Най-важните новини за деня: 6 декември 2023 г.

3692
Най-важните новини за деня: 6 декември 2023 г.
Снимка: Ивайло Илиев/Actualno.com

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 6 декември 2023 г.

МИР ЗА БЮДЖЕТА В СГЛОБКАТА И НАМЕК ЗДРАВНИЯТ МИНИСТЪР ДА СИ ХОДИ (ВИДЕО)

В сглобката изглежда са постигнали съгласие за държавния бюджет, стана ясно от изявления пред медиите на финансовия министър Асен Василев и председателя на бюджетна комисия Йордан Цонев.  Двамата проведоха среща в парламента, свързана с графика на приемане на бюджета на държавата за следващата година и данъчните закони. Тя дойде след като вчера ГЕРБ и ДПС провалиха заседанието на бюджетна комисия, заради смяната на шефа на "Пирогов".

ХИНКОВ ЗАЩИТИ РЕШЕНИЕТО СИ ЗА "ПИРОГОВ", СЪГЛАСУВАЛ ГО С ПРЕМИЕРА И КОСТАДИН АНГЕЛОВ

Здравният министър Христо Хинков застана зад решението си за освобождаването на директора на "Пирогов" д-р Валентин Димитров. По думите му решението не е взето скришно.

ИМА ПЪРВЕНЕЦ В МОДЕРНИЗАЦИЯТА НА "СПЕШНА ПОМОЩ", НО И ЛОШ ПРИМЕР

Габровска област е първенец по изпълнение на дейностите по големия инвестиционен проект за модернизация на системата за спешна медицинска помощ в страната. Това стана ясно от изявление на зам.-министъра на здравеопазването проф. Илко Гетов при откриването на обновеното спешно отделение на МБАЛ "Д-р Тота Венкова" в Габрово.

БОРИСОВ: ПП-ДБ ПРИРИТВАТ ЗА СПОРАЗУМЕНИЕ, ЗАЩОТО ИДВА РОТАЦИЯТА (ВИДЕО)

ПП-ДБ приритват за споразумение, защото идва ротацията. Това коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред медиите в парламента. 

ДЕСИСЛАВА АТАНАСОВА ПРИЗНА: ДПС ЩЕ УЧАСТВА В УПРАВЛЕНИЕТО НА РЕГУЛАТОРИТЕ

Парламентарната група на ДПС ще участват в управлението на регулаторите с 1/3. Toва заяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова пред bTV. 

ГЕРБ, ПП-ДБ И ДПС С ОПИТ ДА ЗАЩИТЯТ ИРАКЛИ, КОРАЛ И КАРАДЕРЕ ОТ БЕТОНА 

Народното събрание прие на първо четене промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК). Решението беше взето със 157 гласа "за", 8 "против" и 16 "въздържал се".

"ПРОБЛЕМИТЕ ЩЕ ОСТАНАТ": ЕКСПЕРТ НЕ ОЧАКВА ПРОМЕНИТЕ В КОНСТИТУЦИЯТА ДА ЗАВЪРШАТ ДОБРЕ (ВИДЕО)

Оптимисти по темата "Шенген" се надяват България да бъде приета още преди Коледа. Без промените в Конституцията ни обаче това едва ли ще се случи. Разбират ли обикновените хора какво всъщност ще се промени в основния закон? По-скоро не, потвърждават скорошни проучвания. Затова поканихме в Студио Actualno Емил А. Георгиев - юрист от гражданско сдружение "Правосъдие за всеки".

РЕПУБЛИКАНЦИТЕ В СЕНАТА НА САЩ БЛОКИРАХА ПОМОЩТА ЗА УКРАЙНА И ИЗРАЕЛ

Законодателството, предвиждащо отпускането на милиарди долари помощ за Украйна и Израел, бе блокирано в Сената на САЩ, предаде Ройтерс. Законодателството бе блокирано, тъй като републиканците в Сената упражняват натиск, с който целят да прокарат по-строги мерки за контрол на имиграцията на границата на САЩ с Мексико.

ОРЪЖИЕ И ВОЕННА ПОМОЩ ЗА УКРАЙНА ОТ САЩ: НОВ ПРОЕКТ И КАРАНИЦИ

Бюджетът за закупуване на оръжие за Украйна от САЩ се увеличава – от 12 млрд. долара на 13,5 млрд. долара. Това е една от промените в предложението за нов пакет военна помощ за Украйна от САЩ – въпросът предизвиква истинска политическа буря в Съединените щати. Припомняме, че американският президент Джо Байдън поиска 106 млрд. долара военна помощ за Украйна, Израел и Тайван, като 61 млрд. долара от тях да са за Украйна: Общият пакет на САЩ за Украйна и Израел е сериозно застрашен от републиканците

РАЗНОБОЙ МЕЖДУ ЗЕЛЕНСКИ И ЗАЛУЖНИ? УМОРАТА ОТ КОНФЛИКТИ РАЖДА КАВГИ В УКРАЙНА

Умората от конфликта и трудната ситуация на фронта доведоха до критики срещу Зеленски в Украйна, пише полското издание Rzeczpospolita. Феновете на Залужни пишат, че той трябва да бъде президент. Политиците, които избягваха взаимната си критика в първите месеци на конфликта, възобновиха конфронтацията.

ОТКРИТА РУСКА ОПОЗИЦИЯ СРЕЩУ ПУТИН ИСКА ПРИМИРИЕ В УКРАЙНА: НАДЕЖДА ИЛИ ФАРС? (ВИДЕО)

Лидерът на опозиционната руска партия "Яблоко" Григорий Явлински говори открито, че е в интерес на Русия да подпише примирие с Украйна колкото може по-скоро. Явлински даде интервю пред РБК и в него обяви, че партията му е категорично против "специалната военна операция" (така режимът на Путин нарича подпалената от него война в Украйна). Явлински вярва и, че заради неуспеха на украинската контраофанзива, както и заради войната в Израел скоро темата за примирието ще стане основен политически наратив дори в Украйна – сега това не е така, признава той.

БРОЯТ НА ЖЕЛАЕЩИТЕ ДА ДЕЗЕРТИРАТ ОТ РУСКАТА АРМИЯ СЕ Е УВЕЛИЧИЛ ДВОЙНО

Опитите за бягство от руската армия се увеличават непрекъснато. Все повече руски военнослужещи, изпратени на фронта в Украйна, търсят услугите на организацията "Идите лесом", оказваща им подкрепа при организирането на дезертирането от военните им части. Молбите за помощ към организацията бележат увеличение с 89% тази есен в сравнение с лятото. Юристи обясняват това с факта, че военните са се отчаяли да чакат демобилизация.

СЛАБОТО МЯСТО НА ПУТИН И РУСИЯ: НАТОВСКИ ГЕНЕРАЛ ОБЯСНИ КАК ДА БЪДЕ УДАРЕНО (ВИДЕО И СНИМКИ)

Не е голяма тайна, че Кримският (Керченският) мост е от първостепенно значение за руската армия в Украйна. Може да се окаже, че точно той е ключът към украинската победа във войната – не само що се отнася до Крим, а и за целия фронт в Украйна. Това е позицията, изразена от четирима автори в специализиран материал за Foreign Affairs. Един от авторите е о.з. генерал Бен Ходжис, който беше командващ на американските сили в Европа и първият командир на Обединените сухопътни сили на НАТО на Стария континент. Той отдавна сочи Крим като ключът не просто за украинска победа, а и за предотвратяване на следваща руска инвазия в Украйна: Пенсиониран американски генерал обясни защо Крим не трябва да бъде оставен на Русия

ВОЙНАТА В БЛИЗКИЯ ИЗТОК: ПРОБИВ В ХАН ЮНИС, ИЗРАЕЛСКИТЕ ЧАСТИ ОБКРЪЖИХА ДОМА НА ЛИДЕРА НА ХАМАС (ВИДЕО)

Израелските сили са пробили отбранителните линии на Хамас в Хан Юнис в южната част на Газа. Там военните участват в ожесточена битка с бойци на радикалното движение от вторник, каза в сряда говорител на Израелските отбранителни сили. 

ХУНТАТА В НИГЕР ОТВРЪЩА НА УДАРА - ОТВАРЯ ПЪТЯ ЗА АФРИКАНСКАТА МИГРАЦИЯ КЪМ ЕВРОПА

Европа е изправена пред трудно предизвикателство, защото Нигер премахва бариерите пред мигрантите, които държеше 8 години на цената на милиони от Европейския съюз. Нигер беше блокирал основния африкански миграционен път. През Сахара 80% от мигрантите от целия континент се стичат към Либия, откъдето планират да отплават към Европа. Тази ситуация ни напомня колко реална политика и цинизъм се крият зад големите думи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Работно време на хипермаркети Kaufland по време на празниците

КТ „Подкрепа“ организира празнично шествие и концерт

Кой има имен ден днес, 1 май, 2024 г. Честито!

Отиде си именит пловдивски писател

Прогноза за времето - 1 май 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 30 април 2024 г.

Изкарват над 8000 полицаи по пътищата за празниците

Дневен хороскоп за 1 май 2024 г.

Фаза на Луната на 1 май 2024 г.

13-ият “Байк и рън за Чепън” събра 3000 лв. за опазване на вековните дървета в България

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com