National Geographic представя днес на света вампира от Созопол

26276
National Geographic представя днес на света вампира от Созопол

Филм за разкопките в Созопол и скелетите с ритуали против вампирясване ще бъде излъчен по National Geographic Channel от 21.00 часа тази вечер.

Документалният разказ е за разкопките в Созопол, където в средновековно поселище бяха намерени два скелета, на мъж и на жена, приковани с метален кол към земята. Зрителите ще могат да видят откритието и да научат версиите на историци и антрополози за тази практика по българските земи, връзката й с вампирите и граф Дракула.

Откриха следи от Хан Крум в Созопол

Археолозите откриха следи от походите на Хан Крум в Созопол близо до гроба, от който в началото на лятото беше изваден прочулият се бъ...

Древните българи са прилагали ритуал против вампирясване - забивали метален кол в сърцето на покойника, за да са сигурни, че няма да ги притеснява в бъдеще, свидетелстват историческите извори.

Ако неспокойна душа бъде върната на земята след смъртта на физическото тяло, това е наказание, както за самата душа, така и за живите. Според народните поверия, такава душа може да се появи във вид на кълбо или мях, пълен с кръв. Може обаче, да придобие и тяло – на котка, куче или чакал. А в определени случаи - вид на човек, най-нисшата форма в демонологията.

Редактор: Георги Иванов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com