Новини или Novini - картината на печата за 3 май

6947
Новини или Novini - картината на печата за 3 май
Снимка: iStock/Guliver

Редакционният екип на Actualno.com ви представя краткия преглед на печата, посветен на акцентите от вестниците, за днешния 3 май (петък).

Вестник "Сега"

БНБ е наложила надзорни мерки на пет български банки заради нарушения през миналата година, отбелязва на водещата си страница всекидневникът. Това става ясно от годишния отчет на Централната банка за 2018 г., който бе внесен на 30 април в Народното събрание. Кои са банките нарушители, в доклада не се споменава. Известно е, че през миналата година "Банков надзор" извърши девет инспекции на място, за да се проследи как са изпълнени дадените предписания при последните стрес тестове, последвали краха на КТБ. Така излиза, че повече от половината проверявани са получили нови надзорни мерки. Проверките са били насочени по-специално към концентрацията на кредити, пояснява още "Сега". Именно даването на кредити на свързани лица продължава да се счита за основен проблем на банковата ни система от ЕК. Заради това БНБ въведе нови разпореждания в тази насока в средата на миналото лято.

Вестник "24 часа"

Изданието пише за визитата на германския канцлер Ангела Меркел, която е на обиколка в африканския район Сахел. Меркел заяви по-рано пред студенти от университета в столицата на Буркина Фасо - Уагадугу, че Европа трябва да възприеме обща позиция по либийската криза, защото тя улеснява появата на въоръжени джихадистки групи в Сахел. Посещението на канцлера в Уагадугу съвпадна със срещата на високо равнище на петимата държавни глави от Групата Сахел (Мали, Мавритания, Буркина Фасо, Нигер и Чад). Тази формация е създадена, за да осигури координиран военен отговор на продължаващите джихадистки нападения в Сахел.

Вестник "Труд"

Ежедневникът коментира широко дискутираната тема за къщите за гости, като отбелязва, че близки помежду си хора са се уредили със субсидии за въпросните имоти. "Труд" пише, че дъщерите на енергиен шеф и на горнооряховски бизнесмен взели по 230 000 лева за проект, а пък собствениците слагали високи цени, за да нямат клиенти. Подробности по аферата ще откриете по страниците на изданието.

Вестник "Монитор"

За да покрият нормативите по физическо в първи клас, 7-годишните момчета ще трябва скачат по 151 см за „отличен“, докато при момичетата на същата възраст метърът трябва да показва 135 см. Това предвижда проектът на „Система за оценка на физическата дееспособност на учениците от 1-ви до 12-и клас“, предложен за обществено обсъждане от просветния министър Красимир Вълчев, пише "Монитор". Става ясно, че 18-годишните абитуриенти пък ще трябва да пробягат 200 м в рамките на по-малко от 33,10 секунди, а преди да се качат на високите обувки, девойките ще трябва да минат същото разстояние за под 39,15 секунди.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

От Сливенската епархия искат църковен съд за двама свещеници

Здравното министерство не знае колко хора в България са си сменили пола

Жилищата в България: Актуални данни за цените по градове

Срещу тримесечната забрана за улов на бяла мида: Рибари на протест (СНИМКИ)

Онлайн система с информация за сигнали ще помага на МВР за изборите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com