Най-важните новини за деня: 15 ноември 2023 г.

4822
Най-важните новини за деня: 15 ноември 2023 г.
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 15 ноември 2023 г.

БОРИСОВ: КИРИЛ ПЕТКОВ МЕ ЗАПЛАШИ, ЧЕ ЩЕ СЪБОРИ КАБИНЕТА, АКО ТЕРЗИЕВ НЕ СТАНЕ КМЕТ (ВИДЕО)

Кирил Петков в прав текст ми каза, че ще падне правителството, ако не вземат София и сега какво се получава уж прокремълски, уж пропутински -  с тези партии преговарят за мнозинство. Утре имам среща с европейските посланици, този въпрос ще им го поставя. Това коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред медиите в парламента по повод преговорите за председател на Столичния общински съвет.

ХЕКИМЯН СЪС ЗАЯВКА: ОПОЗИЦИЯ ДО ДУПКА В СОФИЯ, ВИЖДАМЕ НОВА СГЛОБКА

ГЕРБ-СДС ще бъдат силна опозиция в София. Слушахте по време на предизборната кампания колко лошо управлявали години наред ГЕРБ столицата. На втори тур софиянци наказаха Васил Терзиев – имаха доста време стоящите зад него да проведат разговорите с другите парламентарни групи. Това заяви провалилият се още на първи тур кандидат за кмет на ГЕРБ-СДС Антон Хекимян, който сега е общински съветник.

МИЛИОНИ ЛЕВОВЕ НА ОБЩИНА БЛАГОЕВГРАД ГИ НЯМА: ГОВОРИ НОВИЯТ КМЕТ МЕТОДИ БАЙКУШЕВ

Голяма финансова дупка в Община Благоевград е открил новият кмет Методи Байкушев, издигнат от „Продължаваме промяната – Демократична България“. На пресконференция той обяви, че липсват близо 7 милиона лева, преведени на общината от държавата.

ОКОНЧАТЕЛНО: ИВАН ГЕШЕВ ВЕЧЕ НЕ Е МАГИСТРАТ, ВАС ОТХВЪРЛИ ЖАЛБАТА МУ СРЕЩУ ВСС

Бившият главен прокурор Иван Гешев вече не е със статут на магистрат. Това стана ясно от окончателно решение на тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС).

РЕМОНТЪТ НА ПАВЕЦ "ЧАИРА", ЗА ДА НИ Е СИГУРЕН ТОКЪТ: НОВИНИ КОЙ ЩЕ ГО ПРАВИ И КОЛКО ЩЕ СТРУВА

Планиран е основен ремонт на съоръженията на най-уникалната енергийна мощност на България ПАВЕЦ "Чаира", разделен на четири етапа – по един за всеки хидроагрегат. По индикативни данни той ще е на стойност около 80 млн. лева. Това става ясно от отговора на енергийния министър Румен Радев до депутата от ИТН Тошко Йорданов.

ДЕН ПО ДЕН: МАРИЯ ГАБРИЕЛ СЕ ОТЧЕТЕ НА ПЕЕВСКИ ЗА РАБОТАТА СИ ЗА ШЕНГЕН

Ден по ден отчете в отговор до депутата от ДПС Делян Пеевски вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел своите действия по присъединяването на България към Шенген.

ОТ "ЛЪЖИ И ДЕЗИНФОРМАЦИЯ" ДО "ЗА ЗАТВОРА СИ, ТАГАРЕНКО" - СКАНДАЛИТЕ ЗА ВТОРИЯ ВОТ НА НЕДОВЕРИЕ (ВИДЕО)

Народното събрание дебатира по време на днешното си пленарно заседание втория вот на недоверие срещу правителството на Николай Денков и Мария Габриел, внесен от БСП, "Възраждане" и "Има такъв народ". 

СМЕТКИ ЗА БЮДЖЕТА И РУСКИЯ ПЕТРОЛ: ДЕЛЯН ДОБРЕВ НЕ ВИДЯ ПО-ЕВТИН БЕНЗИН БЕЗ ДЕРОГАЦИЯ

Нито един икономист не подкрепи бюджета на Асен Василев (за 2024 година). Ако той го внесе, трябва да гласуваме против – ще убеждавам парламентарната ни група да го направи. Това заяви депутатът от ГЕРБ Делян Добрев.

ЕС ИЗМИСЛИ КАК ДА СПИРА ТАНКЕРИТЕ С РУСКИ ПЕТРОЛ ПО НЕЗАКОННИЯ ИМ ПЪТ КЪМ ПАЗАРИТЕ

Дания може да започне да инспектира и евентуално да блокира пътя на руски петролни танкери към пазарите, т.е. да предотвратява заобикаляне на санкциите на ЕС срещу Москва заради войната ѝ в Украйна.

НОВИНИ ОТ УКРАЙНА: ДОБРИ ЗА РУСИЯ ПРИ БАХМУТ, ОТРОВНИ ЗА РУСИЯ В ЛУГАНСК (ВИДЕО)

Русия се опитва отчетливо да си върне инициативата в няколко направления на фронта в Украйна, но не навсякъде. Най-интензивни са военните действия в направленията Авдеевка, Маринка и Купянск – това е казал като новини главнокомандващият Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) генерал Валерий Залужни в разговор с новия началник на обединените щабове на американската армия генерал Чарлз Браун.

"ЩЕ СИ ПЛАТЯТ СКЪПО": САЩ И СЪЮЗНИЦИТЕ ИМ НЕ СА ГОТОВИ ЗА НОВАТА ЕРА ВЪВ ВОЙНАТА

Технологиите сложиха своя безкомпромисен отпечатък върху досегашните схващания за водене на война, пише японското издание Nikkei. Двама анализатори в интервюта за изданието обясниха защо изоставащите страни ще платят скъпо за неспособността си да се адаптират бързо към новите реалности.

КАК ВУЧИЧ КРОИ СТРАТЕГИЯ СЪРБИЯ ДА НЕ ЗАВИСИ НИТО ОТ РУСИЯ, НИТО ОТ ЗАПАДА

Двете държави, които не са от орбитата на Запада, но имат свои планове на Западните Балкани и най-много притесняват САЩ и Европейския съюз, са Русия и Китай. Затова политиците във Вашингтон и Брюксел смятат, че интеграцията на страните от Южна и Централна Европа в ЕС и НАТО е необходима за стабилизирането на региона и за противодействие на влиянието на Москва и Пекин на нашия полуостров.

АРМИЯТА НА САЩ КУПУВА РУСКИ ПЕТРОЛ: ПОРТАЛЪТ Е ПРЕЗ ТУРЦИЯ И ГЪРЦИЯ

След като миналата година Западът обяви забрана за внос на руски петрол в отговор на инвазията на Владимир Путин в Украйна, една гръцка рафинерия, обслужваща американската армия, бързо се адаптира. В рамките на няколко месеца тя съобщи на инвеститорите, че е спряла да приема забранения петрол и вместо това е намерила алтернативи.

ВОЙНАТА В ИЗРАЕЛ: БОЕВЕТЕ В СЕВЕРНА ГАЗА ПРОДЪЛЖАВАТ, СЕРИОЗНИ КРИТИКИ КЪМ ТЕЛ АВИВ (ВИДЕО)

Интензивни боеве все още продължават в северната част на Ивицата Газа. Това съобщава CNN, като се позовава на собствените си журналисти, намиращи се на границата с анклава. Новата информация идва на фона на твърденията на израелския министър на отбраната Йоав Галант, който обяви във вторник, че Хамас е "изгубил контрол" над северната част на Ивицата Газа.

АРАБСКИ АНАЛИЗ: ВОЙНАТА В ИЗРАЕЛ ЩЕ ПОВЛИЯЕ НА ГЛОБАЛНАТА ПОЗИЦИЯ НА САЩ

Докато войната в Газа навлиза във втория си месец, САЩ се оказват в трудна позиция. Америка е страна, която може да спре конфликта, ако поиска. Но всичко е сложно. На теория администрацията на Байдън може да окаже натиск върху израелското правителство да спре огъня. Така се случи през 2021 г.: Само девет дни след израелската атака президентът на САЩ Джо Байдън предупреди премиера Бенямин Нетаняху, че не може да подкрепи операцията му в Ивицата Газа поради обществен натиск. Два дни по-късно е обявено прекратяване на огъня.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 12 май, 2024 г. (неделя)

Новинитe: Най-важното за деня, 11 май

Хаос, гафове и протести: новата транспортна схема в София

Пренасят тленните останки на цар Фердинанд в София

БДЖ с важни новини: Ето къде и какви са промените във влаковете от 13 май

Коментар №3 на седмицата: Лидерските битки за София: Добро наместване, но кофти Фън шуй

Коментар №2 на седмицата: Феновете на Путин в Грузия да слушат Каспаров, защото Зимата идва и при тях

Коментар №1 на седмицата: Кампания като слънце, въпросът е кой стои в сянката

"Влязох им остро с бутонките": Гвоздейков обещава скоро кошмарите с БДЖ да са само лош спомен

"Независимият" служебен кабинет върна фирмите на ГЕРБ в пътното строителство (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com