Новините: Най-важното за деня, 28 август

8411
Новините: Най-важното за деня, 28 август
Снимка: Actualno.com

Редакционният екип на Actualno.com представя вечерния информационен бюлетин, посветен на акцентите от днешния 28 август, сряда.

КОЛКО СТРУВА ДА УДАРИШ КМЕТ: ИВАНЧЕВА И ПЕТРОВА ГОВОРЯТ ПРЕД ACTUALNO.COM

Г-н Ваклин не казва истината. Това беше основната теза, която осъдената на първа инстанция на 20 години затвор бивша кметица на район „Младост“ в София Десислава Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова, осъдена на първа инстанция на 15 години затвор, защитиха в право на отговор пред Actualno.com. Правото на отговор е заради интервю за Actualno.com с Александър Ваклин – основният свидетел на държавното обвинение срещу Иванчева и Петрова.

ПРАВИТЕЛСТВОТО ОТРЕДИ НАД 70 МЛН. ЛВ. ЗА ИЗБОРИ И САМО 2 МЛН. ЛВ ЗА ОБРАЗОВАНИЕ

Със свое постановление правителството одобри план-сметката за разходите по подготовката и произвеждането на първи и втори тур на изборите за общински съветници и за кметове през 2019 година, съобщиха от Министерски съвет.

АПИ ОТКРИ ЦЕЛИ 120 НАРУШЕНИЯ ПРИ ПЪТНИ СЪОРЪЖЕНИЯ, НО НАЛОЖИ САМО ДВЕ САНКЦИИ

120 пътни съоръжения от 3808 проверени от АПИ се използват нерегламентирано и засега са наложени 2 наказателни акта – за нерегламентиран паркинг на магистрала „Струма“ и нерегламентирани кошари за добитък. Това съобщи председателят на Управителния съвет на АПИ Георги Терзийски на брифинг в пътната агенция по повод инцидента с изгорелия склад за отпадъци под моста на автомагистрала "Струма" и увреждането на колоните на съоръжението.

"БАНКА ДСК" Е ГЛОБЕНА С 1 МЛН. ЛЕВА ЗА ИЗТИЧАНЕ НА ЛИЧНИ ДАННИ

Комисията за защита на личните данни е глобила една от най-големите български банки - "Банка ДСК" ЕАД с 1 млн. лева заради изтичане на лични данни, съобщиха от регулатора. Това е първата голяма санкция на КЗЛД по регламента на ЕС за защита на личните данни (GDPR).

Наказанието е заради неправомерно разкриване на лични данни на близо 33 500 клиенти на банката в 23 270 кредитни досиета, в които се съдържат лични данни и на неограничен брой свързани с тях трети лица (в това число техни съпрузи, продавачи, низходящи и възходящи наследници и поръчители).

КРАЛИЦАТА ОДОБРИ СПИРАНЕТО НА РАБОТАТА НА ПАРЛАМЕНТА

След свикване на Тайния съвет на Нейно Величество и консултация с членовете му Кралица Елизабет Втора реши да одобри спирането на работата на парламента, заявено от премиера Борис Джонсън, пише британският вестник The Guardian, цитиран от "Фокус".

ДВАМА АРЕСТУВАНИ ЗА УБИЙСТВОТО В НЕГОВАН, ОТКРИХА ОРЪЖИЕТО

Откриха оръжието, с което е извършено убийството в Негован. Това е станало в района на Техническия университет в София, съобщиха на брифинг зам.-главният прокурор Иван Гешев, вътрешният министър Младен Маринов и главният комисар Христо Терзийски, директор на Главна дирекция Национална полиция (ГДНП), предаде БГНЕС. По данни на полицията са намерени два пистолета.

ТАТЯНА ДОНЧЕВА ЗА ИЗБОРА НА ГЛАВЕН ПРОКУРОР: ТЕПЪРВА ЩЕ ЗАПОЧНАТ НЕЗАКОННИТЕ АРЕСТИ

Предстоящото излъчване на главен прокурор предвещава бури. Иван Гешев е възпитаник на полицейската школа в България. Издигането на полицаи във висши магистрати до сега е дало само негативни резултати. Тепърва ще започнат незаконни арести и това ще бъде през целия мандат. Това прогнозира политикът Татяна Дончева във връзка с единствената кандидатура за главен прокурор в лицето на Иван Гешев.  

Дончева използва поговорката "Нагоре лази, надолу гази" и допълни, че такива хора, полицаи и военни, имат своите особености и те нямат нищо общо с магистратския манталитет, нито могат да го придобият.

"Това нещо как си го представяте, че по различен начин ще се държи, ако го направите главен прокурор", попита Дончева в интервю за bTV.

И НСИ КАТЕГОРИЧНО ПОКАЗА, ЧЕ РОДНОТО МОРЕ Е ДЕМОДЕ

И Националният статистически институт (НСИ) попари всякакви вяли опити на министъра на туризма и на подопечните ѝ да обяснят как този летен сезон не е катастрофа. Според данните, през юли идващите в България чужди туристи са намалели, като тенденцията се запазва от юни.

На фона на скъпотията, презастрояването и честите скандали с лошо обслужване не е чудно, че чуждите летовници и екскурзианти в България са с над 6% по-малко от юли 2018 година. Много е показателно, че и все повече българи изневеряват на родните курорти и предпочитат да отдъхват в Турция и Гърция, коментира в. "Сега".

МАЯ МАНОЛОВА ОТГОВОРИ НА ОБВИНЕНИЯТА НА ПИК ЗА АПАРТАМЕНТ ЗА 100 000 ЕВРО

Омбудсманът Мая Манолова коментира във "Фейсбук" медийните публикации за имот на дъщеря й Ралица в центъра на София, придобит през 2007 г. Тогава Ралица е била на 21 години. "През 2007 г. закупих адвокатска кантора от 100 кв.м в идеални части на петия етаж в сградата на ул. „Алабин“ 56 в София. Покупката е записана на дъщеря ми - Ралица Миленова, защото ми предстоеше развод. Заплатих имота с кредит, в размер на 100 000 евро.

ПОЛИТИЧЕСКИТЕ МНЕНИЯ ЗА И ПРОТИВ МАЯ МАНОЛОВА ЗА  КМЕТ НА СОФИЯ

Очаквам Мая Манолова да се включи в кампанията, от известно време тя е в нескрита кампания. Като десен човек се радвам, че всеки път, когато „Галъп” дава преднина на социалистите, те не печелят." Това каза политологът Георги Харизанов в коментар за предстоящата борба за кмет на столицата в интервю за bTV.

ДОНАЛД ТРЪМП ИСКА ДА ОБЕЗЛЕСИ ГОРИТЕ В АЛЯСКА?

Горите в Амазония и в Сибир горят. Скоро може и в Аляска да изчезнат ценни природни ресурси. Според медиен доклад, Доналд Тръмп иска да предостави огромна част от горите в Аляска на фирми за дърводобив, пише в своя статия издание "Шпигел".

Става въпрос за една от най-големите все още непокътнати гори на Земята. По данни на „Вашингтон пост”, президентът на САЩ Доналд Тръмп е възложил на министъра на земеделието Сони Пердю да изключи от програмата за обезлесяване 9,5 милиона хектара гора от националния парк „Тонгас” (Tongass National Forest).

ИЗНАСИЛВАНИЯТА СЕ ИГНОРИРАТ КАТО ПРЕСТЪПЛЕНИЯ В ЦЯЛ СВЯТ

Лауреатът на Нобелова награда за мир Денис Муквеге обвинява международната общност за това, че си затваря очите за проблема от световен мащаб - изнасилванията. Днес той оперира жени, пострадали от сексуално насилие в своята клиника. По думите му престъпниците стават все по-жестоки, а жертвите все по-млади, пише германското издание Die Welt.

САЩ, КИТАЙ И ЯПОНИЯ: СТРАТЕГИИ ЗА ПРЕВЪЗХОДСТВО

САЩ излязоха от Втората световна война с пълен контрол над Тихия океан. Япония излезе от войната, окупирана и ефективно управлявана от САЩ. Китай, няколко години след края на войната, се оформи като комунистическа държава, обединена след век вътрешен конфликт, с ограничена глобална търговия и крайна вътрешна бедност. Китай и Япония определят своята външна политика посредством действията на САЩ, понякога в съгласие със Съветския съюз, но от 70-те години на миналия век работят със САЩ срещу Съветския съюз. Всеки по свой начин се ръководи от САЩ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 24 април 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 23 април 2024 г.

Ограничават движението в тунела „Траянови врата“ на АМ „Тракия“

Кога започва ремонтът на Дунав мост при Русе?

Професия „Мениджър клиенти “ - следващо ниво на фитнес клуб от ново поколение

АЕЖ настоява МВР да публикува всички видеозаписи от случая с журналиста Димитър Стоянов

Как веганите си набавят витамин В12? (ВИДЕО)

Времето утре - 24 април 2024 г.

Стачка бави пощенските пратки в Белгия

ЦИК обяви колко партии и коалиции са се регистрирали за изборите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com