Нов индекс показа: Общините винаги избират най-скъпото

6100
Нов индекс показа: Общините винаги избират най-скъпото
Снимка: iStock

Общините винаги избират най-скъпото. Това показа нов индекс на корупционния риск при обществените поръчки, който беше представен от Българския институт за правни инициативи (БИПИ) по време на пресконференция. 

БИПИ работи по неговото създаване близо две години в рамките на международен проект, изпълняван в Босна и Херцеговина, Румъния и в Черна гора, като водещата организация по него е Международната фондация за електорални системи, а финансирането по него е осигурено от Държавния департамент на САЩ. ОЩЕ: Премиерът: Партии и приближените им фирми бавят големите проекти (ВИДЕО)

Накратко за новия индекс?

Целта за България е да се видят международните препоръки към нашата страна, свързани с преборването или поне намаляването на нивата на корупция. Факторите в индекса са групирани в три основни групи, които да обхванат целия живот на една обществена поръчка: преди възлагането, при стартирането на възлагането, след възлагането.

"Във всеки един от тези етапи сме го разбири на отделни фактори, за да може да се види дали във всеки един от тези етапи, съществуват възможности да бъде създадена схема, чрез която да бъдат заобиколени съществуващи законови правила или да бъдат изопачени и това да доведе до нарушения, респективно престъпления", каза директорът на института Биляна Гяурова-Вегертседер, уточнявайки, че този индекс не означава, че са извършени престъпления, а показва типовете лоши практики. ОЩЕ: АДФИ откри нередности при обществени поръчки за 17 млн. лв.

Какво е показал индексът?

Пилотното изследване чрез този индекс обхваща 166 процедури, с които общините са възлагали поръчки в периода януари 2020 до юни 2023 г. в областта на строителството. Стана ясно, че всички изследвани поръчки вече са приключили.

При 96% от изследваните поръчки в сектор строителство се възлагат на стойности близки до тавана.

При по-малките общини 100% от всичките обществени поръчки са възоснова само на една оферта, в София – 22.86%, в Пловдив – малко над 47%. ОЩЕ: И преди, и сега - все същото според Караджов: Обществените поръчки за пътищата

Един от големите проблеми, които индексът показва, е субективизъм, особено когато става въпрос за отстраняване на участници, като например субективно тълкуване на критериите за участие.Най-тревожно е отстраняване на кандидати в етап допустимост. В категорията за липса на мотиви за отстраняване на определен участник, попадат 13% от възложителите. Липсват протоколи и доклади в 3% от случаите.

"Стряскащо за нас беше да установим, че в огромни случаи, възложителят не е качил цялата документация", каза Теодор Славев. Той даде пример с поръчки в Община Кърджали, Община Силистра,  Столична община, Община Хасково и други. 

Беше даден пример и за "хибридна поръчка" за ремонт на детска градина в район "Панчарево", където са липсвали документи и указания за участие. 

Изследването показва, че общините имат обсесия по отношение на така наречените линейни графици, като едино от кандидатите е бил отстранен, защото не е посочил дъждовните дни в графика.

Представени бяха и група от недобри практики, които не са често разпространени, но натрупването им в отделните поръчки показва наличие на проблем, макар и в нито един от тези показатели да няма сериозно натрупване или излизане в по-големи мащаби. ОЩЕ: Регионалният министър ще прави одит на поръчките за пътни ремонти в размер на 4.7 млрд. лв.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 30 април 2024 г. (вторник)

Най-важните новини за деня: 29 април 2024 г.

За поредна година Кока-Кола ХБК България стартира своята лятна стажантска програма

Над 100 младежи изследват бъдещето на природата във финалния семестър на Panda Labs нa WWF и Kaufland

Светлозар Желев: Нерде Ямбол, нерде Стамбул (ВИДЕО)

Времето утре - 30 април 2024 г.

Ръководството на АПИ с ново попълнение

Ето кога трябва да е готов Терминал 3 на Летище София

Сериозен ръст на пътуванията на българите в чужбина през март

Проверяваме онлайн къде гласуваме на 9 юни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com