Новините: Най-важното за деня (1 декември)

5469
Новините: Най-важното за деня (1 декември)
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип на Actualno.com представя вечерния новинарски обзор, посветен на акцентите от днешния 1 декември, неделя.

ПРЕДЛАГАТ ДЕНИЦА САЧЕВА ЗА СОЦИАЛЕН МИНИСТЪР

Във вторник ще предложим Деница Сачева за социален министър. Това заяви по време на брифинг премиерът Бойко Борисов, предаде БГНЕС. Министър-председателят каза, че се отнася с цялото си уважение към майките на деца с увреждания, които подкрепиха Бисер Петков, но подчерта, че е негово право да назначава министрите в своя кабинет. 

ТОМИСЛАВ ДОНЧЕВ РАЗКРИ ЗАЩО Е ПОИСКАНА ОСТАВКАТА НА БИСЕР ПЕТКОВ

Мотивите на премиера Бойко Борисов да поиска оставката на социалния министър Бисер Петков са достатъчно ясни. Това коментира пред БНР вицепремиерът Томислав Дончев. Според Дончев мотивът за поисканата оставка е бил неизпълненото очакване на премиера за по-високо темпо и по-високи резултати в Министерството на труда и социалната политика.

АНАЛИЗ: БОРБАТА СРЕЩУ КОРУПЦИЯТА В БЪЛГАРИЯ Е ИНСЦЕНИРОВКА

България е възхвалявана от Европейския съюз за своите реформи. Все още обаче има съмнения относно независимостта на съдебната система в страната. Това се казва в анализ на авторитетния швейцарски ежедневник Neue Zürcher Zeitung.

ГОРБАЧОВ: РУСИЯ И САЩ НЕ БИВА ДА ДОПУСКАТ НОВА ГОРЕЩА ВОЙНА

Бившият съветски лидер Михаил Горбачов ще остане в историята като човека който беше начело на една империя при нейния разпад, съобщава CNN. По-малко известна обаче за историята остава срещата му с американския президент Джордж Буш-старши няколко седмици след падането на Берлинската стена.

НПО: ДЪРЖАВАТА НЕ МОЖЕ ДА СЕ СПРАВИ С НЕПРИЕМАНЕТО НА ПАЦИЕНТИ С ХИВ

Държавата е осигурила безплатно лечение и отделения за контрол на вируса, но не може да се справи със стигмата и неприемането, неразбирането и липсата на емпатия от страна на здравни работници към пациенти с ХИВ. Това е обща задача, за която всички сме отговорни. Това казват в свое писмо от Националната пациентска организация (НПО).

ВАЛЯ АХЧИЕВА СИ ТРЪГВА ОТ БНТ

Разследващият журналист Валя Ахчиева напуска Българската национална телевизия (БНТ). Новината обяви самата Ахчиева във видео в социалната мрежа Facebook, като уточни, че е подала оставката си до генералния директор Емил Кошлуков в петък.

ПРЕМИЕРЪТ НА ИРАК ПОДАДЕ ОСТАВКА

арламентът на Ирак прие оставката на премиера Адел Абдел Махди и неговия кабинет. Това се случва след два месеца на протести, при които бяха ранени над 420 души, съобщи AFP, цитирана от БГНЕС. Припомняме, че премиерът обяви в петък, че ще депозира оставката си в парламента след намесата на шиитския духовен лидер аятолах Али Систани.

ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ ОТБЕЛЯЗА 10 ГОДИНИ ОТ ЛИСАБОНСКИЯ ДОГОВОР

Европейските лидери отбелязаха десет години от влизането в сила на Договора от Лисабон в първия официален ден на новата Европейска комисия (ЕК), съобщава Euronews, цитирана от агенция "Фокус". Новите лидери на ЕС направиха изявления пред председателя на Европейския парламент Дейвид Сасоли и председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, връчиха копие от договора на новия председател на Комисията. Урсула фон дер Лайен поема Европейската комисия месец по-късно от очакваното след отхвърлянето на трима кандидати за комисар от Парламента.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Над 340 кандидати за българско гражданство от Русия са подали фалшиви документи

Без конкуренция: Само “Сиела Норма“ иска да осигурява машинния вот

Евгения Чаушева от Actualno.com е сред носителите на наградите "Рицар на книгата"

Ето кога изплащат великденските добавки и кога пенсиите за май

Амнести Интернешънъл: Медиите се сблъскват със заплахи, тормоз и кампании за очерняне

Прогноза за времето - 24 април 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 23 април 2024 г.

Ограничават движението в тунела „Траянови врата“ на АМ „Тракия“

Кога започва ремонтът на Дунав мост при Русе?

Професия „Мениджър клиенти “ - следващо ниво на фитнес клуб от ново поколение

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com