Новините: Най-важното за деня, 11 септември

4873
Новините: Най-важното за деня, 11 септември
Снимка: Getty Images / Guliver

Откриха похитения Адриан Златков, на дъното сме в класацията по държавна инвестиция в образованието, Европейският съд по правата на човека осъди България по дело на прокурор, оплакал се публично от корупция, гръцкият премиер Алексис Ципрас смята, че ЕС ще допусне "стратегическа грешка", ако спрат преговорите с Турция, а САЩ отбелязва 16 години от атентатите срещу световния търговски център в Ню Йорк и Вашингтон.

Тези и още акценти редакционният екип на Actualno.com събра за вас във вечерния информационен бюлетин, посветен на най-важните събития от днешния 11 септември.

ОТКРИХА ОТВЛЕЧЕНИЯ АДРИАН ЗЛАТКОВ

Снощи (10 септември) бе открит отвлеченият Адриан Златков, изоставен на пътя на около 20 км преди Панчарево в София. Информацията беше потвърдена официално от МВР.

ОТНОВО СМЕ В ДЪНОТО НА КЛАСАЦИЯТА ЗА ДЪРЖАВНА ИНВЕСТИЦИЯ В ОБРАЗОВАНИЕТО

На прага на новата учебна година отново сме в дъното на класацията за държавна инвестиция в образованието. Последните данни на Евростат показват, че най-много пари от бюджета си отделя Дания.

Швеция, Белгия и Финландия също са на челни позиции с по над 6% от брутния вътрешен продукт за образование. Най-малко – под 4%, освен България, инвестират Италия, Ирландия и Румъния.

ПРОТЕСТ ПРЕД ПАРЛАМЕНТА ПОИСКА БЪЛГАРИЯ ДА Е ПРЕЗИДЕНТСКА РЕПУБЛИКА (СНИМКИ)

В 17.00 часа започна протест пред сградата на Народното събрание. Около 300 човека се събраха, за да изкажат недоволството си от политическата система и поискаха промяната ѝ.

ЕСПЧ ОСЪДИ БЪЛГАРИЯ ПО ДЕЛО НА ПРОКУРОР, ОПЛАКАЛ СЕ ПУБЛИЧНО ОТ КОРУПЦИЯ

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) излезе с ново решение срещу България по делото на бившия районен прокурор на Софийската районна прокуратура Славчо Кърджев. На 7 септември т.г. съдът отсъжда, че има нарушение на чл. 10 от Европейската конвенция за правата на човека по повод неговото осъждане за обида чрез печата на двама прокурори заради интервю, дадено за в-к "Труд", съобщи "Правен свят".

ПРОСВЕТНИЯТ МИНИСТЪР ИСКА НЕПОСЕЩАВАНЕТО НА УЧИЛИЩЕ ДА СЕ СЧИТА ЗА ПРЕСТЪПЛЕНИЕ

Непосещаването на училище трябва да се счита за престъпление. Това заяви министърът на образованието Красимир Вълчев, цитиран от БНР, по време на кръгла маса в Софийския университет „Св. Климент Охридски".

ЦИПРАС: СПИРАНЕТО НА ПРЕГОВОРИТЕ ЗА ПРИСЪЕДИНЯВАНЕТО НА ТУРЦИЯ КЪМ ЕС БИ БИЛО "СТРАТЕГИЧЕСКА ГРЕШКА"

Спирането на преговорите за присъединяване на Турция към Европейския съюз би било стратегическа грешка. Това заяви премиерът на Гърция Алексис Ципрас във връзка със словесната война между Берлин и Анкара.

ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ СЕЗИРА ПРОКУРАТУРАТА ЗА СДЕЛКА НА "МАРИЦА ИЗТОК 2"

Вицепремиерът Валери Симеонов ще сезира прокуратурата заради сделка по криминална схема, с която държавата е ощетена с милиони. Става въпрос за закупуване на варовик от държавното предприятие „Марица изток 2", която е осъществена на 1 септември.

СТЕФАН ВОДЕНИЧАРОВ ЗА ВРЪЗКИТЕ С МАКЕДОНИЯ: КУЛТУРАТА И ИКОНОМИКАТА СА МОСТОВЕТЕ, ПО КОИТО ДА ВЪРВИМ

Успех при прилагането на Договора за добросъседство с Македония ще има тогава, когато говорят не само политиците, а когато говорят хората помежду си и стопанският живот между двете държави започне да се развива. Това заяви бившият председател на БАН акад. Стефан Воденичаров пред Actualno.com. Четете още от интервюто тук.

ОТПАДАТ ЗАДЪЛЖИТЕЛНИТЕ ЕЖЕГОДНИ МЕДИЦИНСКИ ПРЕГЛЕДИ ЗА УЧИТЕЛИ

Министерството на здравеопазването предлага да отпадне периодичността на задължителните медицински прегледи за учители. Предложението е свързано и с отпадане и на срока, в който да се провеждат прегледите, а именно до 30 септември.

В проекта за изменение на Наредбата се предвижда работодателят да има самостоятелност относно необходимостта от извършване на медицински преглед при промяна на различни обстоятелства.

ОТКРИВАТ ПРЕДСЕДАТЕЛСТВОТО НА ЕС НА 4 ЯНУАРИ В НАРОДНИЯ ТЕАТЪР

Министърът за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз Лиляна Павлова обяви, че откриването на председателството ще бъде на 4 януари в Народния театър „Иван Вазов“.

ОКОЛО 290 МЛРД. ДОЛАРА СА ЩЕТИТЕ ОТ УРАГАНИТЕ "ХАРВИ" И "ИРМА"

Стойността на щетите от ураганите „Харви” и „Ирма”, които покосиха Северна Америка, може да достигне 290 млрд. долара. Това е равно на 1,5% от брутния вътрешен продукт на САЩ, става ясно от доклад на американската метеорологична агенция AccuWeather.

16 ГОДИНИ ОТ АТЕНТАТИТЕ В САЩ

Атентатите от 11 септември 2001 г. са поредица от 4 съгласувани самоубийствени атаки срещу САЩ, извършени на 11 септември 2001 г. в Ню Йорк и Вашингтон.

Сутринта на този ден 19 терористи от ислямската военна групировка „Ал-Каида“ отвличат 4 пътнически самолета. Похитителите умишлено разбиват 2 от тях в двете кули-близнаци на Световния търговски център в Ню Йорк, при което за по-малко от 2 часа кулите се сриват до основи. Терористите разбиват третия самолет в Пентагона - седалището на Министерството на отбраната на САЩ, намиращо се в окръг Арлингтън, Вирджиния. Четвъртият самолет се разбива в открито поле в окръг Съмърсет, Пенсилвания, след като пътниците оказват съпротива преди самолетът да достигне целта си във Вашингтон.

Загиват общо 2977 мъже, жени и деца.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 23 април 2024 г.

Ограничават движението в тунела „Траянови врата“ на АМ „Тракия“

Кога започва ремонтът на Дунав мост при Русе?

Професия „Мениджър клиенти “ - следващо ниво на фитнес клуб от ново поколение

АЕЖ настоява МВР да публикува всички видеозаписи от случая с журналиста Димитър Стоянов

Как веганите си набавят витамин В12? (ВИДЕО)

Времето утре - 24 април 2024 г.

Стачка бави пощенските пратки в Белгия

ЦИК обяви колко партии и коалиции са се регистрирали за изборите

Спецов с коментар след случая със заплашения служител на НАП

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com