Нова глава от сагата "Барселонагейт". Прокуратурата разпитва Борислава Йовчева

81325
Нова глава от сагата "Барселонагейт". Прокуратурата разпитва Борислава Йовчева
Снимка: принтскрийн/Биволъ

Прокуратурата разследва пране на пари, свързано с покупката на голям апартамент в Истанбул, както и редовни парични преводи на лица, свързани с аферата “Барселонагейт“, към сочената за близка на бившия премиер Бойко Борисов манекенка Борислава Йовчева. Това съобщиха няколко онлайн медии, сред които "Сега" и Mediapool, всяка от които цитира собствени източници, запазили анонимност, за които e посочено, че са част от държавното обвинение. 

Последната информация по случая бе от 17 октомври т.г., когато Софийската градска прокуратура съобщи, че е прекратила делото за пране на пари "Барселонагейт", заради което по-рано през година бе поискан имунитетът на лидера на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов. Държавното обвинение тогава заяви, че по случая не са намерени достатъчно доказателства, които "да сочат по несъмнен и категоричен начин да е извършено престъплението, за което досъдебното производство е било образувано".

Още: Борисов е отказал пред прокурор да даде ДНК тест по делото "Барселонагейт"?

Бе съобщено още, че свидетелите по случая не са дали показания за връзка на Борисов с къщата в Барселона, използвана от манекенката Борислава Йовчева.

В същото време обаче градската прокуратура обяви, че разследването продължава по няколко нови сюжетни линии, по които има признаци за пране пари.

Държавното обвинение твърдеше официално, че проверява "пране на пари с увеличаване на капитала на испанска фирма, пране на пари чрез преводи между физически лица с инициали Р.Р. и Б.Й, пране на пари за закупуване на недвижим имот в Турция и за неизгодна сделка по повод продажба на акции на търговско дружество".

Сега за първи стана ясно, че става дума за апартамент в Истанбул и редовни месечни преводи на суми към Йовчева. Прокуратурата разследва и за евентуална неизгодна сделка при продажбата на акциите в дружеството, което притежаваше къщата в Барселона и луксозния бутик в същия град, управляван от Йовчева.

Още: "Биволъ": Борисов е източникът на парите за къщата в Барселона, а те са изпрани

Изпратена молба за правна помощ до Турция във връзка с купуването на апартамента, а Йовчева вече е разпитана по този случай. Не са засечени транзакции от сметки на Бойко Борисов към Йовчева.

Борисов винаги се е придържал към твърдението, че няма нищо общо с тази история. Той отказа да даде ДНК-проба, за да се установи дали детето на Йовчева е от него. 

Едва след като Гешев бе свален от поста, Борисов подписа заявление,че се отказва от депутатския си имунитет, който така или иначе не му бе нужен, защото делото приключи. Не е ясно обаче какво ще следва от сегашното подновяване на интереса на държавното обвинение и дали също то не е резултат от различни размествания на политическите пластове след финала на местните избори и вероятен нов баланс на силите. Днес от ГЕРБ бяха обявени нови позиции спрямо коалицията с ПП-ДБ и ДПС, които може да прочетете тук.

НАП запорира имоти и сметки на бащата на манекенката от "Барселонагейт"

БСП: Кой купи на българска манекенка къща в Испания?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Магистрати, полицаи, адвокати: Преди 2 години ГДБОП е дала в прокуратурата имена от групата на Нотариуса

Вход свободен в Националния военноисторически музей по случай 6 май

Промените в Закона за хазарта: Защо сега и кой всъщност печели?

Обучителният център на BILLA в София отваря врати за посетители

Съдилищата не искат да гледат дела срещу кадруването в държавните фирми

Укрепват подпорната стената, която рухна на АМ "Струма" (СНИМКИ)

Теглят номерата на машините за удостоверяване на вота 2 в 1

Прогноза за времето - 29 април 2024 г. (понеделник)

Най-важните новини за деня: 28 април 2024 г.

Седмична прогноза за времето за 29 април - 5 май 2024 г. (ГРАФИКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com