Новините: Най-важното за деня, 27 септември

5820
Новините: Най-важното за деня, 27 септември
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип на Actualno.com ви представя най-важните новини за изминалия ден, 27 септември.

СЕМ ДАВА СЕДМИЦА НА ШЕФА НА БНР ДА СИ ПОДАДЕ ОСТАВКАТА

Съветът за електронни медии поиска днес официално оставката на генералния директор на БНР и му срок до края на следващата седмица да я подаде сам. Ако Светослав Костов не подаде оставката дотогава, съветът ще стартира процедура по предсрочно прекратяване на договора му, Решението бе единодушно прието от четиримата присъстващи членове на регулатора - София Владимирова, Розита Еленова, Галина Георгиева и Ивелина Димитрова. На заседанието не присъства Бетина Жотева, която е в отпуск.

ДИРЕКТОРЪТ НА БНР В ОТГОВОР НА СЕМ: НЯМА ДА ПОДАМ ОСТАВКА

Няма да подам оставка, заяви генералният директор на Българското национално радио Светослав Костов.По-рано Съветът за електронни медии (СЕМ) даде седемдневен срок на директора на БНР доброволно да си подаде сам оставката, в противен случай след този срок мандатът му е бъде принудително прекратен. Поисканата оставка на Светослав Костов е заради спирането на излъчването на радиото за пет часа на 13 септември.

ПОЖАР ВЪВ ВОЕННИЯ ЗАВОД "ДУНАРИТ", ЕВАКУИРАХА РАБОТНИЦИТЕ (СНИМКИ)

Пожар гори във военнния завод "Дунарит". Всички работници от завода са евакуирани. Няма данни за експлозия, съобщи за bTV директорът на Главна дирекция "Пожарна и аварийна безопасност" комисар Николай Николов. Той потвърди за пожар в цех на предприятието.

СМЕТНАТА ПАЛАТА ЩЕ ПРОВЕРЯВА ФИНАНСОВОТО УПРАВЛЕНИЕ НА БНР

Сметната палата да провери финансовото управление на БНР, реши Народното събрание с 116 гласа „за“, без „против“ и с един „въздържал се“ по предложение на депутатите от ГЕРБ Даниела Дариткова, Александър Ненков и Красимир Ципов. Одитът за съответствие при финансовото управление на БНР ще обхване периода 1 януари 2017 г. - 30 септември тази година. Ревизията започва от 1 октомври, до края на януари докладът на Сметната палата трябва да е готов.

БЛИЗО 100 000  СА РАБОТЕЩИТЕ ПЕНСИОНЕРИ И БРОЯТ ИМ РАСТЕ, ПРИЗНА БИСЕР ПЕТКОВ

В условията на недостиг на кадри са мобилизирани усилията на Агенцията по заетостта за активиране и регистрация в бюрата по труда на хора в пенсионна възраст.За периода януари-август т.г. общо 1486 регистрирани, придобили право на пенсия, са постъпили на работа със съдействието на трудовите посредници. Това съобщи министърът на труда и социалната политика Бисер Петков по време на днешния парламентарен контрол.

КАКВО ЩЕ СЕ СЛУЧИ С ИМОТИТЕ НА САКСКОБУРГОТСКИ, ТОЙ ИЗРАЗИ ГОТОВНОСТ ЗА "ДИАЛОГ"

В интервю за унгарското списание „MÚLT-KOR” Н.В. Симеон Сокскобургготски заявява, че при възникване на спорни обстоятелства около царските имоти е готов да си търси извънсъдебен път по казуса с царските имоти. Интервюто бе разпространено днес от пресофиса на царя. „Българското правителство реши да попита отново Конституционния съд дали всичко онова, което е поставено под мораториум, представлява наша законна собственост.

ДЕПУТАТИТЕ СПЕШНО ПРОМЕНИХА ЗАКОН ПРЕДИ ИЗБОРИТЕ

Ще назначават кметските наместници в кметствата с население под 350 души, в които съгласно закона няма да се проведат избори на 27 октомври.Кметовете на кметства в тези населени места ще изпълняват временно функциите на кметски наместници до освобождаването им от новоизбрания кмет на общината. Това решиха окончателно депутатите след като приеха на второ четене промени в Закона за местната администрация и местното самоуправление за кметските наместници.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Край на мандата на Соня Момчилова: СЕМ избира нов председател

Добра, но няма да даде резултат: Експерти за намаляване на скорост по магистралите

Жълт код за проливни валежи и гръмотевици

Синдикатите излизат на протест пред Министерски съвет

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com