Няма хормони на растежа в пилешкото месо у нас, казва БАБХ

17045
Няма хормони на растежа в пилешкото месо у нас, казва БАБХ
Снимка: Getty Images/Guliver

Допълнителните проверки на пилешкото месо не показват наличие на растежни хормони. Експерти към Българската агенция по безопасност на храните изследваха допълнителни проби и от птичи ята, и от кланици, съобщиха от БАБХ.

Пробите са извън действащата Национална мониторингова програма за контрол на остатъци (НМПКО), която се изпълнява постоянно.

При мониторинговите изследвания в страната не е установявано нерегламентирано влагане на растежни препарати, като при проверките са обхванати над 70% от птичите ята в България.

Използването на растежни хормони при птици е невъзможно, защото ако те се влагат във фуража се разграждат/метаболизират още в мускулестия и жлезистия стомах. Може да се прилагат инжективно (подобно на инсулина при диабетици), но това трябва да става всеки ден и на практика е технически неизпълнимо.

Спекулира се, че в съвременното птицевъдство бройлерите растат много бързо благодарение на прилагането на хормони, казват от БАБХ, предаде БГНЕС. Според експертите на агенцията този растеж се дължи на много добри постижения, при създаване на оптимални изходни и родителски линии за бройлери, пълноценно хранене с фуражи съдържащи протеини, витамини и минерали в определени съотношения в зависимост от възрастта, оптимална околна среда (температура, влажност, качество на въздуха, светлинен режим, достатъчен поилен и хранителен фронт) и избягване на стрес.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com