Новините: Най-важното за деня, 11 декември

4381
 Новините: Най-важното за деня, 11 декември
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип на Actualno.com ви представя най-важните новини за изминалия ден, 11 декември.

Официално: Пълен списък на министрите от кабинета на "Промяната"

В Народното събрание лидерът на "Продължаваме промяната" Кирил Петков представи кандидатите за министри в правителството, което той ще опита да утвърди пред 47 парламент. Структурата на Министерския съвет е разпределена на принципа 10:4:4:3 - 10 места за "Продължаваме промяната", по 4 за "Има такъв народ" и БСП и 3 за "Демократична България".

Кирил Петков: Приоритетите пред нас са цените на тока, ковид кризата и КПКОНПИ

Кандидатът за министър-председател на коалиционното правителство Кирил Петков представи в сградата на Народното събрание структурата и състава на Министерския съвет, предложен от “Продължаваме Промяната”.

Като основни приоритети той изтъкна на първо място запазване на цените на тока както за битовите, така и за бизнес потребителите от 1 януари "в рамките на допустимото". Друг приоритет е овладяването на ковид кризата, за да няма последващи вълни. Петков вижда решението в драстично покачване на нивото на ваксинация до няколко месеца, но доброволно. И на трето място като приоритет той посочи решаването на проблема с КПКОНПИ.

Радев връчи мандата на Кирил Петков и пожела: Реформирайте насаденото тоталитарно управление в страната

Президентът Румен Радев връчи мандата за съставяне на правителство на първата политическа сила – „Продължаваме Промяната”. Папката получи Кирил Петков, след като официално беше представен като кандидат за министър-председател.

Президентът Радев се обърна към него с думите: „Върху вас и партиите партньори пада отговорността да реформирате порочния властови модел на 12-годишното авторитарно управление, да се справите с корупцията и беззаконието. Да изхвърлите задкулисието от държавата.“ Президентът предупреди, че ако още в първите 100 дни не се постигнат убедителни успехи, няма как коалицията да спечели битката за държавата.

Кирил Петков за целите на правителството: Цената на тока, пандемията и реформа в съдебната система

България има остра нужда от промяна и ние ще положим всички усилия, ще съберем най-добрите хора. Надявам се, че българите, които са възложили огромно очакване в нас, ще останат доволни от нашата работа. Това заяви Кирил Петков пред медиите след като получи и върна изпълнен мандата за съставяне на правителство от президента.

Борисов: Няма да подкрепим правителството, ще има катастрофа

„След Тройната коалиция на Станишев имаше огромна разруха, но се справихме. След Орешарски имаше още по-голяма разруха, но пак се справихме. След тези сега ще има катастрофа. Това е моята прогноза. Радвам се, че се разбраха и сглобиха нещо, каквото и да е. Това е единственият начин да имаме редовно правителство". Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по време на пресконференция. По думите му членовете на ГЕРБ по никакъв начин не отстъпват на представителите на т. нар. партии на промяната.

Бойко Борисов с обяснение за скандала АМ "Хемус" пред Actualno.com

Не съжалявам за in house възлагането на поръчките. Това е законна процедура и единственият начин да се строи бързо, заяви лидерът на ГЕРБ и бивш министър-председател Бойко Борисов в отговор на въпрос, поставен от Actualno.com относно АМ "Хемус".

Атанас Атанасов: Момчето от САЩ, което съживи селско читалище, е предложен за министър на културата

Кандидатът за министър-председател Кирил Петков обяви, че официалната номинация на "Продължаваме промяната" за министър на културата е Атанас Атанасов.

Той е на 31 години и е от Хасково. Актьор е, живее в Холивуд, преподава тенис на децата на знаменитости и е разказвал, че допълва бюджета си с работа като пицар. Преди години възпитаникът на хасковската езикова гимназия и бивш съотборник на най-голямата тенис звезда на България Григор Димитров, с когото рамо до рамо израстват на хасковските тенис кортове, влиза на пълна спортна стипендия в Американския колеж "Уитман". Идеята му е и да продължи да се занимава с тенис.

Спад в броя на новите случаи на коронавирус у нас, смъртността също намалява

Броят на новите случаи на коронавирус намаля и като абсолютно число, и като процент. 1719 са новооткритите случаи за 10 декември, като те бележат спад със 108 на дневна база, след като в четвъртък откритите случаи бяха 1827. Направени са 38 131 теста (PCR и антигенни), като те са с 1990 повече спрямо отчетените 36 141 ден по-рано. Така процентът на положителни проби намалява - от 5,05% до 4,5 на сто.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

За поредна година Кока-Кола ХБК България стартира своята лятна стажантска програма

Над 100 младежи изследват бъдещето на природата във финалния семестър на Panda Labs нa WWF и Kaufland

Светлозар Желев: Нерде Ямбол, нерде Стамбул (ВИДЕО)

Времето утре - 30 април 2024 г.

Ръководството на АПИ с ново попълнение

Ето кога трябва да е готов Терминал 3 на Летище София

Сериозен ръст на пътуванията на българите в чужбина през март

Проверяваме онлайн къде гласуваме на 9 юни

Магистрати, полицаи, адвокати: Преди 2 години ГДБОП е дала в прокуратурата имена от групата на Нотариуса

Вход свободен в Националния военноисторически музей по случай 6 май

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com