Намалява информираността на българите относно бежанците

2022
Намалява информираността на българите относно бежанците
Снимка: Getty Images/Guliver

Информираността за бежанците е на много ниско ниво и с годините намалява допълнително. През 2020 г. делът на българите, които са напълно неинформирани относно бежанците достига 87,9% в сравнение с 78% през 2019 и 63,7% през 2018 г. Това показват проучванията на Върховния комисариат на ООН за бежанците в България (ВКБООН) от 2019 г. и проучването на Института по социология и философия при БАН от 2020 г. През 2020 по-голямата част от българите (90,9%) не поддържат контакт с бежанци, а 76,8% никога не са се срещали с бежанец.

„Има изгубена връзка между българите и бежанците. Поради липсата на преки контакти с бежанците нагласите на българите се основават главно не на лични впечатления, а на информация, споделяна от медиите. В този смисъл медиите играят централна роля при формирането на общественото мнение относно бежанците, като заедно с това носят отговорност да предоставят надеждна информация по темата в съответствие с професионалните принципи на журналистиката." казва НарасимаРао, представител на ВКБООН в България.

Путин прикани сирийските бежанци да се връщат у дома

Огнището на международния тероризъм в Сирия всъщност е премахнато. Това заяви руският президент Владимир Путин в понеделник на видеокон...

Проучванията показват, че българите не проявяват ксенофобия в отношението си към бежанците. 51,5% описват отношението си към тях като „нито позитивно, нито негативно“. По отношение на интеграцията на бежанците за българите по-важни са социални умения, отколкото антропологични характеристики, като например цвят на кожата или раса. 84% заявяват, че за тях е най-важно бежанците да „приемат местния начин на живот“ (84%), 80% казват, че трябва да „имат професионални умения“, а 77% смятат, че трябва „да се самоиздържат“.

Основните страхове спрямо бежанците са: страх от извършване на престъпления, страх от разпространение на културни и религиозни вярвания на бежанците, страх от разпространение на болести. В годината, в която светът живее в условия на пандемия,страхът, че бежанците могат да разпространят болести намалява до най-ниското си ниво за последните две години (32%)

Проучванията отчитат тенденция към по-толерантно отношение спрямо правото на работа на хората, търсещи закрила, и на възможността бежанците да доведат в страната свои близки и роднини. Българите проявяват повече толерантност и готовност за подкрепа спрямо бежанци, отколкото към икономически мигранти. Според проучването през 2020 62% от българите биха приели хора, които бягат от война и преследване в държавите им на произход.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Жълт код за проливни валежи и гръмотевици

Синдикатите излизат на протест пред Министерски съвет

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

От Сливенската епархия искат църковен съд за двама свещеници

Здравното министерство не знае колко хора в България са си сменили пола

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com