Намаляват глобите за производство и продажба на ГМО

2351
Намаляват глобите за производство и продажба на ГМО

В пъти намаляват глобите за производство и продажба на храни със или от генномодифицирани организми. Това гласи новият Закон за храните, приет вчера от Министерския съвет, който трябва да влезе в сила от 1 януари догодина, ако парламентът го одобри. Решението на министрите противоречи на поредица изказвания на земеделския министър Десислава Танева, че законът ще завиши санкциите за нарушителите и ще гарантира на потребителите, че това, което купуват, съответства на написаното на етикета на продукта.

Сега действащият закон за храните гласи, че "който произвежда и продава генетично модифицирана храна, ГМО за използване във или като храна или храна, съдържаща съставки, произведени от ГМО, в нарушение на този закон, ако не подлежи на по-тежко наказание, се наказва с глоба от 25 000 до 35 000 лв." За юридически лица имуществената санкция е от 50 000 до 70 000 лв. Според одобрения от кабинета проект санкцията за това нарушение вече е от 2000 до 4000 лв., а за юридически лица - от 4000 до 6000 лв.

Според закона ГМО се пуска на пазара само след разрешение от Министерството на земеделието и трябва да има специално обозначение на етикета. Освен това фирмите трябва да вземат проби от храната, за да доказват, че тя съдържа, или не ГМО. Забранени са генномодифицирани съставки в храни за деца, пише в. "Сега". 

Забраниха рекламите на ГМО, в които участват деца

Забраняват се рекламите на храни с ГМО, в които участват деца или които представят децата като консуматори на такива храни. Мярката е з...

Падат глобите и за този, "който пусне на пазара или използва неразрешени първични пушилни кондензати и първични катранови фракции във или върху храни или при производството на извлечени пушилни ароматизанти". Досега те са били от 15 000 до 35 000 лв., а при юридическо лице или едноличен търговец - дори от 35 000 до 70 000 лв. Сега санкцията отново е от 2000 лв. до 4000 лв., а до 6000 лв. - за фирмите.

Въпреки това в официалните мотиви към новия закон продължава да пише, че се повишава размерът на санкциите при нарушения, тъй като досегашните по-ниски глоби не вършат работа. Някои санкции действително се увеличават - за нерегламентирано използване на добавки, ароматизанти и разтворители в производството на храни вече глобата ще е също между 4000 и 6000 лв., при досегашни от 500 лв. до 1000 лв. за юридически лица. Скачат и глобите за производство или търговия в нерегистриран обект. Вчера от земеделското министерство не счетоха за нужно да обяснят противоречието, нито пък са обяснили намалението на глобите за ГМО в официалните си мотиви към законопроекта.

Агенцията по храните прави ежегодно под 100 проби за наличие на необявени ГМО в храните. През 2014 г. от БАБХ например обявиха, че при 8 от направените 79 проби са открити следи от ГМО, но в разрешените граници. По закон при количество на ГМО над 0.9% в храната, то трябва да се обяви на етикета.

Преди няколко години агенцията по храните откри и над 10 тона генномодифицирана соя в преработвателно предприятие в Бургас. На фирмата беше наложен акт по все още действащия закон - между 50 000 и 70 000 лева. ГМО суровината беше от Украйна и беше използвана за производство на пакетирани ядки. Част от тях бяха стигнали до търговската мрежа. Проблемът отново беше, че на етикетите нямаше обозначение, че съдържат ГМО.

Започнаха преговори за отглеждане на още две ГМО царевици в ЕС

Европейската комисия официално стартира преговори със страните-членки за разрешение на още две нови ГМО култури – царевиците Bt11...

Обикновено генетични модификации има в соевия изолат, който се използва за кайма, колбаси и други месни продукти, както и в соевия лецитин, намиращ приложение при сладкарски изделия, като вафли, бисквити и др. ГМО се открива и в тофу, соево мляко, соя на зърна, царевица за пуканки и царевични зърна.

 

 

Със закона се създава Национален съвет по храните, който да координира държавната политика в сектора. Предвижда се Националният съвет да е постоянен консултативен орган, в който са включени представители на всички заинтересовани страни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

От Сливенската епархия искат църковен съд за двама свещеници

Здравното министерство не знае колко хора в България са си сменили пола

Жилищата в България: Актуални данни за цените по градове

Срещу тримесечната забрана за улов на бяла мида: Рибари на протест (СНИМКИ)

Онлайн система с информация за сигнали ще помага на МВР за изборите

Над 340 кандидати за българско гражданство от Русия са подали фалшиви документи

Без конкуренция: Само “Сиела Норма“ иска да осигурява машинния вот

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com