Най-важните новини за деня: 22 ноември 2023 г.

4270
Най-важните новини за деня: 22 ноември 2023 г.
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 22 ноември 2023 г.

ВОТЪТ НА НЕДОВЕРИЕ НЕ МИНА, ГЕРБ И ДПС ПОДКРЕПИХА КАБИНЕТА (ВИДЕО)

Кабинетът "Денков-Габриел" оцеля! 49-ото Народно събрание отхвърли втория вот на недоверие срещу него. Депутатите днес прегласуваха решението, след като миналата седмица то бе отхвърлено веднъж, но след демонстрация от ГЕРБ и ДПС - не успя да стигне до прегласуване.

ВЪТРЕШНИЯТ МИНИСТЪР СИ ИЗМИ РЪЦЕТЕ С ВАСИЛ ТЕРЗИЕВ ЗА КАШАТА С ПРОТЕСТА СРЕЩУ БФС

Кметът на София Васил Терзиев е съгласувал протеста на футболните фенове срещу ръководството на Българския футболен съюз без да поиска становище от СДВР, каквато е практиката при такива събития. Това заяви пред ресорната парламентарна коминисия министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.

МИНИСТЪРЪТ НА МВР ТРЯБВА ДА СИ ХОДИ: ПОЛИТОЛОЗИ ЗА ТРУСОВЕТЕ НА ПОЛИТИЧЕСКИЯ ТЕРЕН

Миналата седмица стана ясно, че думата на годината е халюцинирам. Имам чувството, че халюцинирам. Министърът е политик, в политически кабинет и е съвсем нормално Кирил Петков да му се обажда. Но най-важното е дали Петков е искал от него незаконни действия по време на изборите. Така пиар експертът Пепи Димитрова коментира обвиненията на министъра на вътрепните работи Калин Стоянов, че съпредседателят на ПП му е оказвал натиск.

БОБИ МИХАЙЛОВ СЕ ИЗПРА ОТ КРЪВТА НА ПРОТЕСТА СРЕЩУ НЕГО (ВИДЕО)

Шефът на Българския футболен съюз (БФС) Борислав Михайлов си изми ръцете от кръвта на протеста срещу него. Това стана ясно от изслушването му пред спортната комисия в Народното събрание.

ДПС ОТВЪТРЕ С ОСМАН ОКТАЙ: ПЕЕВСКИ Е НУЖЕН НА АХМЕД ДОГАН (ВИДЕО)

Ахмед Доган нарече Делян Пеевски "феномен" и даде да се разбере, че никой друг не може да е председател на ДПС освен санкционирания по "Магнитски" депутат. Самият почетен лидер не присъстваше на заседанието на Централния съвет на партията и бе оставил именно Пеевски да го открие. Какво цели Доган с този ход? Отговорите даде в Студио Actualno един от основателите на ДПС и дългогодишен зам.-председател Осман Октай.

МИЛИОНИ ЗА ОБЕЗВРЕЖДАНЕ НА БОЕПРИПАСИ СЕ ИЗПАРИХА: ПОУКИ ЗА ИСТОРИЯТА

Как се вземат милиони левове за обезвреждане (утилизация) на боеприпаси без намерение да се върши работа, но и без намерение да се върнат парите? Такъв случай е подробно обяснена в парламента.

КУПУВАМЕ БТР-И ЗА 2,6 МЛРД. ЛЕВА: ЗАЩО ПОСКЪПНАХА С 422 МЛН. ЛЕВА? (ВИДЕО)

Купуваме бойна техника (БТР) от САЩ за 2,2 млрд. лв. без ДДС (2,6 млрд. с ДДС), но защо в сравнение с получените от там оферти през януари и февруари сумата е нараснала с 422 млн. лева – въпросът е зададен от депутата Христо Гаджев (ГЕРБ-СДС) до военния министър Тодор Тагарев.

ДАВАМЕ И БРОНЕТРАНСПОРТЬОРИ НА УКРАЙНА

Народното събрание прие споразумение, според което България ще предостави бронетранспортьори с отпаднала необходимост за украинската армия. Решението беше взето със 152 гласа "за", и 57 от БСП и "Възраждане" - "против".

ДЕНКОВ ПРЕД ЕВРОДЕПУТАТИТЕ: ПУТИН ИМА АПЕТИТИ КЪМ БЪЛГАРИЯ, ЗАТОВА НИ ТРЯБВА ПЪЛНА ИНТЕГРАЦИЯ В ЕС (ВИДЕО)

"Днес, за пръв път в своята многовековна история, Европа е обединена по мирен път в равноправен съюз на независими държави, в който основни ценности са солидарността, свободата, демокрацията, равенството пред закона, правовата държава, зачитането на човешкото достойнство и основните права на всички граждани". Това заяви премиерът Николай Денков пред Европейския парламент в Страсбург на 22 ноември по време на участието си в дебата "Това е Европа". 

ШОЙГУ ЛЪЖЕ КАТО РАЗПРАН ЗА ДНЕПЪР, РУСНАЦИ ГО ОПРОВЕРГАВАТ (ВИДЕО)

Руското военно министерство и руската официална власт се затрудняват сериозно в това да овладеят руската истерия заради украинския напредък по източния бряг на Днепър. Това е едно от основните заключения в дневния анализ на ISW – американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната.

ПЛАЦДАРМ НА БРЕГА НА ДНЕПЪР: КОГА МОЖЕ ДА ЗАПОЧНЕ УКРАИНСКАТА КАМПАНИЯ СРЕЩУ КРИМ?

Украинският плацдарм на източния бряг на река Днепър в Херсонска област най-накрая престана да бъде тайна. Миналата седмица от морската пехота на Украйна потвърдиха, че е извършена поредица от успешни операции и украинците са се закрепили в няколко района на брега.

КИТАЙ СЕ УЧИ ОТ РУСИЯ КАК ДА ВОДИ ХИБРИДНА ВОЙНА СРЕЩУ САЩ, ТАКА ЩЕ ПРЕВЗЕМЕ ТАЙВАН

Военните теоретици на Китайската комунистическа партия (ККП) определят хибридната война като начин, по който страните използват всички аспекти на физическата и нефизическата държавна власт, включително гражданското общество, за да се противопоставят непряко на противника. Те я разглеждат и като средство за противопоставяне на великите сили в рамките на взаимосвързания и глобализиран свят.

ЯПОНСКА ПРОПАГАНДА В ПОЛЗА НА РУСИЯ С УСУКВАНИЯ ЗА "СПРАВЕДЛИВОСТТА"

Идеята за справедливост в света постепенно се променя. Украйна и Израел, които преди бяха възприемани като "несправедливо онеправдани", са изправени пред нарастваща критика и загуба на подкрепа, пише японското издание JB Press. То вече имаше челен сблъсък с Украйна - заради материал за материал, в който твърдеше, че украинският президент Володимир Зеленски си е купил вила в Египет с пари от помощи за Украйна. След протест на украинското посолство в Япония относно достоверността на материала, японското издание го изтри - случаят е отразен в "Уикипедия".

ВОЙНАТА В ИЗРАЕЛ: ПРИМИРИЕТО ЗАПОЧВА ОТ УТРЕ, ХУМАНИТАРНИ РАБОТНИЦИ ЩЕ ПОСЕТЯТ И ОСТАНАЛИТЕ ЗАЛОЖНИЦИ В ГАЗА

Правителството на Израел прие споразумение за спиране на огъня в Ивицата Газа, което включва размяна на заложници за палестински затворници, предаде ДПА. Споразумението стана факт, след като и от "Хамас" на няколко пъти опитаха да постигнат примирие - палестинското екстремистко движение потвърди сделката.

ВРЕМЕННО ПРИМИРИЕ: ИЗРАЕЛ СЕ СЪГЛАСИ НА СПИРАНЕ НА ОГЪНЯ В ГАЗА И РАЗМЯНА НА ЗАЛОЖНИЦИ

Правителството на Израел прие споразумение за спиране на огъня в Ивицата Газа, което включва размяна на заложници за палестински затворници, предаде ДПА. Споразумението стана факт, след като и от "Хамас" на няколко пъти опитаха да постигнат примирие - палестинското екстремистко движение потвърди сделката: Пауза: И "Хамас" потвърди за временното прекратяване на боевете в Газа

ВОЙНАТА В ГАЗА СЪСИПВА КАМПАНИЯТА НА БАЙДЪН ЗА ВТОРИ МАНДАТ

Често се казва, че американската политика неизменно следва известната сентенция на политическия стратег Джеймс Карвил: "Обяснявам на глупаците, че икономиката е най-важна!". Икономиката наистина може да се окаже също определящият фактор за това кой ще спечели президентските избори в САЩ през 2024 г. Но в страна, силно разделена, с избор между двама неподходящи кандидати и две все по-неподходящи партии, кризата в Близкия изток може да се окаже определящият фактор.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

"Независимият" служебен кабинет върна фирмите на ГЕРБ в пътното строителство

Кой има имен ден днес, 11 май, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 11 май 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 10 май 2024 г.

Над 50 000 кафе капсули за рециклиране предадоха клиентите на Kaufland и NESCAFÉ® Dolce Gusto®

Маргарита Димитрова от "Аполония" с отличие от френския министър на културата

Екипаж от ВВС транспортира пациент от Варна до София (СНИМКИ)

Как за малко Сръбското царство не погълна царство България (ВИДЕО)

Времето утре - 11 май 2024 г.

Горските предприятия като взаимоспомагателни каси. Кое дава най-много безлихвени заеми?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com