Новините: Най-важното за деня, 10 октомври

1642
Новините: Най-важното за деня, 10 октомври
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

Здравният министър призна, че има болници пред фалит, СДС подава ръка на ДСБ, без да се отказва от Реформаторския блок, а в Германия хванаха стотици храни с фипронил.

Тези и още акценти редакционният екип на Actualno.com събра за Вас във вечерния информационен бюлетин, посветен на най-важните събития от днешния 10 октомври.

ЗДРАВНИЯТ МИНИСТЪР ПРИЗНА, ЧЕ ИМА БОЛНИЦИ, ЗАСТРАШЕНИ ОТ ФАЛИТ

Има застрашени болници от фалит, призна министърът на здравеопазването проф. Николай Петров. Състоянието им е било представено в доклад пред Комисията по здравеопазване, поясни Петров. Болниците били групирани в няколко групи. Такива, които са директно заплашени, които са в кризисна ситуация, такива, които се очаква да влязат в такава ситуация, има и такива, които са добре.

СДС НЕ СЕ ОТКАЗВА ОТ РЕФОРМАТОРСКИЯ БЛОК, ПОДАВА РЪКА НА ДСБ

Подаваме ръка на партиите от консервативно-патриотичния сектор. Ще поканим на разговори колегите от Демократи за силна България (ДСБ). Това не означава, че загърбваме Реформаторския блок, а обединението трябва да е на по-широк фронт. Това заяви лидерът на СДС Божидар Лукарски на пресконференция на "Раковска" 134, предаде репортер на Actualno.com.

ПУЧДЕМОН НЕ ПОСМЯ ДА ДЕКЛАРИРА ЕДНОСТРАННА НЕЗАВИСИМОСТ, ПОИСКА ДИАЛОГ

Каталунците искат независима република. Предлагаме на каталунският парламент да започнем диалог в тази насока. Това заяви каталунският премиер Карлес Пучдемон в дългоочакваната си реч пред парламента на Каталуния.

В ГЕРМАНИЯ ХВАНАХА СТОТИЦИ ХРАНИ С ФИПРОНИЛ

Скандалът "Фипронил", който удари Европа в края на това лято, изглежда е далеч от своя край. Причината – не само в яйцата има завишено количество от отровното вещество. Мащабно изследване на германското министерство на земеделието и храните е показало, че фипронил има 103 продукта от общо тествани 473 продукта, пише Suddeutsche Zeitung, като се позовава на вътрешна информация.

САГАТА "ЕМКО" ПРИКЛЮЧИ, ПРОТЕСТИТЕ СЕ ОТМЕНЯТ

Казусът с военния завод „Емко” приключи със споразумение между държавата и предприятието. Заради постигнатата договорка протестите на работниците се отменят.

ПАНОВ: БОРБА С КОРУПЦИЯТА СЕ ВОДИ С НЕЗАВИСИМИ МЕДИИ И СЪД

Не може да има истинска борба с корупцията без силна опозиция, независима съдебна система и независима журналстика. Това каза председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов по повод заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност.

ВНАСЯМЕ ПОЧТИ ЧЕТИРИ ПЪТИ ПОВЕЧЕ РУСКИ СТОКИ, ОТКОЛКОТО ИЗНАСЯМЕ ЗА РУСИЯ

България има най-голям търговски обмен с Турция, Русия, Китай, Македония и Египет, ако не броим Европейския съюз. Това става ясно от данните на НСИ за месец август. Според информацията, ако не броим ЕС, най-много стоки внасяме от Русия - 3,8 млрд. лева като обем. За сметка на това обаче Руската федерация е на второ място в класацията по износ на български стоки - 987 млн. лева. Оказва се, че най-много изнасяме за Турция - 2,7 млрд. лева.

НАД ПОЛОВИНАТА УЧИЛИЩА У НАС СА БЕЗ ПСИХОЛОГ

В повече от половината училища у нас липсва психолог. Това показват данните на просветното министерство. В същото време броят на регистрираните случаи на агресия сред учениците са се увеличили двойно за последните две години. Училищата в страната са малко над 4300. Само в 22% от тях има назначен психолог.

ДЪРЖАВАТА МИНАЛА ПРЕЗ ЗАКОНА С ПРОГРАМАТА ЗА "БЕЗПЛАТНО" САНИРАНЕ

С програмата за "безплатно" саниране през 2016 г. управляващите са погазили Закона за публичните финанси. Вината за това е на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), което контролира програмата. Това сочи публикуван одитен доклад на Сметната палата за изпълнението на държавния бюджет за 2016 г.

ИРАК НА РЪБА: ВЪЗМОЖНА ЛИ Е НОВА ГРАЖДАНСКА ВОЙНА?

Иракският вицепрезидент Аяд Алауи заяви, че може да се стигне до гражданска война заради контролирания от кюрдите град Киркук, ако не се вземе решение по преговори за кюрдска независимост, предаде Associated Press.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com