Новата „визия” на Паметника на съветската армия бе забелязана и от световните медии

18822
Новата „визия” на Паметника на съветската армия бе забелязана и от световните медии
Снимка: БГНЕС

Поредното изрисуване на Паметника на съветската армия, този път с призив за подкрепа за украинските протести, не остана незабелязано и от световните медии. Сайтът на телевизия Euronews дори определи за снимка на деня кадър, на който момиче държи ръката на статуята на войника, чиято униформа бе боядисана в цветовете на украинското знаме.

Британският вестник Daily Mirror пък сравни извършителите на акта с известният творец Бански. „Мистериозен художник обрисува паметника на Съветската армия в българската столица в цветовете на украинския флаг. Това е поредният политически облик на монумента в София, който е построен през 1944 г. в чест на „освобождаването” на България от Русия, но оттогава се превърна в мишена на политическите активисти. След проевропейските бунтове в Украйна, довели до отстраняването от власт на президента Виктор Янукович, статуята бе оцветена със спрей в жълто и синьо в очевиден израз на подкрепа за протестиращите”, пише вестникът, като припомня, че и преди монументът е осъмвал изрисуван.

Паметникът на Съветската армия осъмна боядисан „в тон” с украинските събития

Потребители в социалната мрежа Facebook разпространиха снимки, на които се вижда, че Паметникът на Съветската армия в София отново е бо...

Очаквано реакцията на руските медии беше остра. „Вечерная Москва” съобщава, че „вандали” са осквернили паметника в центъра на София. После допълва, че Русия неведнъж е настоявала монументът да бъде охраняван, но до момента това не се случва.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com