X
 
 

Новини или Novini – картината на печата за 15 октомври

1407 0
photo of Новини или Novini – картината на печата за 15 октомври
Снимка: iStock
Започваме втория ден от седмицата с традиционния преглед на печата, представен от Actualno.com.

Вестник "Сега"

Вестникът обръща внимание основно на две теми - Сирия и как правителството изведнъж се сети, че там има война и е свикан съвет за сигурност към Министерския съвет, както и поскъпването на имотите в София, което е впечатляващо за година - почти 10%.

Вестник "24 часа"

Вестникът обръща внимание на факта че София е в световния топ 20 на градовете по поскъпване на имотите за второто тримесечие на годината, класирайки се на 19-о място сред всичките 150 града, включени в класацията. Сред европейските градове е на девето място, показват данните на консултантската компания Knight Frank. В българската столица цените на жилищата са нараснали с 9,6% на годишна база при средно 3,5% на всички градове от индекса на Knight Frank. Средното годишно поскъпване на имотите в България за същия период според данните на Евростат е 5%, но то включва и останалите пет големи града в България. Тенденцията е към намаляване на ръста, както е и в класацията на Knight Frank.

Вестник "Труд"

Медията набляга на проблема с миграцията в Европа, който отдавна е надхвърлил рамките на икономиката. Страните на ЕС трябва да положат съвместни усилия на фона на нарастващия поток от бежанци към Гърция, за да се предотврати нова миграционна криза в Европа, по-тежка, отколкото през 2015 г. Това мнение изрази германския министър на вътрешните работи Хорст Зеехофер в интервю за „Билд“. Според социолозите от САЩ, приемащото общество може да интегрира в себе си безболезнено не повече от 10% от пристигащите от едно поколение за период от около 25 години. За да се интегрира, то трябва да се приеме, да се устрои, да намери работа, за да започне постепенен процес на асимилация, който не може стане в момента.

Вестник "Монитор"

Работници завлечени с 13 млн. лв. от заплати, съобщава ежедневникът. 12.9 млн. лв. са неизплатените заплати на работници за първите девет месеца на тази година. Сумата на установените забавени възнаграждения за периода намалява, защото през същия период на 2018 г. те са били 21 млн. лв., съобщиха от Главна инспекция по труда за „Монитор“. Инспекцията извършва контрол в предприятия с поне един нает във всички икономически дейности, във всяко проверено предприятие се установяват нарушения както по отношение на безопасността на труда, така и на разпоредбите, касаещи осъществяването на трудовите правоотношения – нарушения, свързани с възникването им, с работното време, почивките и отпуските, по заплащането на труда, коментират още от ведомството.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
missing image
САЩ вярват, че режимът на Асад е бомбардирал бежански лагер

Държавният департамент на САЩ обвини режима на Башар Асад в обстрела на бежанския лагер Ках в провинция Идлиб и призова всички страни към примирие,...