Новините: Най-важното за деня, 1 февруари

6134
Новините: Най-важното за деня, 1 февруари
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип на Actualno.com ви представя най-важните новини за изминалия ден, 1 февруари.

ОТ ГЕРБ ТВЪРДЯТ, ЧЕ НИНОВА ЗАБРАНИЛА НА СЪПАРТИЙЦИ ДА ГОВОРЯТ ПО АФЕРАТА "АЛО, БАНОВ СЪМ"

Вчера госпожа Нинова съобщи, че само двама или трима депутати от БСП са запознати със случая и материалите. На всички останали колеги им е абсолютно забранено да говорят по темата. Това стана ясно от думите на депутата от ГЕРБ Мануил Манев. Говорят се едни глупости в ефир, после някой трябва да ги оборва. Прокуратурата се самосезира веднага и започна проверка, тъй като изнудването е престъпление по Наказателния кодекс, коментира още той.

СОЧЕНИЯТ ЗА ИНФОРМАТОР НА ЙОНЧЕВА: ГЕРАТЛИЕВ УНИЖАВА И ЗАПЛАШВА СЛУЖИТЕЛИТЕ СИ

„За обвиненията на Банов - не искам да коментирам повече невярната информация, която залива общественото пространство. Относно Кирил Гератлиев, той просто използва създалата се ситуация, за да се представи за жертва, вместо да обясни на заместник-министър Сачева и министъра на образованието Красимир Вълчев защо си позволява да упражнява психологически тормоз и да злоупотребява със служебното си положение”. Това заявява в позиция Ангел Ангелов – човекът, посочен от министъра на културата като информатора на БСП, предоставил записа, който разбуни духовете в последните дни по аферата "Ало, Банов съм".

"ГАЛЪП": ОБЩЕСТВОТО ПО-СКОРО СЪЧУВСТВА НА ЕЛЕНА ЙОНЧЕВА

Обществото по-скоро съчувства на Елена Йончева в създалия се политически казус с аферата "Ало, Банов съм", който се насложи върху съдебната процедура. Критиките срещу управлението в страната се приемат традиционно радушно. Пълнолетните българи обаче по-скоро не възприемат, че предстоящите евроизбори ще бъдат решаващ тест за управляващите. Това са част от изводите от независим телефонен сондаж на „Галъп интернешънъл“.

ДОБРИЯТ, ЛОШИЯТ И ЗЛИЯТ ИЛИ СЮИТА ЗА ГЕТО И ГРАД СЛИВЕН

Статистиката през последните три десетилетия показва трайна тенденция към увеличаване на броя на ромите в града, за сметка на застаряващото и напускащо население от българския етнос. Дали своеобразната етническа миграция на „мнозинството” е плод единствено на икономически причини, или сме в подстъпите на други геополитически тенденции, е въпрос с повишена трудност. Но демографската метаморфоза видимо променя облика, манталитета и дори тена и антропологията на Сливен.

УЧЕН ОТ РОМСКИ ПРОИЗХОД ПРЕДУПРЕЖДАВА ЗА ГОЛЯМА ОПАСНОСТ ОТ ЕТНИЧЕСКИ КОНФЛИКТ

Преди да започне да отговаря на въпросите, отправени от Actualno.com, Асен Колев се обърна с призив към всеки, който чете това интервю, да забрави етническия си произход и религия и да разсъждава като човек.

ВЪЛЧЕВ: ПРЕЗ СЛЕДВАЩИТЕ ГОДИНИ У НАС ЩЕ ИМА НЕДОСТИГ НА ВСИЧКИ ВИДОВЕ СПЕЦИАЛИСТИ

"Младите хора, които ще навлизат на пазара на труда ще бъдат едва 2/3 от тези, които ще излизат от него, тоест ще навлизат в пенсионна възраст. Проблемът е не къде има недостиг и излишък на специалисти и в кои направления, а къде ще бъде по-малък този недостиг". Това обяви пред журналисти в Пловдив министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

ЗА ПЪРВИ ПЪТ: НОВИНИ НА БЪЛГАРСКИ ЕЗИК БЯХА ИЗЛЪЧЕНИ ПО АЛБАНСКАТА ТЕЛЕВИЗИЯ

На 28 януари за първи път в албанския телевизионен ефир прозвучаха новини на български език. С това бе официално отбелязано започването на редовно половинчасово предаване, предназначено за българското национално малцинство в страната.

ХЪРВАТСКА МЕДИЯ: БЪЛГАРИ, ГЪРЦИ И АЛБАНЦИ ИЗТРИХА МАКЕДОНЦИТЕ

Много македонци са против промяната на името на страната, но решението им бе наложено насила. Не става дума само за Гърция, а има още две споразумения в полза на Албания и България. Македонският народ остана без това, което е най-важно за съществуването на държава. Срещу волята на гражданите на страната, тя остава без своето име, език и история. Със сключените от македонските власти споразумения със съседните страни, тя даде на България историята, името на Гърция и с двуезичието даде на Албания езика си, пише анализаторът Иван Бродич в материал за авторитетния хърватски ежедневник Slobodna Dalmacija.

ПО 400 ЛЕВА МЕСЕЧНО ХАРЧАТ БЪЛГАРИТЕ ЗА АЛКОХОЛ

По 400 лева месечно харчат българските домакинства за алкохол. Това показват данните на Евростат за потреблението на спиртни напитки през 2017-а. Общо домакинствата са похарчили един милиард и 200 милиона лева за алкохол. А според данни на Националния статистически институт около 15 на сто от българите са консумирали алкохол почти всеки ден или няколко пъти седмично. Това са близо 1 милион души.

ПРЕДЛОЖЕНИЕ: ДЪРЖАВАТА ДА ПЛАЩА НА ЛЕКАРИТЕ, КОИТО СЕ ОБУЧАВАТ

Държавата ще плаща на лекарите специализанти. След това те ще трябва да остават да работят там, където са се обучавали. Това са част от идеите за промени на Министерството на здравеопазването. Ведомството предлага държавата да финансира базите, в които се обучават специализанти. В замяна лечебните заведения ще трябва да назначават на работа младите лекари поне за толкова дълго, за колкото са ги обучавали. В противен случай държавната субсидия ще трябва да се връща.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Имитация на контрол: Едва 476 са глобени за пушене на закрито

Кой има имен ден днес, 29 март, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com