Най-важните новини за деня: 17 март 2024 г.

1824
Най-важните новини за деня: 17 март 2024 г.
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 17 март 2024 г.

ГЕРБ ПОСТАВИ УЛТИМАТУМ НА ПП-ДБ, ЗА ДА НЯМА ПРЕДСРОЧНИ ИЗБОРИ (ВИДЕО)

Ще върна празен мандат. Това обяви като закана на извънреден брифинг Мария Габриел, която е номинацията на ГЕРБ за министър-председател и трябва утре да получи проучвателен мандат за правителство от президента Румен Радев. И ключовото уточнение: Ако нямаме яснота до 12:00 часа утре, 18 март, по нещата, които поискахме - а именно, да има коалиционно споразумение и "ГЕРБ да бъде третиран като равнопоставен партньор". "Отиваме по-скоро на нови избори", добави Деница Сачева, с категорично уточнение - правителство с втори мандат няма да има.

ПП-ДБ СЪС СРЕДНОЩЕН ОТГОВОР КЪМ ГЕРБ, ЯСНО Е КОИ МИНИСТЕРСТВА Е ПОИСКАЛ БОЙКО БОРИСОВ (ВИДЕО)

"Ротацията беше договорена при определени условия. Съгласихме се предложенията на ГЕРБ, които са полезни за България. За да няма спекулации, още преди седмица казах, че нямам претенции да бъда министър на външните работи. Тя се съгласи да работим с други механизми", заяви премиерът в оставка акад. Николай Денков.

ЩЕ БЪДЕ ЛИ АСЕН ВАСИЛЕВ ОТНОВО МИНИСТЪР В ЕВЕНТУАЛЕН НОВ КАБИНЕТ?

„Добър знак е, че преговорният процес продължава. Аз съм умерен оптимист. Следващите 9 месеца трябва да се преоснове регулаторната рамка на държавата. Това не е лесна задача. Реалистична е, ако имаме ясни правила как това да се случи.“ Това заяви министърът на финансите в оставка Асен Василев в предаването "120 минути" по bTV.

ТЪРКАНИЯ И ПРОБЛЕМИ: ПРЕГОВОРИТЕ ЗА РОТАЦИЯТА НЕ СА ПРИКЛЮЧИЛИ, ОЩЕ НЕ Е УГОВОРЕНО ВСИЧКО

"Всичко може да се случи, преговорите не са финализирани, докато всичко не е уговорено, а очевидно не е всичко уговорено". Това заяви в депутатът от ПП-ДБ Владислав Панев по БНТ.

БОРЯНА ДИМИТРОВА: ОБЩЕСТВЕНИТЕ ОЧАКВАНИЯ НЕ СА В ПОСОКА ПРЕДСРОЧНИ ИЗБОРИ

Обществените очаквания не са в посока предсрочни избори, те са нежеланата опция. Това каза пред БНР социологът от "Алфа рисърч" Боряна Димитрова и подчерта, че най-големият дял - 40% от анкетираните в последното проучване на агенцията заявяват, че биха предпочели и смятат, че най-доброто към този момент е да се осъществи ротацията, а едва около 20 на сто са за бързи предсрочни избори.

СЛЕД ТРИ МЕСЕЦА ПЛЕН: МОРЯЦИТЕ ОТ КОРАБА РУЕН ЩЕ СЕ ЗАВЪРНАТ В БЪЛГАРИЯ ДО 15 ДНИ

След повече от три месеца в плен екипажът на кораба „Руен” вече е на свобода. Всички моряци са в добро здраве. В момента се полагат усилия за тяхното завръщане в България. Операцията по освобождаването се е провела от индийския флот, който е прихванал отвлечения товарен кораб и е поискал от намиращите се на борда сомалийски пирати да се предадат. Операцията е продължила повече от 40 часа на 2600 км от бреговете на Индия.

ПРОТЕСТИРАЩИ НАПРАВИХА "ИЗБОР БЕЗ ИЗБОР" ПРЕД РУСКОТО ПОСОЛСТВО В СОФИЯ (СНИМКИ)

Днес (последен ден от официално три) се избира нов президент на Русия. Граждани, недоволни от сегашното управление провеждат импровизирани избори с бюлетини за мира или войната в непосредствена близост до Руското посолство. 

ПУТИН ПЕЧЕЛИ С РЕКОРД ПРЕЗИДЕНТСКИТЕ ИЗБОРИ В РУСИЯ, СОЧАТ ДАННИТЕ ОТ ЕКЗИТПОЛА

Руският президент Владимир Путин спечели убедителна победа на президентските избори в страната. Той събира подкрепата на 87% от избирателите, според данните от първия екзитпол. В самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна република, Путин печели по около 95 на сто от гласовете, сочат данните.

РУСИЯ СЕ БУНТУВА СРЕЩУ ПУТИН, НО НЕДОСТАТЪЧНО: БЪЛГАРСКИТЕ БТР-И СА В УКРАЙНА (ВИДЕО)

Има най-малко 15 случая с опити "за прекъсване на изборния процес", които са предадени на руската прокуратура – и това преди финалния ден от руските президентски избори т.е. днес (17 март). Това съобщава руското издание "Север Реалии".

ВСЕ ПО-СЕРИОЗЕН: МАКРОН НЕ ИЗКЛЮЧВА СУХОПЪТНА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА

Френският президент Еманюел Макрон заяви в интервю, че западните сухопътни операции в Украйна може да се окажат необходими "в някакъв момент", дни след като се срещна с лидерите на Германия и Полша.

ВОЙНА НА ДРОНОВЕ МЕЖДУ КИЕВ И МОСКВА: НОВА ПЕТРОЛНА РАФИНЕРИЯ ГОРИ (ВИДЕО)

Украйна атакува с дронове петролна рафинерия в Русия - в Краснодарския край. По думите на кмета на Москва Сергей Собянин - няколко украински дрона, насочени към руската столица, са били унищожени. Той говори за 2 свалени дрона.

ПРИДНЕСТРОВИЕТО ОБВИНИ УКРАЙНА В УДАР СРЕЩУ ВОЕНЕН ОБЕКТ (ВИДЕО)

Проруските сепаратистки власти в молдовския сепаратистки регион Приднестровие заявиха, че експлозия във военен обект вероятно е била причинена от дрон, изстрелян от Украйна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 29 април 2024 г. (понеделник)

Най-важните новини за деня: 28 април 2024 г.

Седмична прогноза за времето за 29 април - 5 май 2024 г. (ГРАФИКА)

Добри новини за храните на борсите

Натоварен трафик по границите с Румъния

Кой става ротационен председател на СЕМ за 6 месеца

Кой има имен ден днес, 28 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 28 април (неделя)

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com