Новините: Най-важното за деня, 26 август

5568
Новините: Най-важното за деня, 26 август
Снимка: Getty Images/Guliver

Редакционният екип на Actualno.com представя вечерния информационен бюлетин, посветен на акцентите от днешния понеделник, 26 август.

МАЩАБЪТ НА ОГНЕНАТА ОПАСНОСТ ЗА АМАЗОНИЯ НА ПРАКТИКА Е НЕИЗВЕСТЕН

Пожарите в дъждовните гори на Амазония са почти два пъти повече в сравнение с миналата година, но от историческа гледна точка това не е най-страшното бедствие, заплашващо дъждовните гори. До 24 август са регистрирани 41 858 пожара. Статистически това е най-високият брой от 2010 г. насам в Бразилската Амазонка. Тогава в края на август са регистрирани 58 476. Най-страшно е било положението през 2000-та година, когато процентът на унищожаване и обезлесяване на горите е бил много по-висок.

ПРАВИТЕЛСТВОТО ПОЕ ОЩЕ 200 МЛН.ЛВ ДЪЛГ ЗАРАДИ ПОКУПКАТА НА F-16

Правителството пое още 200 милиона лева нов дълг чрез държавни ценни книжа. Така новопоетите задължения от началото на годината досега стават общо 900 милиона и 600 000 лева при ограничение от един милиард по бюджет. Набирането на средства се наложи заради покупката на изтребителите Ф-16. Емисията от 20-годишни облигации бе пусната за първи път в средата на юни и преотворена два пъти - през юли и днес

ИЗ БОРИСОВИТЕ ПЪТЕПИСИ: ЗА ПРЕЗИДЕНТА, ПЛАМЕН ГЕОРГИЕВ И ИНВЕСТИЦИИТЕ

"Много ми е кеф така - първо минаваме по нивите, после минаваме на чакъл и след това на асфалт. Затова много се дразнят другите институции, няма какво да покажат. Взели сме решение, инвестирали сме, построили сме и сме го дали на хората." Така, докато търси видимите разлики от предишното си посещение на строежа по АМ "Европа" и точно от къде са били преместени теменужките по трасето, премиерът Бойко Борисов намекна за критиките на президента Румен Радев, отправени от връх Шипка. Според премиера строителните и инвестиционните успехи дразнят президента.

НЕДОСТИГ НА УЧИТЕЛИ ПРЕДИ НОВАТА УЧЕБНА ГОДИНА

Над 1000 учители се търсят в момента в цялата страна. Близо 600 са свободните работни места за педагози в София, 300 в Пловдив, 110 във Варна и 120 в Бургас. Това заяви Ваня Кастрева, началник на Регионалното управление на образованието.

РУСИЯ ПОТВЪРДИ ОСВОБОЖДАВАНЕТО НА РАДИОАКТИВНИ ИЗОТОПИ ПРИ ВЗРИВА, УБИЛ ПЕТИМА УЧЕНИ

Русия съобщи, че радиоактивни изотопи са освободени при неотдавнашна авария на тестова площадка за арктически ракети. Това предизвика обществена тревога, тъй като властите държаха подробностите в тайна, пише АФП. Взривът на 8 август уби петима учени и предизвика скок в нивата на радиация, но в продължение на няколко дни Русия не призна, че са замесени ядрени материали.

ИЗВОДИТЕ ОТ СРЕЩИТЕ НА Г-7: БЕЗ ЯДРЕНО ОРЪЖИЕ ЗА ИРАН, ТЪРГОВСКА СДЕЛКА С КИТАЙ В ПОЛЕЗРЕНИЕТО

Приключи последният ден от ключовата среща на върха на Г-7 в Биариц, Швейцария. Форматът, стартирал през 1975 г., проведе своята среща между 24 и 26 август във френския курортен град Биариц, любимо място на европейската аристокрация в края на 19 и началото на 20 век. Присъстваха лидерите на Съединените щати, Франция, Великобритания, Япония, Германия, Италия, Канада и Европейския съюз.

УНИВЕРСИТЕТИТЕ ИЗМИСЛЯТ НОВИ И НОВИ НАЧИНИ ДА ПРИВЛИЧАТ СТУДЕНТИ

Висшите учебни заведения (ВУЗ) в България са се превърнали в истински рекламни и маркетинг агенции, които търсят начин да "зарибят" студенти, твърди в своя публикация в. "Сега". Според проверка на медията, вече се стига до такова положение, че някои университети дават шанс на кандидат-студенти да си попълват тестове за влизане вкъщи.

СТАРИ АВТОБУСИ БЕЗ КОЛАНИ ПРОДЪЛЖАВАТ ДА СА В ДВИЖЕНИЕ, АЛАРМИРАТ ЕКСПЕРТИ

Нито един изпитан автобус за закрепване на обезопасителни колани няма в България до ден-днешен, макар че гратисният срок изтече и всички стари автобуси трябва да бъдат с колани. За това алармира инж. Евгени Мицов от акредитираната лаборатория за изпитване на пътни превозни средства „ТЕХНОТЕСТ“ АД. За коланите имаше 9-месечен отлагателен срок, който изтече на 28 юни 2019 г., предаде репортер на Actualno.com.

ВТОРИЯТ ПАКЕТ САНКЦИИ НА САЩ СРЕЩУ РУСИЯ ЗА СЛУЧАЯ "СКРИПАЛ" ВЛИЗА В СИЛА

Днес влиза в сила вторият пакет от американски санкции срещу Русия във връзка със случая "Скрипал", съобщи РИА Новости. Вторият пакет от санкции по Закона за контрол на химическите и биологичните оръжия на САЩ заради случая "Скрипал" влезе в сила, тъй като според Вашингтон Москва е предоставила законови гаранции за неизползването на химическо и биологично оръжие. Първият пакет влезе в сила на 27 август 2018 година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Евгения Чаушева от Actualno.com е сред носителите на наградите "Рицар на книгата"

Ето кога изплащат великденските добавки и кога пенсиите за май

Амнести Интернешънъл: Медиите се сблъскват със заплахи, тормоз и кампании за очерняне

Прогноза за времето - 24 април 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 23 април 2024 г.

Ограничават движението в тунела „Траянови врата“ на АМ „Тракия“

Кога започва ремонтът на Дунав мост при Русе?

Професия „Мениджър клиенти “ - следващо ниво на фитнес клуб от ново поколение

АЕЖ настоява МВР да публикува всички видеозаписи от случая с журналиста Димитър Стоянов

Как веганите си набавят витамин В12? (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com