Някои банки вдигат таксите

9298
Някои банки вдигат таксите
Снимка: Архив

При все по-ниски лихви по заемите и депозитите банките в България продължават да вдигат таксите. Дори коронакризата и финансовите проблеми, които тя създава на много фирми и граждани, не са в състояние да променят тази тенденция.

На практика всеки месец някоя банка обявява корекции в тарифата си. Нещо повече, появяват се и нови такси - например такса преместване при отсрочване на кредити, предава в. "Сега".

Световен скандал: Поредица от документи показват мръсни практики на големи банки

Няколко световни банки са помогнали на свои клиенти да избегнат санкции и да легализират незаконни средства в размер на 2 трилиона дола...

В навечерието на Коледа поне три банки вдигат месечната такса за поддържане на разплащателна сметка. БАКБ от 15 декември повишава таксата от 2,90 лв. на 3,20 лв. Въвежда и комисионна за внасяне на пари в брой в всякакви сметки, включително в спестовен и детски влог.

За суми от 3000 лв. таксата ще е 0,50 лв., а след това е 0.15% до 0.18% от сумата. Повишение с 0.50 евро има и за теглене на пари в брой от еврови сметки. Въвежда се и такса от 5 лв. за повторна регистрация в новата платформа за дистанционно банкиране БАКБ Онлайн.

Месечната такса за поддръжка на разплащателна сметка в Токуда Банк също се повишава с 0,50 лева от 15 декември. Така за сметки без карта вече всеки месец ще се удържат 3 лв., а когато сметката е в комплект с дебитна карта на банката - 2.50 лв.

Големите банки отдавна направиха месечното обслужване на разплащателни сметки 4 лева, сега това предприемат и по-малките.

Токуда банк повишава също така месечно обслужване за кредитните си карти MasterCard Standard от 3,50 лв. на 4 лв. Инвестбанк вдига с 0,30 лева месечната такса за поддръжка на основна карта до 2,50 лева от 29 декември. А за справка на наличност по сметка от ATM ще се удържат 0.25 лв. при сегашни 0.10 лв.

Идва ново увеличение на банковите такси

Нова вълна на повишение на банковите такси се задава от декември. След като големите трезори у нас вдигнаха цените на част от най-изпол...

В началото на 2021 г. ДСК повишава таксите по дебитните си карти - тегленето на пари от АТМ вече ще се таксува с 1.50 лв. вместо 1.20 лв., поскъпва и тегленето на пари от карта на гише на банката, както и справките за наличност от банкомат - от 0.30 на 0.40 лв.

Промяна има и в таксата за теглене на пари в наличност за всяка трансакция. За суми до 2000 лева/EUR 1000, вкл. банката ще ни таксува 0,50% върху цялата сума вместо досегашните 0,45%. С 0,05% има увеличение за теглене на суми над 2000 лева/EUR 1000.

С 0,40 лв. поскъпва и обслужването на стандартна разплащателна сметка с дебитна карта на ДСК за хората с трайно намалена трудоспособност или степен на увреждане - тарифата става 1,90 лева.

Увеличение с 0,30 лева има и за теглене на пари в наличност с дебитна карта в България от АТМ на други банки или новата такса е 0,90 лева.

Експертите съветват редовно да проверявате съобщенията за промени в тарифите, които банките са длъжни да публикуват на сайтовете си, за да сте наясно коя услуга колко струва.

Банките продължават да въвеждат допълнителни такси

Банките продължават да въвеждат допълнителни такси, с които товарят клиентите си. Най-новите примери са такси за обработка и обслужване...

Оше: Банките продължават да въвеждат допълнителни такси

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 29 април 2024 г. (понеделник)

Най-важните новини за деня: 28 април 2024 г.

Седмична прогноза за времето за 29 април - 5 май 2024 г. (ГРАФИКА)

Добри новини за храните на борсите

Натоварен трафик по границите с Румъния

Кой става ротационен председател на СЕМ за 6 месеца

Кой има имен ден днес, 28 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 28 април (неделя)

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com