Най-важното за деня, 27 април 2023 г.

2100
Най-важното за деня, 27 април 2023 г.
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 27 април.

БОРИСОВ: ПП-ДБ ДА КАЖАТ, АКО ДПС СА ПО-ПРИЕМЛИВИ ЗА ТЯХ (ВИДЕО)

ПП-ДБ да кажат, ако ДПС са по-приемливи за тях. Това коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред журналисти в парламента за преговорите с ПП-ДБ. 

ПП-ДБ КАЗВАТ ДНЕС ДАЛИ ЩЕ ПРЕДЛОЖАТ СЪСТАВ НА КАБИНЕТ С ВТОРИЯ МАНДАТ

Предложението на ГЕРБ да предложим персонален състав на Министерски съвет е странно, но ние няма какво да крием. Днес ще вземем решение да представим такъв кабинет до неделя. Това заяви депутатът от коалицията ПП-ДБ Йордан Иванов пред bTV. 

ГЮРОВ: ГЕРБ ИСКАТ ДА СВАЛИМ КАРТИТЕ, НЕ Е ЛОГИЧНО ДА ГОВОРИМ ЗА ИМЕНА ЗА КАБИНЕТ

В момента се намираме в първия мандат, така че отговорността е в ръцете на ГЕРБ. Няма да следваме линията на ГЕРБ. Те се опитват да ни притиснат да направим ходове и да свалим картите, което не отговар на нашите принципи и обещания. Сега не е логично да говорим за имена. Така депутатът от коалицията ПП-ДБ Андрей Гюров отговори на въпроса ще изпълнят ли условите на ГЕРБ до неделя да кажат имената на премиера и министрите си в ефира на Нова телевизия.

БОРИСОВ СЕ ОПИТВА ДА РАЗДЕЛИ ПП ОТ ДБ: ИВО ИНДЖЕВ В "ОТГОВОРИТЕ" (ВИДЕО)

Борисов се опитва да раздели "Продължаваме промяната" (ПП) от "Демократична България" (ДБ). Това каза журналистът и писател Иво Инджев в седмичното обзорно предаване на Actualno.com "Отговорите със Спасиана Кирилова":

ПП ДА РАЗБЕРАТ, ЧЕ ТРЯБВА ДА СЕ БОЯТ ОТ ДАНАЙЦИТЕ, ДОРИ КОГАТО НОСЯТ ДАРОВЕ: ДОЦ. НАТАЛИЯ КИСЕЛОВА В "ОТГОВОРИТЕ" (ВИДЕО)

Според мен "Продължаваме промяната" трябва да разберат, че трябва да се боят от данайците, дори когато носят дарове. "Демократична България" със сигурност го знаят. Това каза преподавателят по конституционно право в СУ "Св. Климент Охридски" доц. Наталия Киселова в седмичното обзорно предаване "Отговорите със Спасиана Кирилова".

СМЕТНАТА ПАЛАТА ДАВА "ДА, БЪЛГАРИЯ" И ИТН НА ПРОКУРАТУРАТА

Сметната палата е открила несъответствия във финансовите отчети на две партии – „Да, България“ (част от ДБ) с председател Христо Иванов и „Има такъв народ“ с лидер Слави Трифонов.

ТРИСТРАННИЯТ СЪВЕТ НЕ ПОСТИГНА СЪГЛАСИЕ ЗА БЮДЖЕТА

Съветът за тристранно сътрудничество не постигна съгласие по проектобюджета за тази година на извънредно заседание под председателството на вицепремиера Лазар Лазаров.

КРЕДИТЕН ЕКСПЕРТ УВЕРЯВА, ЧЕ ЛИХВИТЕ ПО КРЕДИТИТЕ НЯМА ДА СКОЧАТ С ПОВЕЧЕ ОТ 3.5%

Ускорено повишение на лихвите по кредитите няма да има, но увеличението няма да отиде повече от 3-3.5% до края на годината. Това повишение ще се отнася за новоизтеглените кредити, а за вече изтеглените няма да се усети повишаване. В това увери кредитният експерт Тихомир Тошев пред bTV. 

ЗАМ.-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ДПС КУПУВАЛ ГЛАСОВЕ, МВР ЗНАЕ, НО МЪЛЧИ: БОЕЦ ТВЪРДИ, ЧЕ ИМА ДОКАЗАТЕЛСТВА

Ръководителят на гражданско движение БОЕЦ Георги Георгиев сигнализира за мащабно купуване на гласове в полза на ДПС в град Гурково, Старозагорска област, на предсрочните парламентарни избори на 2 април 2023 г.

ИСКАЛ ЛИ Е ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА БТС ХИЖА "ХРИСТО СМИРНЕНСКИ" ЗА СЕБЕ СИ? (ВИДЕО)

Темата с хижа "Христо Смирненски" се оказа многопластова. След като дългогодишните домакини бяха скандално изхвърлени от нея по техни твърдения, последва и позицията на Българския туристически съюз (БТС), която твърди, че те не си плащат наема и не искат да работят по определен договор. Последва декларация на голяма част УС на БТС, която се разграничава от действията на ръководството и изхвърлянето на домакините от хижата, както и призив за оставка на председателя и ръководствотоПредседателят Венцислав Венев и ръководството дадоха пресконференция с основни твърдения, че УС са били подведени от проф. Румен Драганов - директор на Института за анализи и прогнози на информационната среда в туризма и член на УС на БТС. Той ни гостува в Студио Actualno.

ВЪНШНИЯТ НИ МИНИСТЪР ОСТРО ОБВИНИ РУСИЯ В ПРОПАГАНДА И ХИБРИДНИ АТАКИ

Служебният министър на външните работи Николай Милков обвини Русия, че подкопава сигурността и демокрацията в България чрез методите на пропагандата и с използване на хибридни атаки. Според него сме изправени пред "безпрецедентно увеличаване" на тези нападения от страна на Москва.

ЕС ПРИМАМВА СТРАНИ, ПРИБЛИЖЕНИ ДО РУСИЯ И КИТАЙ

Европейският съюз разработва целенасочени планове за привличане на Бразилия, Чили, Казахстан и Нигерия, които сега си сътрудничат с Русия и Китай, пише американското издание Politico.

РУСИЯ РАБОТИ ПО СТАЛИНИСТКИ МОДЕЛ ЗА ПРЕТОПЯВАНЕ НА УКРАЙНА (ВИДЕО)

По стар модел, отдавна познат още от формирането на СССР и специално от времето на Сталин и Гладомора, Руската федерация се опитва да приобщи окупираните от нея украински земи и да утвърди на практика статукво, което все още не може да направи с военна сила.

АНАЛИЗ: СИ РАЗЧУПИ ЛЕДА СЪС ЗЕЛЕНСКИ, НО НЕ МУ ПРЕДЛАГА ПРИЕМЛИВ МИРЕН ПЛАН

Дългоочакваният телефонен разговор между китайския лидер Си Дзинпин и украинския президент Володимир Зеленски в сряда бе посрещнат с несигурност в САЩ и някои части на Европа заради неизвестния му потенциал да засили диалога за мирен край на войната на Русия в Украйна. Това е и най-конкретната стъпка, която Китай прави до момента, за да поеме ролята на посредник, за която от месеци намеква.

КАЧИНСКИ ЗНАЕ НЕЩО ПОВЕЧЕ? МИСТЕРИОЗНИ ДУМИ ЗА УКРАЙНА И ВОЙНАТА

Нашата цел е да създадем армия от 300 000 души. Ние приемаме този проблем много сериозно и нашата задача е да постигнем целта си. Не знаем как ще завърши конфликтът в Украйна. В бъдеще може да се сблъскаме с нови опасности, така че състоянието на готовност трябва да бъде достигнато бързо, а нашата силна и многобройна армия да бъде гарант за сигурност и успех“, заяви на 24 април лидерът на полската управляваща партия PiS Ярослав Качински, коментирайки закона "За защита на Отечеството", цитиран от Salon24.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Жълт код за валежи в Западна България

Прогноза за времето - 15 май 2024 г. (сряда)

Избраха Царица Роза 2024 в Казанлък (СНИМКИ)

На второ място в Европа: България е след Исландия по брой и дебит на минерални извори

След обновяване: Клубът на фоторепортера бе открит с изложба

Най-важните новини за деня: 14 май 2024 г.

Невероятно, но факт: Парното в София поевтинява, в Търново и Бургас поскъпва

Ограничават движението на камиони над 12 т по част от АМ „Хемус“

Тактическо учение с бойни стрелби се проведе в Ново село (СНИМКИ)

Вержиния Велчева: Агресорът, ако не бъде спрян, никога няма да спре сам (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com