Ден по ден: Мария Габриел се отчете на Пеевски за работата си за Шенген

5553
Ден по ден: Мария Габриел се отчете на Пеевски за работата си за Шенген
Снимка: БГНЕС

Ден по ден отчете в отговор до депутата от ДПС Делян Пеевски вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел своите действия по присъединяването на България към Шенген.

Въпросът, зададен от него писмено на 13-ти ноември: „Какви са предприетите от Вас действия за приемането на България в Шенген, като отговорът да включва всички срещи и действия и резултатите от тях?“, е получил отклик само два дни по-късно – днес. Още: Пеевски не спира да раздава задачи - иска ежеседмичен отчет от премиера за "Шенген"

„Вие знаете, че ДПС влезе в конституционното мнозинство и подкрепи съдебната реформа, за да реализира важните за българските граждани цели, като присъединяването на Република България към Шенгенското пространство е един от топ приоритетите и има пряко отношение към инвестиционния климат в България и жизнения стандарт на всички граждани“, е аргументът на Пеевски. 

Ден по ден

Мария Габриел е описала буквално ден по ден всички свои срещи и и разговори, включително и проведените от премиера акад. Николай Денков, с представители на Европейската комисия, Европейския съвет, Съвета на ЕС, президенти, премиери, външни министри и други важни фактори за присъединяването ни.

„От встъпването ми в длъжност като заместник министър-председател и министър на външните работи на Република България – за по-малко от пет месеца, съм провела 345 срещи, участвала съм в 116 конференциии, както и съм осъществила 21 работни посещения в чужбина. На всички от тях, когато форматът го е позволявал, съм акцентирала върху основния външнополитически приоритет на България – да бъде най-накрая постигнато пълноправно присъединяване на страната ни към Шенгенското пространство, след като сме изпълнили техническите критерии в тази насока преди повече от 10 години“, сочи Мария Габриел. Още: Австрийският президент подкрепя България за Шенген

Тя допълва, че винаги е посочвала и допълнителни аргументи в тази насока – приносът ни за общото укрепване на Шенгенското пространство, сигурността на външните граници на ЕС и на граничния контрол, активното полицейско сътрудничество и борбата с организираната престъпност и с нелегалната миграция, реалната добавена стойност за европейските граждани като възможности за развитие на бизнеса, намаляване на въглеродния отпечатък от транспорта при преминаване на вътрешните граници на ЕС, насърчаване на контактите между хората и развитието на туризма.

Вицепремиерът припомня също, че с решение на 15 септември т. г. Европейската комисия прекрати Механизма за сътрудничество и проверка спрямо България и Румъния.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Росен Желязков: Ротацията е експеримент, който не трябва да съществува повече

Нейнски: Европа може да бъде смъртна, ако я погребем в мислите си

Ще тръгне ли делото за пране на пари срещу Елена Йончева докато е без имунитет?

Синът на Андрей Луканов е кандидат за депутат, интересни сблъсъци на много места

Калоян Методиев: Радев и Борисов се договориха за контролирана игра на управляващ и опозиция

"Врачуване" и нумерология: Как партиите разчетоха номерата си за изборите на 9 юни?

"Зелено движение" и ПП-ДБ отново заедно, но по места

Ето кои са номерата на партиите и коалициите за изборите на 9 юни (ВИДЕО)

Изплащат със седмица по-рано украинската помощ на земеделците

От юни се възобновяват полетите София - Баку

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика