Нови химни за седем български училища и стотици усмивки озариха Празничния концерт за малки и големи „Светилник“

1013
Нови химни за седем български училища и стотици усмивки озариха Празничния концерт за малки и големи „Светилник“
Снимка: Музикаутор

Стотици деца, родители, учители и партньори на инициативата „Светилник“ споделиха Празничния концерт за малки и големи, който се проведе в неделя, 18 юни 2023 г. По време на събитието за първи път бяха представени новите химни, създадени специално за седем училища от София, Стара Загора, Казанлък, Кюстендил и Благоевград.

За реализацията им организаторът на инициативата МУЗИКАУТОР обедини усилията на десетки творци, партньори и дарители и предложи модел, основан на музика, творчество и взаимодействие за изграждането и свързването ни в една хармонична общност.

„Искам да благодаря на всички колеги, които седят зад този проект, те са изключително много. Работихме неуморно цяла година, за да се случи „Светилник“ и да има той толкова много посланици днес“, каза в обръщение към публиката изпълнителният директор на МУЗИКАУТОР Иван Димитров.

Благодарствен адрес бе изпратен и от министъра на културата г-н Кръстю Кръстев, който бе патрон на събитието, а заместник министърът на Културата г-н Виктор Стоянов се обърне към аудиторията в залата с послание за единение и стремеж към „светлина, просвещение и образование“.

Концертът – кулминация на инициативата „Светилник“ 2022/2023: Към светли бъднини вървим!“, бе организиран съвместно с Народен театър „Иван Вазов“. На най-изтъкнатата театрална сцена в България излезе Гвардейският представителен духов оркестър с диригент подп. Ради Радев, който изпълни с гордост залата с изпълненията на Националния химн на Република България, „Тих бял Дунав“ (текст – Иван Вазов, музика – Иван Караджов) и „Хоп-троп“ (музика – Атанас Бояджиев).

Новите химни, създадени в рамките на инициативата „Светилник“ бяха представени от Младежкия оркестър на Националното музикално училище „Любомир Пипков“ с диригент Славил Димитров, както и на ученици от самите училища. Това са СУ „Екзарх Антим І“, град Казанлък, ОУ „Георги Кирков“, град Казанлък, 112. ОУ „Стоян Заимов”, град София, ППМГ „Гео Милев”, град Стара Загора, ПМГ „Емануил Иванов“, град Кюстендил и 2. ОУ „Димитър Благоев“, град Благоевград.

Към всеки от химните бяха създадени и видеоклипове от студентите от факултет „Екранна режисура“ на Националната академия за театрално и филмово изкуство „Кръстьо Сарафов“, които също бяха представени премиерно по време на концерта.

В специалната програма на събитието участваха групата Cool Den, цигуларят и ученик на НМУ „Любомир Пипков“ Кай Орлинов и поп певицата DARA.

Изненадата на концерта бе химнът за 156. ОбУ „Васил Левски“, кв. Кремиковци, който бе вдъхновение за творческия екип на Минко Ламбов – автор на музиката, и Ана Топалова – автор на текста, а клип към него бе създаден изцяло безвъзмездно от Балканика ТВ.

Сертификатите за дарение на новите химни бяха връчени на директорите на училищата от любимия български композитор Хайгашод Агасян, Иван Димитров – изпълнителен директор на МУЗИКАУТОР, Васил Василев – директор на Народен театър „Иван Вазов“, Кирил Вълчев – генерален директор на БТА, Милен Митев – генерален директор на БНР, доц. д-р Елена Тренчева – декан на факултет „Екранна режисура“ на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, както и от заместник-министъра на културата Виктор Стоянов.

В рамките на инициативата „Светилник“ се включиха и две компании, които се превърнаха в дарители на химни – една от най-големите банки в България – УниКредит Булбанк, и технологичната компания Динамо Софтуер, които също получиха сертификати за приноса си в обществено-значимата кауза „Светилник“.

Концертът, организиран от МУЗИКАУТОР и Народен театър „Иван Вазов“, бе включен в Календара на културните събития на Столична община за 2023 г., а патронажът на инициативата пое Министерство на културата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com