Няма завишена радиация у нас след инцидента с уран в Уралския комбинат

1640
Няма завишена радиация у нас след инцидента с уран в Уралския комбинат
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

Министерството на околната среда и водите следи непрекъснато радиационния гама-фон на територията на република България.  Няма опасност за страната ни вследствие на инцидента в Уралския електрохимически комбинат в руския град Новоуралск, съобщават от МОСВ.

В информацията, разпространена от РИА Новости се посочва, че нивата на радиация в обекта и околността на града са нормални. Урановият хексафлуорид, изтекъл от разхерметизирал се цилиндър, се използва за обогатяване на уран за атомни електроцентрали. Инцидентът е локален, а мястото, на предполагаемата авария се намира далеч от територията на Република България.

Към настоящия момент Националната автоматизирана система за непрекъснат контрол на радиационния гама-фон не е регистрирала изменения на радиационния гама-фон на територията на България, над естествените вариации, характерни за гама-фона в пунктовете за измерване.

България не е била уведомена официално за аварията в Урал, радиацията е в норма

МОСВ чрез Изпълнителна агенция околна среда (ИАОС) администрира Националната автоматизирана система за непрекъснат контрол на радиационния гама-фон. Системата разполага с 26 автоматични мониторингови станции разположени на територията на страната, които извършват непрекъснати измервания на радиационния гама-фон.

Уранът е навсякъде около нас: какви са рисковете

Уранът е открит още през 18 век от германския химик Мартин Клапрот. Радиоактивният елемент се среща в цялата заобикаляща ни среда, но в...

Националната автоматизирана система за непрекъснат контрол на радиационния гама-фон е част от Европейската платформа за обмен на радиологични данни (EURDEP). Данни за радиационния гама-фон от нашата страна се подават към EURDEP на всеки един час и могат да бъдат наблюдавани по интернет на следния адрес: https://remap.jrc.ec.europa.eu/Advanced.aspx

На страницата на ИАОС, всеки ден след 11:30 ч. се издава ежедневен бюлетин за радиационната обстановка: https://eea.government.bg/bg/output/daily/bulletin-rad.html

На територията на страната има изградени и шест стационарни станции в градовете Враца, Монтана, Бургас, Варна, Свищов и София за мониторинг на естествени и техногенни радионуклиди в аерозолни филтри. Детерминирането на радионуклиди се осъществява посредством гама-спектрометрия с висока разделителна способност. Рутинно в изпълнение на мониторинговата програма се следят следните радионуклиди: 238U, 226Ra, 228Ra, 40К, 210Pb, 7Be и 137Cs.

По повод военните действия на територията на Република Украйна, експерти в лабораторията по радиационни измервания, към системата на ИАОС, работят с разширена библиотека за детерминиране, включваща всички възможни гама излъчващи радионуклиди.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Коментар №3 на седмицата: А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Коментар №2 на седмицата: След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Коментар №1 на седмицата: Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

Атлантическият съвет на България разкритикува освобождаването на Вяра Тодева

Военните ни обезвредиха боеприпас, открит в София

Кой има имен ден днес, 27 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com