Новата мода сред тийнейджърите: Колко опасен е райският газ?

19812
Новата мода сред тийнейджърите: Колко опасен е райският газ?
Снимка: Райски газ

Вдишването на райски газ е лесно достъпно забавление, което може да бъде открито от години в почти всяко нощно заведение. И ако до скоро на моментната еуфория от вдишването на райски газ се наслаждаваха хората в баровете и дискотеките, то днес тя е все по-достъпна сред тинейджърите като начин на забавление.

Колко опасно може да е райският газ и по какъв начин вреди на организма - попитахме от Actualno.com. 

Доцент Богдан Младенов е завеждащ клиниката по детска анестезиология в Пирогов. Твърди, че райският газ става все по-достъпен за тинейджърите, но по никакъв начин не може да се каже, че това, което дишат притежава необходимите здравни сертификати.

"Най-най-много ме притеснява състава на това какво им дават на тези деца и хора да дишат. Какво има в тези канистъри. Само райски газ ли или има и други газове - за мен това е най-притеснителното нещо. Опитват се да дишат само райски газ, нещо, което никога не може да стане и не трябва да се прави", споделя доц. Младенов за Actualno.com.

Друга тревожна тенденция, която забелязва докторът е, че напоследък започват да се виждат все по-често в градинките патрончета от райски газ. А разпространението между малките деца става все по-интензивно.

"Вече става много комплексно и не може да се разглежда райският газ като нещо леко и безвредно", заявява още лекарят.

По думи на доц. Младенов райският газ в балоните, които се продават по дискотеките, всъщност се изпoлзвa в хранително-вкусовата промишленост за разбиване на сметана. За разлика от него медицинският райският газ има множество сертификати, които сочат, че не вреди на здравето, защото няма други примеси в него. А при анестезията райският газ се използва задължително с кислород.

Как употребата на райския газ влияе на организма? В дългосрочен план при определен брой натрупана употреба на райски газ се изразходва витамин B12 в организма, който е  важен за бързоделящите се клетки. След засягане на нервната система се получава мегалоцитна анемия - започва тръпнене в ръцете, смущения в говора, проблеми от липсата на витамин B12.

Според Доц. Младенов провеждането на информационна кампания сред родителите относно райския газ и неговите последствия е наложително.

Какво е чувството при първата употреба на райски газ и как влияе на човека - може да чуете повече във видеорепортажа. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com