Нови правила за посетителите на Парка за танцуващи мечки

1484
Нови правила за посетителите на Парка за танцуващи мечки

Серия от нови правила за посетителите на Парка за танцуващи мечки влизат в сила от първия уикенд на август. Сред тях са заплащане за вход, обиколка на парка само с екскурзовод и затваряне за посетители на някои части от парка.

Според Димитър Иванов, управител на убежището за мечки, необходимостта от въвеждането на правила е възникнала поради увеличения поток от посетители след ремонта на 11-километровия път между Белица и Парка за танцуващи мечки, съобщиха от организацията за защита на животните "Четири лапи".

„През летните месеци посрещаме до 300 души дневно, като такъв поток от хора крие много рискове за хора и животни. Новите правила целят да гарантират както сигурността и приятното прекарване на нашите гости, така и спокойствието на мечките,“ обяснява Димитър Иванов.

Международен екип от лекари прегледа 9 от мечките в парка край Белица

През изминалите два дни стоматологът д-р Марк Лузе и ветеринарният лекар д-р Франк Гьориц, заедно с международен екип от лекари от Авст...

„Целта на Парка за танцуващи мечки е да осигурим спокойни старини на животните при максимално близки до естествената им среда условия. При такъв поток от посетители това няма как да се случи. От друга страна, през следващите години бихме искали да акцентираме повече върху образователната дейност в парка и популяризирането на идеята за хуманното отношение към животните в района на Белица”, каза още Иванов.

Посетителите ще бъдат развеждани на групи с екскурзовод на всеки половин час, като самата обиколка на парка ще трае около 40 минути, през които всеки ще може да научи повече както за историята на единственото по рода си у нас убежище за мечки, за условията на отглеждане на мечките в плен и мъченията, на които са подлагани, така и за навиците на най-голямото диво животно у нас. Ще бъдат затворени за посетители онези части от парка, които мечките ползват, за да се уединят или да почиват. От тази година паркът има и ново работно време, като ще бъде отворен за посетители в периода от април до ноември, а в дните между декември и март ще остане затворен заради зимния сън на мечките. Предстои откриване и на бистро и магазин за сувенири към информационния център на парка.

Билетите за посетители ще са на цени между 2 и 6 лв., като единичните билети за деца и възрастни са съответно по 3 и 6 лв., а груповите – по 2 и по 4 лв. Всички събрани средства ще бъдат изразходвани за образователни програми в района на Белица, насочени към изграждане на по-хуманно и по-отговорно отношение към животните.

Паркът за танцуващи мечки е създаден през 2000 г. с усилията на „Четири лапи“ и фондацията на известната френска актриса Бриджит Бардо, като целта е да бъдат спасени всички мечки, които се използват за забавление на туристи в страната. През 2007 г. са приютени последните танцуващи мечки от България, а през следващите години паркът дава подслон на танцуващи мечки от съседна Сърбия, както и на мечки, отглеждани незаконно от частни лица или в зоопаркове у нас. На площ от 120 декара, предлагаща най-добрите условия за живот в близка до естествената среда, днес са приютени 26 животни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com