Ненчев е бил на разпит във Военна прокуратура заради поръчка за облекла за армията

3366
Ненчев е бил на разпит във Военна прокуратура заради поръчка за облекла за армията
Снимка: БГНЕС

Извършва се една проверка с Интендантско обслужване – нищо обезпокоително не констатирах. Това каза министърът на отбраната Николай Ненчев, след като бе разпитван като свидетел във Военно-окръжна прокуратура около час и половина.

От министъра е искана информация по досъдебно производство за поръчка от 2014 г. за облекла за армията. Ненчев отказа да съобщи подробности, тъй като е подписал декларация, с която се задължава да не говори публично по въпросите, за които е бил питан. Мнистърът е отговарял на въпроси на военен следовател. 

Подведен ли е Николай Ненчев за "Интендантско обслужване" и от коя страна?

Приблизително преди една година дружеството „Интендантско обслужване” беше в изключително тежко състояние и нямаше почти ни...

След като беше там около час и половина, Ненчев обясни единствено, че проверката е била за облекла за армията, предаде БГНЕС. 

По думите му става въпрос за досъдебно производство. Процедурата е започнала през 2014 г. преди той да е министър на отбраната. Ненчев е бил призован по телефона и други негови подчинени са давали информация. 

"Вършат си хората работата добре. Аз не намирам нищо обезпокоително. Добре, че е започнала тази проверка. Просто хората искаха да видят дали процедурите са валидни и други мои подчинени са дали информацията", каза Николай Ненчев, цитиран от БНР. 

На въпрос дали досъдебното производство е срещу неизвестен извършител, той заяви: "А, не знам. Аз трябваше да кажа конкретни неща, какво съм разпоредил, какво зная и така. Мисля, че не е загубено време в никакъв случай и е добре, така и за в бъдеще, защото по този начин разбирам къде би могло да има слабости, които трябва да поправя, но не казвам, че има".

Протестът на шивачките от Калофер ще затвори Подбалканския път

Шивачки от "Интендантско обслужване" - Калофер ще блокилат днес движението по Подбалканския път от 16,45 до 17,15 ч. в знак на протест ...

"Интендантско обслужване" е търговско дружества на Министерството на обраната. То се занимава с изработката на униформени облекла, фуражки, украса към тях, специално работно облекло. Преди около два месеца в дружеството имаше недоволство. Стигана се до там, че шивачките от „Интендантско обслужване” и жители на Калофер блокираха Подбалканския път София-Бургас на изхода на Калофер. Шивачките бяха недоволни от решението на Министерството на отбраната за смяната на изпълнителния директор на дружество „Интендантско обслужване” Ганчо Караджов. Според министъра няма връзка този случай и този, по който е бил разпитван. „Поне не останах с това впечатление”, каза днес Ненчев. 

Проверката на обществените поръчки на Инспектората на МО, която той поиска, ще приключи до няколко дни. Когато обяви, че е възложил такава Ненчев поиска и проверка и от Сметната палата и днес каза, че се надява да откликнат на молбата му и възможно най-скоро да направят пълна и прозрачна проверка. „Аз съм спокоен за всичко онова, което се е случило в рамките на моя мандат. Не се безпокоя от нищо”, каза Ненчев. Директорът на дирекцията Венислав Цанов ще бъде в отпуск, докато приключи проверката на Сметната палата. 

Преди два дни през Министерски съвет минаха три проекта за армията на стойност 2,4 млрд. лв. Те са за осигуряване на летателната годност на самолет МиГ-29, за придобиване на нов тип боен самолет и на нов тип многофункционален модулен патрулен кораба. На следващия ден в медии излезе информация, че годишният максимум, който министерството не финансите може да отпусне е 200 милиона лева.

 Днес на въпрос дали по трите проекта ще има осигурено финансиране от финансовото министерство, военният министър припомни, че проектите преди да влязат в Министерски съвет първо се утвърждават от министерство на финансите. „Така че те са утвърдени”, каза Ненчев.

Военният министър обещава да върне поръчката за униформи на "Интендантско обслужване"

Предприятие "Интендантско обслужване" спира с протестите срещу министъра на отбраната Николай Ненчев и решението му да даде на частна ф...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Добри новини за храните на борсите
Добри новини за храните на борсите

И през тази седмица има спад в цените на основни хранителни стоки и на плодовете и зеленчуците на борсите в страната, показват данните в седмичния...