Най-важното за деня, 26 март 2023 г.

2417
Най-важното за деня, 26 март 2023 г.
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 26 март 2023 г.

КИРИЛ ПЕТКОВ: ГЛАВНИЯТ ПРОКУРОР ТРЯБВА ДА ОТПАДНЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА СЪДЕБНА СИСТЕМА

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков смята, че коалиция ПП-ДБ ще е първа на изборите на 2 април и ще предложи правителство на малцинството. Бившият премиер се надява останалите партии да подкрепят такава форма на кабинет и призова всеки бъдещ депутат да го стори.

С РУСИЯ ИЛИ С ЕС, С НАТО ИЛИ БЕЗ: КАКВО ОБЕЩАВАТ ПАРТИИТЕ ЗА ВЪНШНАТА ПОЛИТИКА СЛЕД 2 АПРИЛ?

В навечерието на предсрочните парламентарни избори на 2 април партиите приключват с кампанията, а обещанията към избирателите се увеличават с всеки изминал ден.

ХРИСТО ИВАНОВ: КОНСТИТУЦИОННО МНОЗИНСТВО ПРЕДИ СЪСТАВЯНЕТО НА ПРАВИТЕЛСТВО

Възможно е 49-ото Народно събрание да започне със съставяне на конституционно мнозинство още преди намирането на подкрепа за правителство. Тази хипотеза изказа по “Неделя 150” на БНР съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов.

ЙОТОВА: ЧЛЕНОВЕТЕ НА СИК СЕ СТРАХУВАТ ОТ ВИДЕОНАБЛЮДЕНИЕТО

Много хора се отказват от участие в Секционните избирателни комисии, защото се страхуват от видеонаблюдението. Така е направен законът, че не се казва точно какво ще бъде заснето, как ще бъде използвано това и аз разбирам притеснението на хората.

МИНИСТЪРЪТ НА ЕНЕРГЕТИКАТА РОСЕН ХРИСТОВ: БЪЛГАРИЯ ВСЕ ОЩЕ ЗАВИСИ ОТ РУСИЯ

"България все още зависи от Русия за редица части и оборудване за ядрената ни централа и с предстоящите планови годишни ремонти и други програми по поддръжка и експлоатация са ни необходими тези материали и услуги, затова беше гласувана тази дерогация. Дългосрочно търсим алтернативни доставчици, които могат да доставят това оборудване и части. Работим с всички държави, където има такива реактори, така че да обезпечим едни такива дълготрайни доставки. Другото е - презапасяваме се с такива части, които могат да се окажат рискови и да е трудно да доставим. Главното е да обезпечим енергийната сигурност на България и работата на АЕЦ "Козлодуй".

РЕШЕНО Е ВСИЧКИ БЪЛГАРСКИ МОРЯЦИ ОТ ЗАДЪРЖАНИТЕ В РУМЪНИЯ КОРАБИ ДА БЪДАТ ОСВОБОДЕНИ

 

"Шестима от моряците от екипажа на трите български кораба пътуват към България и вече би трябвало да са на българска територия. Постигнахме това, за което се борихме - да бъдат освободени десетимата моряци. Остават 4 човека - тримата капитани и един от моряците. Те ще останат на един от трите кораба, който все още не е запечатан от прокуратурата, да прекарат нощта и сутринта в 9 да си тръгнат към България", заяви пред БНТ Радко Влайков, посланик на България в Букурещ.

ПРИСМЕХ КЪМ ПУТИН КАК ГОВОРИ ЗА ЗАПАДА И ПОМОЩТА МУ В ОРЪЖИЯ ЗА УКРАЙНА (ВИДЕО)

 

Буквално директна подигравка беше отправена към издирвания от трибунала в Хага за военни престъпления руски диктатор Владимир Путин. Причината – думите му относно "мощта" на руския военнопромишлен комплекс. Той ги изрече, докато обясняваше как Руската федерация ще разположи ядрено оръжие в Беларус.

РУСКАТА ЖУРНАЛИСТКА, КОЯТО СЕ ОПЪЛЧИ НА ПУТИН: ЗАГУБИХ ВСИЧКО, НО КУЛТЪТ КЪМ ЛИЧНОСТТА МУ ТРЯБВА ДА ПАДНЕ

 

Точно преди година в национален ефир на руската телевизия Марина Овсянникова прекъсва новинарската програма с плакат „Не на войната срещу Украйна”. Овсянникова е редактор в Первый канал и работи там от 20 години. Заради демонстрацията ѝ е задържана, глобена и уволнена. Скоро след това заминава за Германия. Работи за кратко като кореспондент на немския Die Welt, но се връща, за да се бори за попечителство над децата ѝ, разказа Нова телевизия. 

ПУТИН: НЕ СЪЗДАВАМЕ ВОЕНЕН СЪЮЗ С КИТАЙ, САЩ И НАТО ИСКАТ НОВА ГЛОБАЛНА ОС

 

Русия и Китай не създават военен съюз, а сътрудничеството между техните въоръжени сили е "прозрачно". Това заяви руският президент Владимир Путин (издирван от съда в Хага за военни престъпления) в интервю, излъчено в неделя - дни след като прие китайския лидер Си Дзинпин в Кремъл.

СЕДМИЦАТА НА КОРОНАВИРУСА: КОВИД НАПРЕДВА, НО НЕ И КАТО ТЕЖЕСТ В БОЛНИЦИТЕ

 

Новата ковид вълна в България - деветата от началото на пандемията, засега не върви към плато - това сочат данните от тази седмица. Факт е, че за шеста поредна седмица новите случаи на коронавирус в България вървят нагоре, само че заболеваемостта няма нищо общо спрямо това, на което бяхме свидетели в най-тежките дни на пандемията и все още е далеч от ниво на каквато и да е тревога.

КОРОНАВИРУСЪТ В БЪЛГАРИЯ: ПРОЦЕНТЪТ НА ПОЛОЖИТЕЛНИТЕ ПРОБИ ПРОДЪЛЖАВА ДА РАСТЕ

Броят на новите случаи на коронавирус намаля като абсолютно число, но се увеличи като процент, сочат данните на Единния информационен портал. 57 са новите заразени за денонощие, като те бележат спад от 91 спрямо предходния отчет, когато бяха отчетени 148 случая. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

По-високи заплати след отпуск за бременност, по-високи и след отпуск за "увреждане" - има ли как? ВАС реши

Габриела Наплатанова временно ще ръководи СЕМ до 27 октомври

Техномаркет премества магазина си във Велинград в новия Ритейл парк

Голямото преброяване на малките врабчета ще се проведе за 8-ми път тази събота - 27 април

Край на мандата на Соня Момчилова: СЕМ избира нов председател

Добра, но няма да даде резултат: Експерти за намаляване на скорост по магистралите

Жълт код за проливни валежи и гръмотевици

Синдикатите излизат на протест пред Министерски съвет

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com