Новините: Най-важното за деня, 16 август

6222
Новините: Най-важното за деня, 16 август
Снимка: iStock

Редакционният екип на Actualno.com ви представя вечерния информационен бюлетин, посветен на по-важните акценти от днешната неделя, 16 август.

ОТЧЕТЛИВ СПАД НА СЛУЧАИТЕ НА КОРОНАВИРУС В БЪЛГАРИЯ НА СЕДМИЧНА БАЗА

Много сериозно намаление на случаите на коронавирус има в България на седмична база. Понижението е почти 35% - за настоящата седмица (10.08 - 16.08.20) има регистрирани официално под 1000 случая на COVID-19 - по-точно 990, докато миналата седмица (03.08 - 09.08.20) бяха 1507! През тази седмица са направени и по-малко PCR тестове спрямо предната, но намалението не е чак толкова голяма - малко под 8%. За сегашния седемдневен период има 29 994 PCR теста, а миналата бяха 32 536. Сегашната седмица е на четвърто място като най-голям брой направени PCR тестове в България от началото на пандемията.

ДЕН 39: ПРОТЕСТИТЕ ПРОДЪЛЖАВАТ

Гражданското недоволство срещу кабинета "Борисов 3" и обвинител номер едно Иван Гешев продължава в своя 39-и ден. Блокадите и палатковите лагери на площад „Независимост“, „Орлов мост“ и пред Ректората на СУ "Свети Климент Охридски" остават. Българи зад граница, живеещи в различни държави, изразиха солидарност и подкрепа с протестите у нас.

ДЕЛЯН ПЕЕВСКИ ДЕКЛАРИРАЛ 21 МЛН. ЛВ. ДОХОД САМО ОТ ДИВИДЕНТИ

Министър-председателят Бойко Борисов декларира 91 809 лева от трудови доходи и посочва два банкови влога - за 190 884 лева и 5332 лева. Премиерът Бойко Борисов не е придобивал имоти, нито фирмени дялове през 2019 г.

Това показва справка в имуществените декларации за тази година на властта, публикувани на сайта на Антикорупционната комисия (КПКОНПИ).

Президентът Румен Радев посочва 135 810 годишни доходи, както и спестявания - негови и на съпругата му Десислава Радева, съответно 6 хил. и 2 хил. лева. Радев посочва и банков депозит 49 500 лева и 5190 лв. в пенсионни и инвестиционни фондове.

В парламента пък най-богат е депутатът от ДПС Делян Пеевски. Той декларира доходи от близо 21 млн. лева. 

СПОРЕД БАБИКЯН БОРИСОВ СЕ СТРАХУВА ДА ПОДАДЕ ОСТАВКА

По думите на Арман Бабикян хората, които очакват честни избори, нямат доверие на ГРАО и директора на „Информационно обслужване“ проф. Михаил Константинов и искат оставките на ръководствата им. Бабикян даде пример с т. нар. „мъртви души“ в избирателните списъци – проблем, който не се решава вече 30 години. 

АНКАРА ГНЕВНА НА ДЖО БАЙДЪН, НАРЕКЪЛ ЕРДОГАН "АВТОКРАТ"

Наскоро разпространените думи на вероятния кандидат за президент на демократите в САЩ Джо Байдън за Турция получиха остра критика от турските политици, които обвиниха бившия американски вицепрезидент, че се намесва във вътрешните работи на страната.

СПИН, МАЛАРИЯ И ТУБЕРКУЛОЗА: ЗАБРАВИ ЛИ СВЕТЪТ ЗА ТЯХ, ДОКАТО СЕ БОРИ С COVID-19?

СПИН, малария и туберкулоза - три от най-смъртоносните инфекциозни заболявания - заедно убиват 2,4 милиона души всяка година, като единствено туберкулозата е причина за 1,5 милиона смъртни случая. И смъртността от тези заболявания може почти да се удвои през следващата година Причината: коронавирусът. Т

Това е ужасяваща перспектива и изисква спешен план за действие, пише авторитетното списание Nature, цитирано от LEXMEDICA NEWS, позовавайки се на анализите на Глобалния фонд за борба с инфекциозните заболявания и контрол на донорството. 

ЕРДОГАН ОБВИНИ МАКРОН В СТРЕМЕЖ КЪМ ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА КОЛОНИАЛНИЯ РЕД

Турският президент Реджеп Ердоган обвини френския президент Еманюел Макрон в „колониални амбиции“ на фона на конфронтацията между двете страни в Средиземноморието.

Припомняме, че тази седмица Франция изпрати военни кораби и самолети в Крит за съвместни учения с Гърция. Както отбелязва The Times, тази демонстрация на сила е насочена срещу Турция, която също е изпратила своите военни кораби в региона. И Турция, и Гърция смятат водите между Кипър и остров Кастелоризо за свои въз основа на споразумения, сключени съответно с Либия и Египет. 

ЛУКАШЕНКО ЗА ПОВТОРНИ ИЗБОРИ: БЕЛАРУС ЩЕ ЗАГИНЕ КАТО ДЪРЖАВА

Беларус ще загине като държава, ако се съгласи да проведе повторни избори. Това заяви президентът на страната Александър Лукашенко, изказвайки се на митинг в своя подкрепа в Минск.

НОВА НАХОДКА НА ПЕРПЕРИКОН

Кръгъл мавзолей от епохата на император Юстиниан Велики разкри екипът на проф. Николай Овчаров.

ОТКЪДЕ ИДВА ТРАДИЦИЯТА ЗА ПРАЗНУВАНЕТО НА РОЖДЕНИТЕ ДНИ?

Традицията се заражда при фараоните и е била забранена от църквата в ранния период на християнството.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com