X
 
 

Новини или Novini: Картината на печата за 13 февруари

1218 0
Новини или Novini: Картината на печата за 13 февруари
Снимка: iStock/Guliver
Редакционният екип на Actualno.com ви представя най-важното от печатните издания днес, 13 февруари. 

24 часа 

Властта изръмжа на журналистиката? Това е успех! При Бай Тошо мисирките танцуваха танго. Това бе една много добра седмица за българската журналистика – щом властите я обиждат, значи е показала характер. Не е съвсем умряла. Бойко Борисов бил нарекъл репортерките „мисирки“? Пак не са го информирали правилно. Трябва да му се напомни, че символ на журналистиката не е мисирката, а гъската. Зам.-председателят на Народното събрание Валери Симеонов обидил Антон Хекимян от БТВ, че е корумпиран? Ами това си е висока чест за журналиста! По-добре ли е Симеонов да те хвали? 

Труд

Хиляди горят след закона „Симеонов” за хазарта. Много билети са купени от търговци и сега може да не получат парите си, пише медията, според която билетчетата са гарантирали 50% от оборота на малките будки. С последните приети от парламента промени на Закона за хазарта беше решено, че три дни след обнародването им в “Държавен вестник” лицензите за организиране на частни лотарийни игри, с изключение на томбола, бинго и кено, се прекратяват. А непродадените билети от моментните лотарии трябва да бъдат унищожени от издателите им до края на годината. Това означава, че частните фирми трябва да изкупят пласираните сред търговците билети и да ги унищожат. Малките търговци обаче не вярват, че това ще се случаи и вече пресмятат какви ще бъдат загубите им. 

Монитор 

Внесохме почти 3000 чужди работници за година. 2812 чужди работници – граждани на трети страни, са получили разрешение за работа у нас през миналата година. От тях 1129 души са получили решения за „Единно разрешение за пребиваване и работа”, докато през 2018-а броят на чужденците с такъв документ е бил едва 636. Четири пъти повече пък са издадените разрешителни на чужденци за сезонни работници. Решения за издаване на „Разрешение за сезонен работник” през 2019-а получили 806 чужденци, а за 2018-а техният брой е бил 219, заявиха от Агенцията по заетостта пред „Монитор“.

Гражданите на трети държави могат да работят в България само ако пребивават законно, което се удостоверява със съответното разрешение за пребиваване, издадено от Министерството на вътрешните работи или след издаване на съответно разрешение от Агенцията по заетостта. Според данните на Агенцията по заетостта най-много сезонни работници у нас през миналата година са дошли от Киргизстан – 349 души, и от Узбекистан – 177 работници, трудещи се в преработващата промишленост.

Actualno.com

Етикети:

Естествени камъни според зодията
Естествени камъни според зодията

В много култури се смята, че природният камък притежава сила и необяснима енергия. Приема се, че всеки представител на Зодиака има собствен камък...