X
 
 

Новините: Най-важното за деня, 12 ноември

2298 3
Новините: Най-важното за деня, 12 ноември
Снимка: Ива Иванова /Аctualno.com
Редакционният екип на Actualno.com ви представя най-важните новини за изминалия ден, 12 ноември.

БСП VS ГЕРБ ЗА БЮДЖЕТ 2020: УСТОЙЧИВО ИЗОСТАВАНЕ ИЛИ УСТОЙЧИВ РАСТЕЖ ПРЕДВИЖДА ТОЙ?

По философията на бюджета, той не е обвързан с икономиката. 45 – 47% средно от БВП минава през бюджетите на държавите в Европа. У нас е предвидено тази година спямо предходните и следващите 3 години този дял да слезне до около 35%. Това означава, че в бюджета влизат около 12 млрд. лв. по-малко, отколкото е европейският стандарт.

НОВО ПОСКЪПВАНЕ НА ШОФЬОРСКИТЕ КУРСОВЕ - ПОВЕЧЕ ПРАКТИКА, ПО-МАЛКО ТЕОРИЯ

Повече практика, по-малко теория за бъдещите шофьори. Това предвиждат промени в правилата за шофьорските курсове, които разписа образователният министър. Времето за теория се намалява с 14 часа, а задължителните часове по курмуване се увеличават от 31 на 42 часа. Предвиждат се поне 10 часа за шофиране в силен трафик, 2 часа - при мъгла и нощем, а минимум 6 часа - на магистрала или скоростен път. Веднага се заговори за увеличение на цената на шофьорския курс с до 300 лв и така той да стане 1000 лв.

ПРИЕХА БЮДЖЕТА НА ЗДРАВНАТА КАСА НА ПЪРВО ЧЕТЕНЕ - БЕЗ ПОДКРЕПА ОТ ОПОЗИЦИЯТА

Бюджетът на НЗОК за 2020 година бе приет на първо четене със 120 гласа "за" и 88 "против". БСП и ДПС не подкрепиха финансовата рамка, а по време на дебатите отправиха остри критики към управляващите и предупредиха, че с този бюджет нито ще се случат реформи в здравеопазването, нито ще има повече пари за заплати на медиците, а пациентите отново ще доплащат почти половината от лечението си.

ДЕПУТАТИТЕ ОДОБРИХА БЮДЖЕТА НА ДОО НА ПЪРВО ЧЕТЕНЕ СЛЕД БУРНИ ДЕБАТИ ЗА ПEНСИИТЕ

Народното събрание прие на първо четене бюджета на ДОО за 2020 г. "За" бюджета гласуваха 121 народни представители, "против" - 87 и "въздържали се" - 0, с което той бе приет.

ЩЕ ИМА ЛИ ОЩЕ КАТАСТРОФИ ПО ТРАСЕТО НА ТРАМВАЙ 10?

Състоянието на релсовия път в София е повод за притеснение на пътуващите от дълго време, а днес, 12 ноември, сериозен инцидент с трамвай номер 10 при Съдебната палата доведе до ранен човек.

НОВИ ПРОМЕНИ В ИЗБОРНИЯ КОДЕКС ЩЕ РЕШАВАТ ПРОБЛЕМИТЕ НА ИЗБОРИТЕ

БСП инициира дебат за проблемите в изборите преди извънредното заседание на депутатите днес. На него присъстваха всички парламентарно представени партии - Воля, Обединените патриоти и ДПС, без ГЕРБ. Всички политически сили са се обединили около това, че проблеми в изборния процес има, те могат да се решат с промени в Изборния кодекс.

ОПАСНИЯТ МИТ ЗА ЩАСТИЕТО ОТ МАЙЧИНСТВОТО

Смята се, че майчинството е не само предназначението на всяка жена, но и щастие за нея. Израелският изследовател Орна Донат в своя труд "Съжаление за майчинството" подробно документира опита на жени, които заявяват, че тяхното майчинство е грешка. Това признават най-обикновени, не маргинални жени на възраст от 26 до 73 години, с едно или повече деца.

НОВИЯТ ЛИДЕР НА ЕК СМЯТА, ЧЕ МАКРОН Е ОТВОРИЛ ВРАТАТА НА РУСИЯ КЪМ ЗАПАДНИТЕ БАЛКАНИ

Държавният глава на Франция Еманюел Макрон отвори вратата на Русия към Западните Балкани след блокирането на преговорите за членство в Европейския съюз за Албания и Северна Македония. Това предупреди новоизбраният председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, предава косовската RTK, цитирана от агенция "Фокус".

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Анонимен 3 Анонимен преди 4 седмици Профил на трол?
    Как се получи това в бг да живеем с 100 евро пенсия и 250 заплата за разлика от западния ЕС....нали икономиката ни расте по думите на бойко и жена му горанов
  • Анонимен 2 Анонимен преди 4 седмици Профил на трол?
    С всеки изминал ден в българия става все по зле и по зле и по зле и по зле.....бойко изпусна клнците
  • Текст от вестник “ЩУРЕЦ”, публикуван през 1933 г. 1 Текст от вестник “ЩУРЕЦ”, публикуван през 1933 г. преди 4 седмици Профил на трол?
    «За България може да се каже, че е свободна страна. Или по-правилно казано – България е странна свобода. По устройство е държава, в която всеки се устройва, както намери. Намира се на кръстопътя на дребните амбиции. Населението ѝ се състои от бивши, сегашни и бъдещи министри. Занятието на всички се състои в това: сегашните министри да дават амнистия на бившите, а бъдещите – на сегашните. Стран виж още ›› ата е разделена на 14 окръга, 60 партии, 600 крила, 6 хиляди групи и 6 милиона мнения, като всяко отделно мнение подлежи на разцепление. Разположена е между границите си, а разположените в нея не знаят никакви граници. Снабдена е с железници, чрез които най-лесно се стига до катастрофа.Има добри и уредени прави пътища, обаче поданиците ѝ предпочитат да вървят по кривите, защото са по-утъпкани. Държавата си служи с телефони, а държавниците – с телефончета.Столицата ѝ има обществени сгради и улици, като улиците са пълни с уличници, а обществените сгради с общественици. Случва се обаче и обратното – уличниците се настаняват в обществените сгради, а обществениците се пращат на улицата. Страната има държавен строй, но самият строй не върви под строй.Държавата се управлява от хора, според случая. Случаите пък се управляват от случайни хора. България търгува с всички. Но случва се и обратното – всички да търгуват с България. Националният девиз на държавата е „Съединението прави силата“, поставен върху разединеното Народно събрание, на което му е нужно да намери една сила, която да му направи съединението.Държавният девиз на нацията пък е „Боже пази България“ . В случая Бог е натоварен да пази България, вероятно, защото другите са заети да си пазят частните интереси.» Вероятният автор е Райко Алексиев. Е, за 86 години нещо променило ли се е?