X
 
 

Новини или Novini – картината на печата за 9 декември

1995 0
Новини или Novini – картината на печата за 9 декември
Снимка: iStock/Guliver
Редакционният екип на Actualno.com представя краткия преглед на печата, посветен на акцентите от вестниците, за днешния 5 декември, четвъртък.

24 часа

И новата министърка Деница Сачева ще преговаря с частните пенсионни компании как ще плащат. Частните пенсионни фондове да предложат повече видове пенсионни продукти, така че хората с две пенсии да не получават по-малко, отколкото ако са се осигурявали само в Националния осигурителен институт. С това предложение новата социална министърка Деница Сачева започва спешни консултации с фондовете, синдикатите и работодателите. “Не може да не си даваме сметка, че въвеждането на реформата е свързано и с преходен период, в който няма пълно осигуряване и регулярни вноски. В тези условия дискусията трябва да се фокусира върху видовете пенсионни продукти, които да предлагат фондовете, а това, което ще изплащат, ще зависи основно от онова, което е постъпило в тях”, каза Сачева в интервю за “24 часа”.

Сега

Медията обръща внимание на Грузия, Молдова и Украйна - държави, които от дълго време са в руската сфера на влияние, и желанието им да преобърнат нещата и да влязат в ЕС. Министрите на външните работи на трите държави заявяват, че трябва да бъдат намерени нови възможности за разширяване на "четирите свободи" на ЕС, което ще подпомогне "създаването на общо икономическо пространство". В свое съвместно изявление те подчертават, че "като европейски държави, които се отнасят с уважение към основополагащите ценности на ЕС след осъществяването на Споразумението за асоцииране и отчитайки волята на своите граждани", Грузия, Молдова и Украйна "разглеждат възможността да подадат заявление за членство в ЕС в съответствие с чл. 49". Министрите подчертават, че европейската интеграция е "свободен избор" на техните народи и че другите държави са длъжни да се отнесат към него с нужното уважение. Грузия, Украйна и Молдова се обявяват за съвместен формат на диалог между тях и ЕС, в който ще бъде обсъждана интеграцията в ЕС в областта на транспорта, енергетиката, правосъдието, цифровата икономика и други.

Труд

Дерат седем кожи за Нова година у нас, показа проверка на “Труд” в сайтове за обяви, които предлагат оферти на хотели и ресторанти за празника. Офертите за празничната нощ достигат до 280 лева само за вечеря и наздравица. Още по-тъжна става картината, ако се плаща и нощувка. За сметка на това съседите от Сърбия и Македония са отворили оферти на двойно по-ниски цени. Именно те са най-търсените дестинации извън България за посрещане на 2020 година, заради ниските цени, доброто обслужване и близостта им до страната ни. В Гърция, Турция и Румъния празникът също излиза изгодно на нашенци.

Неизбежно с края на 2019 г. започваме да гледаме календара за следващата година за дните, в които ще работим и почиваме. През 2020 г. най-натовареният месец ще е юли с 23 работни дни, а най-свободният е май само с 18. 2020 година е високосна година и има 366 дни. От тях 250 са работни, 16 са официални празници и 100 се падат уикенд. Официалните празници са всъщност 12 дни, но 4 от тях съвпадат със събота или неделя, което означава, че по закон първият ден от работната седмица след тях е почивен.

Монитор

Троен скок на жалбите срещу камери в блока отчитат от Комисията за защита на личните данни. Това съобщиха от там за „Монитор“. Според тяхната статистика жалбите срещу видеонаблюдение най-често идват от съседи, кооператори и етажна собственост, но и от служители, които се оплакват от камери на работното им място. „Практически повече от 3 пъти се увеличи дейността по упражняване на контрол поради повишения брой жалби и сигнали. Видеонаблюдението намира широко приложение в ежедневието на физическите лица и в дейността на фирмите с цел охрана и превенция, но от своя страна води до повишаване на жалбите между съседи, между кооператори и етажната собственост, както и жалби за видеонаблюдение на работното място“, обясни пред „Монитор“ шефът на КЗЛД Венцислав Караджов.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Последно в Актуално