Няма да изслушват Борисов за избитите животни в Странджа, БСП с критики

2836
Няма да изслушват Борисов за избитите животни в Странджа, БСП с критики
Снимка: Министерски съвет

БСП поиска изслушване на премиера Бойко Борисов заради чумата по дребните преживни животни в Странджа през лятото на 2018 г.

Соцлидерката Корнелия Нинова упрекна правителството, че животните са били умъртвени безпричинно и отново припомни, че левицата е настоявала, че такова заболяване няма.

Нинова: Виновниците за избитите стада в Странджа трябва да понесат отговорност

Вместо да погали козичките, Борисов ги изби и след две години е време за отговори. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в деклараци...

Мнозинството в парламента обаче гласува против това да бъде викан в Народното събрание премиерът.

През юни 2018 г. правителството обяви огнище по дребни преживни животни в 6 населени места в областите Ямбол и Бургас. Бяха убити и умъртвени десетки хиляди животни. Беше заличен поминъкът на стотици семейства. Вече е обезлюден районът“, изтъкна лидерът на БСП.

Тя припомни, че миналия петък в отговор на декларацията на БСП министърът на земеделието Десислава Танева й е отговорила, че премиерът е взел мерки като е сменил министъра на земеделието, на вътрешните работи и директора на БАБХ и с това отговорността е понесена.

„Не, уважаеми народни представители, отговорността не е понесена, защото на 17 юни 2020 г. ВАС се произнесе с окончателно решение“, каза Нинова. Тя припомни, че решението на съда установява, че няма чума.

"Днес тук този, който трябва да отговаря на нашите питания е министър-председателят. На модела престъпление, смяна на министъра и продължаване по старому, трябва да се сложи край", настоя Нинова.

Корнелия Нинова: Не е имало чума по животните, потвърди ВАС

Лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира решението на Върховния административен съд (ВАС) по темата чума по дребните преживни животни в...

"Поискала съм стенограмите от разговорите на председателския съвет. Тогава по онова време водихме много дълги разговори. Искам тези стенограми да бъдат оповестени, ако министър-председателят не дойде в четвъртък на изслушване. От нашата парламентарна група не искаме нищо друго освен две неща – истината и да има справедливост“, допълни Нинова.

Шефката на земеделската комисия Мария Белова пък контрира, че е безумно да се иска изслушване на премиера за отмяна на административен акт и за решение на ВАС.

"Моля ви не допускайте такива безумни искания, в които да искаме изслушване на министър-председателя за отмяната на даден административен акт и за решение на Върховен административен съд.

Предполагам, че осъзнавате, че ако това предложение на колегите беше подкрепено, щяхме да сме изправени пред ситуацията те да искат изслушване на премиера за всички отхвърлени административни актове, ние от ГЕРБ ще искаме за всички потвърдени административни актове.

ВАС отмени заповедта за ликвидиране на фермата на Ана Петрова от Болярово

Върховният административен съд(ВАС) отмени заповедта на директора на областната агенция по безопасност на храните в Ямбол за унищожаван...

Това означава, че министър-председателят на страната ще стои цял ден в пленарна зала и ще го изслушваме за отхвърлените и потвърдените административни актове от независимата съдебна система", аргументира се Белова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com