Неделните български училища в Лондон се увеличават

33485
Неделните български училища в Лондон се увеличават
Снимка: Getty Images / Guliver

През последните години се разкриват все повече неделни български училища в чужбина и все повече българчетата ги посещават.

В часа по български език и литература на първокласниците в Българско школо „Васил Левски" в лондонския квартал Баркинг много от децата са родени във Великобритания и българският им е втори език.

Обсъждат създаването на Национален съвет на българите в чужбина

Създаването на Национален съвет на българите, живеещи извън територията на България, се обсъжда на среща в Народното събрание, предаде ...

Българското неделно училище във Великобритания не е задължително. В него децата учат български и литература, история и география на България. То е лицензирано от Министерството на образованието и получава държавна субсидия. Родителите дължат годишна такса в размер на 140 британски лири.

„Децата идват с огромно желание в българското училище. Тук или имат приятели или намират приятели. Също така им харесва да контактуват на български, да четат български книжки, да ги разглеждат, да слушат урока. Много от майките споделят, че идвайки на българско училище децата започват да проявяват интерес как се казва тази думичка на български или онази", коментира Веселина Семерджиева, начален учител в училище "Васил Левски".

След присъединяването ни към Европейския съюз броят на децата в това българско училище се е увеличил 5 пъти. Това, обаче, не означава непременно, че българчетата на Острова рязко а се увеличили.

Преди 6 години в двете сгради на училището са учили 60 деца, а сега са 300. Тенденцията се потвърждава и в другите 124 български училища в 29 държави на 5 континента. През последната година обхванатите деца са с близо 1000 повече. Вероятно принос в положителната тенденция има и увеличаващия се брой на българите в чужбина, съобщи bTV.

Бесарабските българи отбелязват 20 г. диаспора

Бесарабските българи в Украйна и Молдова отбелязват на 29 октомври 20 години от създаването на българската диаспора, предаде Стандарт н...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com