израел ще се стреми Иран да плати за стореното по начин и когато е удобно за нас. Това заяви военният министър във военния кабинет на Израел Бени Ганц. Той е лидер на опозицията срещу израелския премиер Бенямин Нетаняху.

ВОЕННИЯТ МИНИСТЪР: СЛЕДИМ СИТУАЦИЯТА В БЛИЗКИЯ ИЗТОК

Продължаваме да следим ситуацията. Това каза министърът на отбраната Атанас Запрянов пред медиите.

Думите му бяха по повод снощните атаки на Иран срещу Израел. Около 23 ч. българско време на 13 април стана ясно, че Иран е изстрелял първа вълна от дронове по Израел. Три часа по-късно мисията на Иран в ООН сложи край на ескалацията срещу Израел. Малко след това стана ясно, че иранските пълномощници в Близкия изток също са се активизирали. Бунтовниците хути в Йемен са изстреляли дронове срещу Израел. Както вече стана ясно, същото сториха и от ливанската „Хизбула“.

Запрянов обяви, че страната ни е в течения на събитията 24 часа преди началото им, по време на удара и има информация и за резултатите от него.

ВОЙНА МЕЖДУ ИРАН И ИЗРАЕЛ: СЛУЖЕБНИЯТ КАБИНЕТ ОБЯСНИ КАКВО ПРАВИ, ПП РЕАГИРА

Няма непосредствена заплаха за националната сигурност на България след снощната атака на Иран срещу Израел: Иран обяви край на атаката по Израел след изстреляни стотици дронове и ракети (ВИДЕО). Това беше докладвано на министър-председателя Димитър Главчев, който тази сутрин свика работно съвещание с участието на министрите на отбраната Атанас Запрянов и на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков, зам.-министъра на външните работи Мария Димитрова, началника на отбраната Емил Ефтимов, както и представители на службите за сигурност.

СЛЕДСТВЕНИ ТАЙНИ ЛЕТЯТ, ЗАМЕСЕН ЕКСМИНИСТЪР ГОВОРИ КАТО МЪЛЧИ

Много искам да дам пряк отговор, но има следствена тайна – не мога да коментирам. Да, ходя с охрана – това заяви пред БНТ бившият министър на електронното управление Александър Йоловски, с уточнение, че охранител сега "е в студиото, надявам се да не го покажете": Протоколите цъфтят: Кирил Петков е каратист, заплашва и рекетира с Божидар Божанов

"Много искам да вляза в детайли", подчерта бившият министър, но повтори няколко пъти, че не можел. Попитан защо Божидар Божанов, неговият предшественик и депутат от ПП-ДБ още не е разпитан, Йоловски коментира, че не може да каже.

ПЕТКОВ: ПАЧКИ СРЕЩУ БОРИСОВ ВАДИХА СЛУЖБИТЕ, КОИТО ТОЙ НЕ ИСКА ДА РЕФОРМИРА

"Пачките, които бяха извадени на Борисов, са били извадени от същите тези служби, които той не иска да реформира. Никога не сме вадили ние". Това каза съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков в предаването на "На фокус" по Нова телевизия.

НАВОДНЕНИЯТА ПРОДЪЛЖАВАТ: РУСИЯ ЩЕ БОРИ БЕДСТВИЯТА С ИЗКУСТВЕН ИНТЕЛЕКТ (ВИДЕО)

Изкуствен интелект и роботи ще бъдат въведени за борба с природните бедствия в Русия, съобщи контролираната от руската държава агенция ТАСС, позовавайки се на информация на Съвета за сигурност на страната. Всичко това на фона на проблемите с наводненията в Оренбург.  

Докато властта обмисля как изкуственият интелект да се включи в борбата с бедствията, в социалните мрежи се появиха кадри как хората в наводнения Оренбург негодуват и плашат, че ще вземат "вилите".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 29 април 2024 г.

За поредна година Кока-Кола ХБК България стартира своята лятна стажантска програма

Над 100 младежи изследват бъдещето на природата във финалния семестър на Panda Labs нa WWF и Kaufland

Светлозар Желев: Нерде Ямбол, нерде Стамбул (ВИДЕО)

Времето утре - 30 април 2024 г.

Ръководството на АПИ с ново попълнение

Ето кога трябва да е готов Терминал 3 на Летище София

Сериозен ръст на пътуванията на българите в чужбина през март

Проверяваме онлайн къде гласуваме на 9 юни

Магистрати, полицаи, адвокати: Преди 2 години ГДБОП е дала в прокуратурата имена от групата на Нотариуса

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com