Новините: Най-важното за деня, 14 август

7145
Новините: Най-важното за деня, 14 август
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип на Actualno.com ви представя най-важните новини за изминалия ден.

ПРАВИТЕЛСТВОТО НАМЕРИ СЛАДКА СЛУЖБА НА ПЛАМЕН ГЕОРГИЕВ - ПОЧЕТЕН КОНСУЛ ВЪВ ВАЛЕНСИЯ

На свое закрито заседание от 9 август Министерският съвет е приел решение да назначи за почетен консул във Валенсия бившият председател на Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) Пламен Георгиев. По-рано днес от Външно министерство се мотивираха с позиция за новия пост на Георгиев.

ТВЪРДЕНИЕ: РИОСВ РАЗРЕШИЛА ДЕПОНИРАНЕ НА БОКЛУКА, КОЙТО ЗАТВОРИ АМ "СТРУМА"

Пожарът, възникнал в склад за вторични суровини в Дупница, е предизвикан умишлено. Някой хвърли нещо от автомагистралата, каза пред БГНЕС Кольо Илиев - собственик на горялото предприятие "Феникс Ресурс".

ПЕТКОВА ОТРЕЧЕ, ЧЕ ЗАРАДИ НОВИЯ ШЕФ НА БЕХ ЕИБ НЕ ИСКА ДА ДАДЕ ПАРИ ЗА ИНТЕРКОНЕКТОРА С ГЪРЦИЯ

Категорично не е вярно. Сключването на договора с ЕИБ е в ход, в ход са съответните процедури, и съгласуването. Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова заради спекулациите, че ЕИБ не иска да сключи договора за финансиране на интерконектора с Гърция заради назначението на Жаклен Коен за председател на Българския енергиен холдинг (БЕХ).

БЪЛГАРИЯ Е НА ВТОРО МЯСТО В НАТО ПО ВОЕННИ РАЗХОДИ НА БАЗА БВП

България е на второ място в НАТО по разходи от брутния вътрешен продукт (БВП), отделяни за отбрана. Това става, след като правителството преведе средствата по сметките на американската компания Lockheed Martin за поръчаните осем нови изтребителя F-16, съобщава БНТ. Това на практика нареди България веднага след САЩ, които са на първо място. Такива пари за отбрана страната ни не е отделяла от 16 години.

ЗА КОНЦЕПЦИЯТА НА ГЕШЕВ - ОТ ПОПУЛИЗЪМ ДО "ПРОТЕСТИТЕ НЕ РАЖДАТ ИДЕИ"

"Донякъде е противоречива концепцията, пълна с общи изрази и липсваща конкретика. Има неща, които откровено тревожат." Това каза бившия вътрешен министър Емануил Йорданов в коментар за представената от единственият кандидат за главен прокурор Иван Гешев концепция за развитие на прокуратурата.

ОПАСНА ЛИ Е СГРАДАТА, ПРЕДВИДЕНА ЗА НАЦИОНАЛНА ПЕДИАТРИЧНА БОЛНИЦА?

Сградата, в която е планирано да се помещава Националната педиатрична болница не отговаря на съвременните извиквания за качество и безопасност. Това заяви инж. Иван Каралеев – председател на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране.

ЮРИСТ: ИНСТРУКЦИЯТА НА ДАНС ЗА ДЕЦАТА Е ОПАСЕН ПРЕЦЕДЕНТ

Съвместната инструкция на ДАНС и МОН, позволяваща пълен и постоянен достъп до информационните фондове в образователното министерство, е абсурдна и юридически неизпипана.

ЩЕ ОБЪРНАТ ЛИ ВНИМАНИЕ СЛУЖБИТЕ НА БЪЛГАРСКИЯ КЛОН НА СЕПАРАТИСТИТЕ ОТ ДОНЕЦК?

Да активираме тези хора, които не са активирани – да гласуват, да влияят на събитията, сега няма как. Това заявява един от членовете на организацията "Оплот България" по време на второто ѝ събрание, от което има запис в YouTube.

КОРУПЦИОННИЯТ СКАНДАЛ В АВСТРИЯ ДОКАРА НА БИВШИЯ ВИЦЕКАНЦЛЕР ОЩЕ ГЛАВОБОЛИЯ

В уличаващите го в корупционни практики видеозаписи от Ибиса, бившият вицеканцлер и шеф на Австрийската партия на свободата Хайнц-Кристиан Щрахе коментира, че сред компаниите, които финансират чрез дарения неговата партия, е и хазартният гигант „Новоматик”. Щрахе дори заявява, че „Новоматик” плаща на всички”.

Нови доказателства вследствие на поредица от обиски в домовете на шестима заподозрени и една от сградите на Партията на свободата в Източен Тирол разкриват в цялост връзките между крайнодесните политици и хазартния бизнес в Австрия.

ВСЕКИ ПЕТИ ГРАЖДАНИН НА РУСИЯ ИСКА ДА Я НАПУСНЕ

Резултати от скорошна анкета на Института за изследване на общественото мнение „Галъп“ попаднаха в заглавията на руските вестници, след като показаха, че рекордните 20% от гражданите на страната искат да я напуснат. Сред младите руснаци този показател се оказа още по-висок: във възрастовата група от 15 до 29 години боят на анкетираните, които признават, че искат да емигрират, е 44%.

ЧЕРНОБИЛ НА ПУТИН

Епохата на контрол над ядрените оръжия свърши. Това показва тайнственият взрив в Архангелск, причинил смъртта на петима руски служители, ако все още са останали някакви съмнения по този въпрос

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Времето утре - 19 април 2024 г.

СЕМ: Открихме език на омразата в Алфа ТВ и СКАТ

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com