Никой не иска да се занимава с превенция на хазартната зависимост

4182
Никой не иска да се занимава с превенция на хазартната зависимост
Снимка: iStock/Guliver

Заради липса на желание да се подават проекти за осъществяване на превенция и предпазване на млади хора от вредата на хазарта, Министерският съвет реши да промени условията за кандидатстване с надеждата да привлече желаещи.

Съгласно чл. 10а, ал. 4 от Закона за хазарта (ЗХ), по бюджета на Държавната комисия по хазарта (ДХК) се предвиждат средства за финансиране на проекти на неправителствени организации за следните дейности за превенция – предпазване на младите хора от хазарт; превенция и лечение от хазартна зависимост; провеждане на социално отговорна реклама и маркетинг. През тази година бюджетът за тези дейности е 2,1 млн. лева, а през миналата беше 2 млн. лева. Тогава обаче бяха похарчени малко под 135 хил. лева, а останалите бяха прехвърлени в държавния бюджет.

Близо половината българи играят хазартни игри

Българското общество проявява висока степен на консервативно отношение спрямо игралната индустрия, въпреки че почти половината българи ...

Минималният срок за подаване на проекти се увеличава двойно – от 14 на 30 дни! Проектите ще се обезпечават ликвидно от кандидатите, с 30% от одобреното от ДХК финансиране – ако се стигне до провал на изпълнението, ДХК прибира обезпечението. Променя се и начина на формиране на комисията, която оценява предложенията. Съставът на комисията се определя след задължително съгласуване с финансовия министър и се включва още един представител на финансовото министерство.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com