Новините: Най-важното за деня, 28 март

5344
Новините: Най-важното за деня, 28 март
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип на Actualno.com ви представя вечерния информационен бюлетин, посветен на акцентите от днешния 28 март, четвъртък.

ЗА БОРИСОВ СКАНДАЛЪТ "АПАРТАМЕНТГЕЙТ Е ПРИКЛЮЧЕН С ОСТАВКИТЕ

В рамките на съвместна пресконференция на ГЕРБ и СДС премиерът Бойко Борисов коментира имотните скандали от последните дни. Той обяви, че Даниела Дариткова става председател на парламентарната група на партията. СДС пък подписа политическо споразумение с ГЕРБ за обща листа на предстоящите европейски избори през май.

ПРОКУРАТУРАТА НЕ КОМЕНТИРА ЩЕ РАЗСЛЕДВА ЛИ И ЗА КОРУПЦИЯ И ДАНЪЧНИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ ПО "АПАРТАМЕНТГЕЙТ"

Нямаме какво повече да коментираме, докато не завършим обявената вече проверка. Това заяви пред Actualno.com Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор Сотир Цацаров. Припомняме, че държавното обвинение си даде срок от два месеца за проверка на сделката за апартамента само на Цветан Цветанов.

Actualno.com потърси г-жа Арнаудова с няколко въпроса по скандала "Апартаментгейт". Първите два са следните: 1. Ще разследва ли прокуратурата криминално деяние по скандала – търговия с влияние, укриване на доходи и укриване на данъци – от всички замесени? 2. Ще бъде ли разследван председателят на Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) Пламен Георгиев за несъответствие в имотната му декларация т.е. дали не е укрил доходи и данъци при покупката на апартамент на ул. "Професор д-р Георги Павлов" в София?

ГЕРБ И ДПС РЕШИХА: МЮФТИЙСТВОТО ЩЕ ИМА 10 ГОДИНИ ДА ИЗПЛАТИ ДЪЛГОВЕТЕ СИ

Главното мюфтийство, както и останалите регистрирани вероизповедания, които имат задължения към държавата до 31 декември 2018 г., ще могат да ги погасят в срок до 10 г. Това решиха депутатите на второ четене със 111 гласа “за”, 5 “против” и 6 “въздържали се” в Закона за вероизповеданията. Решението беше взето от парламентарните групи на ГЕРБ и ДПС и въпреки съпротивата на голяма част от парламентарната група на "Обединени патриоти".

ТУРЦИЯ СЕ Е НАМЕСИЛА В РЕДАКЦИИТЕ НА РЕЛИГИОЗНИЯ НИ ЗАКОН, МВнР ОТРИЧА

Министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу призна, че Анкара се е намесила в поправките на Закона за вероизповеданията на България, съобщава Анадолската агенция.

ЦАЦАРОВ ЗАПОЧВА ПРОВЕРКА НА ПАРТИЯТА НА МЕСТАН

Главният прокурор Сотир Цацаров стартира проверка за съответствие на дейността на ПП ДОСТ с разпоредбите на конституцията и закона за политическите партии, съобщиха от прокуратурата. Припомняме, че във вторник (26 март) евродепутатът Ангел Джамбазки внася сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров заради стартирането на национална подписка на партия ДОСТ с искане за законово признаване на статут на национално малцинство.

ДНСК ЗА "ЗЛАТЕН ВЕК" НА "АРТЕКС": ЗАКОННО Е, СЪДЪТ ДА КАЖЕ ЗА РАЗРЕШИТЕЛНОТО

Ще изчакаме Софийският административен съд (САС). Тези думи на арх. Иван Несторов де факто обобщават становището на ДНСК дали проектът "Златен век" на фирма "Артекс" има валидно разрешително за строеж или не. На този етап сградата е законна, продължи Несторов, визирайки, че процедурите по издаване на разрешително са законни, но съдът може и да отмени валидността на разрешителното.

НА ПЪРВО ЧЕТЕНЕ: ЗАБРАНЯВАТ РАЗПЪВАНЕТО НА ПАЛАТКИ ВЪРХУ ДЮНИТЕ

Депутатите гласуваха на първо четене промените в Закона за черноморското крайбрежие, с които се налага забрана за поставяне на плажни принадлежности и палатки върху дюните.

ПАЦИЕНТ С БЪБРЕЧНА НЕДОСТАТЪЧНОСТ НАБИ ЛЕКАРКА ЗАРАДИ КЛИНИЧНА ПЪТЕКА

Конкретният повод, поради който бях нападната, е, че трябва да го вкарам в списък за трансплантация. Това заяви бита в София лекарка - д-р Антоанета Николова-Здравкова, която е категорична – не искам да ми е вече пациент, но няма нормативна уредба, по която да мога да го отпиша. По думите на нападнатата лекарка мъжът е на 37 години. Тя твърди, че от няколко месеца пациентът я посещава и когато се появява за пръв път, носи епикриза за бъбречна недостатъчност и хемодиализа.

КАК МЕСТНИТЕ ИЗБОРИ В ТУРЦИЯ СТАНАХА ИЗБОРИ ЗА ЕРДОГАН?

Турският лидер Реджеп Тайип Ердоган спечели нов мандат с нови сили в двойна победа на парламентарните и президентските избори миналото лято. Сега, по-малко от година след началото на петгодишния си мандат, той е изправен пред референдум по въпроса за управлението на държавата. На фона на икономическа криза в страната опонентите на Ердоган работят заедно в усилията си да изобличат него и ислямисткото му движение на местните избори на 31 март.

МОМИЧЕ СКОЧИ ОТ ТРЕТИЯ ЕТАЖ ЗАРАДИ ТОРМОЗ ОТ БАЩА СИ

Заради системен тормоз от баща си, 11-годишно момиче опита да се самоубие, като скочи от третия етаж на жилищна сграда в столичния квартал „Захарна фабрика”. Бащата е задържан за 72 часа, съобщават от прокуратурата. Мярката му за неотклонение ще се гледа в петък от Софийския районен съд.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Жълт код за силни дъждове в седем области на страната

Прогноза за времето - 23 април 2024 г. (вторник)

Най-важните новини за деня: 22 април 2024 г.

Директорът на Народния театър съди Александър Морфов за 100 хил. лв.

Мила Минева: Консерватори от всички страни, съединявайте се (ВИДЕО)

Кърлежи и борови процесионки - как безопасно да се справим с тях? (ВИДЕО)

Времето утре - 23 април 2024 г.

Детската кулинарна книга на Kaufland - в специална промоция за Великден

Определиха епископите, между които ще бъде избран Сливенски митрополит

Светият синод: Няма да се пътува до Йерусалим за Благодатния огън

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com