Новините: Най-важното за деня, 29 август

8023
Новините: Най-важното за деня, 29 август
Снимка: Getty Images/Guliver

Вече втора поредна седмица има известно забавяне на прогреса на Делта вълната с новите случаи на коронавирус в България. През последната седмица на юли и първите две на август имаше седмично удвояване на новите случаи, но миналата седмица, както и тази, определено има промяна в картината с новите случаи.

ПРОФ. ИВА ХРИСТОВА: НЯМА ЛАМБДА ВАРИАНТ НА COVID-19 В БЪЛГАРИЯ

"Няма ламбда вариант на COVID-19 в България, въпреки появилата се информация, че има засечени такива случаи в Австрия и Испания". Това обясни в ефира на Нова тв директорката на центъра по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова.

ОТКРИХА НОВ ВАРИАНТ НА COVID В ЮЖНА АФРИКА, НАЙ-МУТИРАЛИЯТ ДОСЕГА

Нов вариант на коронавируса, C.1.2, е открит в Южна Африка и редица други страни с опасения, че е по-заразен и може да избягва ваксините. Това сочи ново предпечатно проучване на Националния институт по заразни болести на Южна Африка и Платформата за иновации KwaZulu-Natal Research, предава БГНЕС.

МОБИЛНОТО ПРИЛОЖЕНИЕ ЗА ВАЛИДИРАНЕ НА COVID СЕРТИФИКАТИ ВЕЧЕ Е ДОСТЪПНО

Официалното приложение на България за сканиране и валидиране на Digital Green Certificate – COVID CHECK BG бе одобрено от Гугъл и публикувано в Google Play Store. Това съобщиха от Министерство на здравеопазването.

ПРОФ. НИКОЛАЙ ДЕНКОВ: ГРЕШКА Е УЧИТЕЛИТЕ ДА НЕ СЕ ВАКСИНИРАТ

"Фокусът през следващия учебен период трябва да бъдат учителите. Присъствено обучение не може да има без здрави учители и затова нашата задача е да намерим правилния баланс - да го има максимално присъственото обучение в училище, но само при наличие на здрави учители и ученици". Това каза в предаването "Неделя 150" по "Хоризонт" министърът на образованието проф. Николай Денков.

КРАСИМИР ВЪЛЧЕВ: УЧИЛИЩАТА ДА ЗАТВАРЯТ ПРИ 750 ЗАБОЛЕЛИ НА 100 ХИЛЯДИ

Училищата и детските градини да се затварят последни само при пълен локдаун, а праговата стойност за тъмночервен сценарий, при която всички ще учат от всички, трябва да е минимум 750 на 100 хиляди. Това предлага на страницата си във Facebook бившият просветен министър и настоящ депутат от ГЕРБ Красимир Вълчев.

МАНОЛОВА: НЯМА ДА ПОДКРЕПИМ ПРАВИТЕЛСТВОТО НА БСП

"Изправи се БГ! Ние идваме" няма да подкрепят БСП за третия мандат. Това обяви Мая Манолова по време на консултацията за търсене на подкрепа за съставяне на редовен кабинет, инициирана от БСП в парламента, предаде БГНЕС.

НИНОВА: МЕЖДУ 10 И 15 СЕПТЕМВРИ ЩЕ ВЪРНЕМ МАНДАТА, АКО НЕ МОЖЕМ ДА ГО ИЗПЪЛНИМ

Между 10 и 15 септември ще върнем мандата, ако не можем да го изпълним. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова на извънреден брифинг в парламента. Тя обясни, че ще търсят всякакви варианти, за да бъде съставен редовен кабинет.

БОРИСОВ: НЯМА ДА ИМА ПРАВИТЕЛСТВА, ДОКАТО ДИКТАТОРЪТ РАДЕВ НЕ БЪДЕ ПРЕИЗБРАН (ВИДЕО)

"Яд ги е, че не могат да са като нас. Уважаемата от мен, сив кардинал Мария Капон за мен говори за диктатор. Как ще се разхождате по София, ако има диктатура. Сега има истински диктат към нашите членове и симпатизанти. Те не са ли българи, какво ви пречат? Съревновавайте се с тях, победете ги". Това в изказването си пред младежите на ГЕРБ Бойко Борисов.

ХРИСТО ИВАНОВ: ОТИДОХ ПРИ СЛАВИ ТРИФОНОВ, ЗА ДА ГО ПРИЗОВА С ТРЕТИЯ МАНДАТ ДА ПОПРАВИМ ГРЕШКИТЕ

„Ние смятахме, че шансът да има правителство е с третия мандат. За да може той да се реализира, трябваше да има преговори преди това. Така че да не позволим този акт на даване на мандата да ни вкара в още по-сложна ситуация”. Това заяви съпредседателят на „Демократична България” Христо Иванов в предаването "Събуди се" по Нова телевизия.

МАРИЯ КАПОН: СЛАВИ ТРИФОНОВ ИЗГОРИ ТРЕТИЯ МАНДАТ

Третият мандат за съставяне на правителство беше връчен на БСП. Решението на президента провокира буря от реакции, а Слави Трифонов още същия ден заяви, че партията му няма да даде подкрепа на левицата. Това заяви депутатът от гражданската коалиция в парламента "Изправи се. БГ. Ние идваме" Мария Капон пред Нова телевизия. 

РУМЕН РАДЕВ: ПОЛИТИЦИТЕ ТРЯБВА ДА СЕ ВСЛУШАТ В ГЛАСА НА НАРОДА

"Политиците на всички нива трябва да се вслушат в гласа на народа". Това заяви президентът Румен Радев на дискусия в смолянския музей с представители на институциите и общественици.

ТАВАНЪТ НА КРЕДИТИ В ББР СПРЯЛ 850 ЗАЕМА СЪС СРЕДЕН РАЗМЕР 50 МЛН. ЛЕВА

С тавана за кредити в Българската банка за развитие сме спрели 850 заема със среден размер 50 милиона. Това заяви пред БНР министърът на икономиката Кирил Петков.

МАРТИН ДИМИТРОВ: ЛОШОТО УПРАВЛЕНИЕ НА ББР Е ПРЕДВАРИТЕЛНО ПОДГОТВЕНО

Супер скандално – лошото управление на ББР е предварително подготвено. Това пише в профила си във Facebook депутатът Мартин Димитров от Демократична България.

ПРОБИТИ ПОКРИВИ, СТРОШЕНИ СТЪКЛА И СЪСИПАНА РЕКОЛТА СЛЕД СТРАШНА ГРАДУШКА В БЕЛОЗЕМ

Страшно е! Така жители на пловдивското село Белозем описват пораженията от снощната опустошителна градушка с големината на яйце. В продължение на половин час тя съсипа реколта, строши керемиди и прозорци, нанесе повреди на автомобили, предава 24 часа.

КАЛИН ГЕОРГИЕВ: ОГРАДАТА ПО ГРАНИЦАТА НЕ МОЖЕ ДА СПРЕ БЕЖАНЦИТЕ

България може да помогне на хората от Афганистан, които са работили в и с нашето посолство, с нашия контингент. Това заяви бившият главен секретар на МВР Калин Георгиев в студиото на „Събуди се” по Нова телевизия. 

КОРАБЪТ “ДРАКОН“ ПОТЕГЛИ КЪМ МЕЖДУНАРОДНАТА КОСМИЧЕСКА СТАНЦИЯ (ВИДЕО)

След вчерашното отлагане "Спейс Екс" днес изстреля с ракета-носител "Фалкон 9" кораба "Дракон". Той трябва да достави товар на Международната космическа станция, предаде ТАСС, позовавайки се на съобщение на американската частна компания в Туитър.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Добри новини за храните на борсите

Натоварен трафик по границите с Румъния

Кой става ротационен председател на СЕМ за 6 месеца

Кой има имен ден днес, 28 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 28 април (неделя)

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Коментар №3 на седмицата: А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Коментар №2 на седмицата: След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Добри новини за храните на борсите
Добри новини за храните на борсите

И през тази седмица има спад в цените на основни хранителни стоки и на плодовете и зеленчуците на борсите в страната, показват данните в седмичния...