Новините: Най-важното за деня, 23 август

7208
Новините: Най-важното за деня, 23 август
Снимка: iStock/Guliver

Екипът на Actualno.com ви представя вечерния информационен бюлетин, посветен на най-важните събития от днешния 23 август.

ПАК СЪМНЕНИЯ ЗА ДЕЙСТВИЯТА НА БАБХ ОТНОСНО КРИЗАТА С ЧУМАТА ПО ОВЦЕТЕ И КОЗИТЕ

Втора част от серията проби, взети заради опасения за чума по дребните преживни животни в Странджанско, които бяха изпратени за изследване във френската лаборатория „Сирад”, вече е върната обратно на Българската агенция по храните (БАБХ). Нито една от тези проби не се е оказала положителна, твърди в своя публикация в. "Труд".

РУМЕН ПОРОЖАНОВ: ЧУМА В БЪЛГАРИЯ ИМАШЕ И ТОВА Е ПОТВЪРДЕНО ОТ ЛАБОРАТОРНИТЕ ПРОБИ

"Имаше ясни резултати от френската лаборатория, че чума има. Тези резултати бяха показани. Не мога да отговоря колко точно животни са починали от чумата. Не искам да подвеждам с неточни данни. По тази тема трябва да питате БАБХ." Това каза министърът на земеделието и храните Румен Порожанов.

ПОРОЖАНОВ: НЯМА ДА ПОДАМ ОСТАВКА ЗАРАДИ ЧУМАТА

Оставката му беше поискана от БСП на извънредна пресконференция, където социалистите заявиха, че чума в Странджа няма и именно заради това министърът трябва да си ходи.

САКСКОБУРГГОТСКИ ЗАГУБИ ЗАВИНАГИ И ДВОРЕЦА "ВРАНА"

Бившият министър-председател Симеон Caĸcĸoбypггoтcĸи ще трябва да се раздели завинаги с един от най-апетитните си имоти у нас – дворецът "Врана".

И БОРИСОВ УВЕРЯВА, ЧЕ ТЕЧЪТ ОТ "МОПАНГ" БИЛ "КАТЕГОРИЧНО СПРЯН" (ВИДЕО)

В момента категорично е спрян течът от потъналия преди близо век кораб "Мопанг". Работата по премахването на мазута ще започне веднага щом условията го позволяват, сега няма да бъде рискуван животът на водолази предвид спирането на теча. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов, който отиде в Созопол да види старта на операцията по обезопасяване на потъналия кораб.

ОПИТВАТ СЕ НЕЗАКОННО ДА ЗАСТРОЯТ СИЛИСТАР

Кметът на Царево Георги Лапчев е внесъл за одобряване докладна за подробен устройствен план на вилно селище от 22 декара, което да се изгради в непосредствена близост до плажа "Силистар“, намиращ се в Природен парк "Странджа" и част от европейската екомрежа НАТУРА 2000. Очаква се докладната да бъде разгледана на заседание на Общинския съвет в петък, 24 август, съобщава сайтът "Биволъ".

ИВАНЧЕВА СМЕНИЛА ИСКАНИЯ ПОДКУП С ДВОЙНО ПО-ГОЛЯМ САМО ЗА ТРИ ДНИ

Подкупът, който Десислава Иванчева е поискала от бизнесмена Александър Ваклин, се е увеличил двойно само за три дни - от 250 000 на 500 000 лева. Това става ясно от обвинителния акт срещу арестувания кмет на "Младост". Оказва се също така, че тефтер на Иванчева е сред основните доказателства срещу нея.

СИМЕОНОВ ЗА НОВИЯ РЪКОВОДИТЕЛ НА АГЕНЦИЯТА ПО ВПИСВАНИЯТА: НИКОЙ НЕ НИ Е ПИТАЛ

Кандидатурата на Габриела Козарева за ръководител на Агенцията по вписвания на мястото на Зорница Даскалова не е обсъждана на Политически съвет на управляващата коалиция ГEPБ и "Обединени патриоти". За тази кандидатура отговорна единствено партия "Атака". Това пише в официална позиция на ръководството на партия Национален фронт за спасение на България (НФСБ).

ЗАСТРАХОВАТЕЛ: АКО "ГРАЖДАНСКА ОТГОВОРНОСТ" СТАНЕ 800 ЛЕВА, МАСОВО НЯМА ДА СЕ СКЛЮЧВА

Обезщетенията надминават приходите, които застрахователите получават от "Гражданска отговорност". Това сочи официален доклад на КФН, не е наше твърдение, заяви Нина Колчакова, главен секретар на Асоциацията на застрахователите. Към края на миналата година недостигът е 60 млн. лева, а тази година недостигът се очертава да е още по-голям – заради решение на Върховния касационен съд (ВКС), разширило кръгът на хора, които могат да търсят обезщетение при загинал на пътя.

СУ ТЪРСИ СТУДЕНТИ: ЦЕЛИ 850 МЕСТА ОСТАНАХА НЕЗАЕТИ

Допълнителен прием е обявен за специалности, сред които право, компютърно инженерство, археология, публична администрация, педагогика, българска, френска и италианска филология.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 20 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com