Наркотици, алкохол и комар - как е при българите: Мнение на специалист

9191
Наркотици, алкохол и комар - как е при българите: Мнение на специалист
Снимка: iStock / GettyImages

„Днешният български човек е много по-склонен към хазартни игри, алкохол и пристрастяване към наркотични субстанции, отколкото всякога досега,“ каза д-р Александър Канчелов специалист по психиатрия и лечение на зависимости в студиото на Bulgaria on air. Това е една тенденция, която от 20 години остава непроменена и обществото и медиите свикват с това.

300 000 българи злоупотребяват и употребяват психоактивни вещества – трева, хероин, кокаин…

Бетина Михайлова разказва за Христо, който е на 43 години и над 30 години е зависим от алкохол до хероин. Травма от детството, според него, го води по този път, както и съвкупност от проблеми. Преломният момент в неговия живот е, когато негов близък, човекът, който употребява заедно с него, почива. Христо си представя, че е на неговото място и в този момент решава да се свърже с терапевтичен център. „Има смисъл, защото залогът е собствения ти живот,“ казва Христо.

Още: Разрастващата се индустрия на iGaming - защо онлайн хазартът става все по-популярен

България оглавява печалната статистика за ранна употреба на наркотични вещества едва от 12-13 години. Близо 80% от учениците са пробвали трева или алкохол, а 30 на 100 са експериментирали с амфетамини, метамфетамини и райски газ, посочва клиничния психолог Симеон Парлапанов. Той отбелязва, че има случаи на 15-16 годишни, които получават инфаркт или инсулт.

Зависимостите

Най-голям брой самоубийства се извърша от хазартно зависимите. Експерти предлагат да се създаде фонд като 1% от алкохолните и тютюневи акцизи да отиват за рехабилитация и лечение.

Д-р Александър Канчелов обясни, че в световен мащаб едва между 10 и 20% от зависимите търсят помощ, за да се преборят със своята зависимост. През последните години разпространението на хазартните игри отбелязва бум. Да обереш казиното е една неосъществима утопия, но много хора преследват тази илюзия, коментира докторът.

Още: "Тройно увеличение": Вдигнаха държавните такси за хазарта

Нормално е да има зависимости или взаимовръзки с всяко нещо на света, но когато говорим за пристрастяването и патологичната зависимост – до нея стига една част от хората, които взимат субстанции и играят хазарт, обяснява докторът. Симптоми на патологичната зависимост са загуба на контрол, обсесивно състояние, постоянна мисъл за веществото или действието, ритуал и магично мислене при хазарта понякога. Специалистът казва, че много от тези хора са признали пред себе си зависимостта си, но са в отчаяние и не вярват, че ще излязат от капана.

Докторът пояснява, че нашият мозък е много податлив и ако е обект на химични и други въздействия възникват адиктивни процеси, които ще направят всеки от нас зависим, ако продължи да употребява.

Според него употребата на вещества и пристрастяванията много често е компенсация на липсата на щастие. Фондът е крайно необходим, защото не може да има лечение, ако няма устойчиво финансиране. „Не е от добра стратегия да оставим спасяването на давещите се в ръцете на давещите си“, казва д-р Канчелов, допълвайки, че „като общество боледуваме от безразличие и невежество“ и това се е превърнало в зависимост.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Седмична прогноза за времето за 29 април - 5 май 2024 г. (ГРАФИКА)

Добри новини за храните на борсите

Натоварен трафик по границите с Румъния

Кой става ротационен председател на СЕМ за 6 месеца

Кой има имен ден днес, 28 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 28 април (неделя)

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Коментар №3 на седмицата: А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com