Новините: Най-важното за деня, 18 март

3163
Новините: Най-важното за деня, 18 март
Снимка: Getty images/Guliver

Редакционният екип на Actualno.com представя вечерния информационен бюлетин, посветен на новинарските акценти от днешния 18 март, понеделник.

ЗАДЪРЖАХА ЕКСТРЕМИСТ, ПЛАНИРАЛ ТЕРОРИСТИЧНА АТАКА В БЪЛГАРИЯ

Екстремист, който е планирал терористични атаки в Париж, както и на територията на България, е бил арестуван във Франция. Това съобщи онлайн изданието на Figaro. Мъжът е задържан в нощта на неделя срещу понеделник. Той е бил издирван с Европейска заповед за арест. Мъжът е в списъка на френските служби с радикализирани хора и е издирван във връзка с разследване на организирана престъпна група, подготвяла терористични атаки.

НАПАДЕНИЕ В ХОЛАНДСКИЯ ГРАД УТРЕХТ ВЗЕ ЖЕРТВИ

Трима души са починали в резултат на нападението в холандския град Утрехт. Ранените са девет, съобщи Reuters, като се позова на информация на кмета на града. Междувременно стана ясно, че се издирва 37-годишен мъж, родом от Турция. Той е заподозрян за атаката.

ХИЛЯДИ ПАЦИЕНТИ ОТПАДАТ ОТ ТЕЛК ЗАРАДИ НОВИТЕ ПРАВИЛА

Хиляди българи отпадат от системата на ТЕЛК, заради новите правила за издаване на решенията за инвалидност. Те са в сила от август 2018 година и много хора, получаващи досега пенсия, вече няма да могат да я вземат, заради новата методика на изчисление на процента нетрудоспособност. Така хора, които са здрави пред ТЕЛК, реално остават "зад борда" – и в социален и в икономически план.

НСИ ПРИЗНА, ЧЕ ЕДИН ОТ ТРИМА ПЕНСИОНИРАНИ ПРЕЗ 2019 ГОДИНА ЩЕ Е С ПО-НИСКА ПЕНСИЯ

Националният осигурителен институт (НОИ) де факто потвърди публикация на в. "Сега", според която над 1/3 от осигурените в България ще бъдат ощетени при изчисляване на пенсиите по новата формула, според която се взема само осигурителният доход след 1 януари, 2000 година. Предварителните данни на НОИ показват, че за 31,3% от пенсиониращите се след 31 декември, 2018 година, "се получава намаление на индивидуалния коефициент (ИК)". Или с други думи, пенсията на тези хора става по-ниска, защото вече не им се признават за осигурителен стаж 1997, 1998 и 1999 година. „Към този момент намаление на размера на ИК се наблюдава предимно при лица, които в периода 1997-1998 са се осигурявали за по-малък брой месеци на високи доходи“, уточняват от Института.

ПО-ТЕЖКИ САНКЦИИ ЗА ОТСЪСТВИЕ ОТ УЧИЛИЩЕ ГОТВИ ДЪРЖАВАТА

От един на шест месеца може да бъде увеличен периодът, в който се спират детските надбавки, при пет неизвинени отсъствия на учениците. Темата е в процес на обсъждане от просветното министерство и депутати от управляващата коалиция, съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев.

МИКОВ И СТАНИШЕВ С АТАКА СРЕЩУ КОРНЕЛИЯ НИНОВА

"Истината е, че Корнелия Нинова иска да отстрани Сергей Станишев. Това е поредното отлюспване – процесът на болшевизация в партията, който е очевиден. От около 2 месеца е ясно, че председателят на ПЕС е нежелан в листата от Нинова и ръководството, въпреки желанието на голяма част от партийни членове и партийни организации." Това каза Михаил Миков от БСП в интервю за Нова телевизия. "Вчера много членове на Националния съвет изразиха основателни съмнения в начина, по който се проведе гласуването", каза още той.

НИНОВА ОБЯВИ: СТАНИШЕВ НЕ Е КОРЕКТЕН, НЯМА ВЕЧЕ ДА ИМА СДЕЛКИ ЗА ПОСТОВЕ В БСП

Много е важно да умееш да губиш достойно. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в отговор на атаката от страна на Сергей Станишев спрямо нея, заради избора на водач за евролистата на партията. На въпрос какво я разделя със Станишев тя отговори, че имат принципно различен начин за правене на политика.Нинова покочи, че отстояването на националните ценности и идентичност, не правят БСП антиевропейска партия. "Искам да ми кажат в кой европейски документ, в коя ценностна система на Европа е записано, че основата на европейското е джендър идеологията и третият пол?

ЙОНЧЕВА: ХОРАТА МЕ ПОДКРЕПЯТ, ЗАЩОТО ИМ ОМРЪЗНА ОТ ГРАБЕЖИ, ЩЕ ПОБЕДИМ ГЕРБ НА ИЗБОРИТЕ

"Разликата между гласовете, които спечелих аз, и господин Станишев е много малка. Благодаря за доверието, което е и огромна отговорност. Давам си сметка за това." Това каза говорителят на БСП и водач на листата на партията за евроизборите Елена Йончева в предаването "Още от деня" по БНТ. Според нея 80% от българите считат, че еврофондовете в България се печелят от тесен кръг, близък до властта, и се надяват, че в Брюксел тези практики могат да бъдат коригирани.

ЕКСПЕРТ ЗА КУРИОЗА СЪС СЪЛЗОТВОРНИЯ ГАЗ: ТОВА Е ЗНАК ЗА ПО-ТВЪРДО ОТНОШЕНИЕ КЪМ ПРОТЕСТИРАЩИТЕ

Хората имат право да се смеят. Смешно е да се използва такъв газ, защото той се използва при масови безредици, а и този газ не ми изглеждаше, като професионално направен. Това каза бившият главен секретар на МВР проф. Николай Радулов по повод куриозният случай от 16 март, когато на протест срещу корупцията органите на реда използваха спрея заради сблъсъци. Оказа се, че вятърът духа към полицаите и така и те бяха засегнати от газа.

БАРИЕРИТЕ ЗА ХОРАТА С УВРЕЖДААНИЯ В ГРАДСКАТА СРЕДА И В НАМИРАНЕТО НА РАБОТА - ВЪПРОС И НА СЪПРИЧАСТНОСТ

Придвижването в градска среда е все по-голямо предизвикателство за уязвимите групи и хората с увреждания, дори в градове, където се работи активно в тази насока - като Враца. Ремонтът на центъра във Враца върви с пълна сила, но в централната част не са поставени ориентири за незрящите, което застрашава безопасното придвижване на поне 120 души с нарушено зрение в града. Това разкри Биляна Киркова, председател на клуб за рехабилитация и социална интеграция на хора с нарушено зрение по време на дискусия във Враца на тема "Какво прави Европа за хората от уязвими групи в контекста на Европейския стълб за социални права?".

ОТ БДЖ СЕ ОПЛАКВАТ, ЧЕ ЗАМЕРВАТ ВЛАКОВЕТЕ С КАМЪНИ

През последните две седмици зачестиха случаите на замеряния на влакове с камъни. Изключително тревожна е тенденцията през периода от 4-и до 16-и март, за който са регистрирани 8 случая, съобщиха от БДЖ.

ОТКРИХА СХОДСТВА МЕЖДУ САМОЛЕТНИТЕ КАТАСТРОФИ В ИНДОНЕЗИЯ И ЕТИОПИЯ

Анализът на данните от кутията на самолета "Етиопиан Еърлайнс” Боинг 737 МАХ 8 показва сходството с катастрофата на индонезийската авиокомпания Лайън Еър, съобщава РИА Новости. Това се посочва на страницата на Министерството на транспорта на Етиопия.

МАРИЯ ГАБРИЕЛ: 75% ОТ МЛАДИТЕ ХОРА В ЕВРОПА НЕ МОГАТ ДА РАЗЛИЧАТ ФАЛШИВИТЕ НОВИНИ

В Европа 75% от младите хора между 15 и 24 години признават, че не могат да различат истини от неистини, фалшиви от истински новини. Това каза еврокомисарят по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел.

КАТРИН ТАСЕВА: БЪЛГАРСКИТЕ ГИМНАСТИЧКИ СА МНОГО КОНКУРЕНТНОСПОСОБНИ 

„Мисля, че всички български гимнастички сме много конкурентоспособни и то не само на рускините, а на абсолютно всички“, това заяви при завръщането си в България Катрин Тасева, цитирана от БНР.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com