Новините: Най-важното за деня, 29 юли

4010
Новините: Най-важното за деня, 29 юли
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип ви представя най-важното за деня, 29 юли:

ДЕН 21: НАЦИОНАЛЕН АНТИПРАВИТЕЛСТВЕН ПРОТЕСТ – БЛОКИРАНИ КРЪСТОВИЩА И СКАНДИРАНИЯ „ОСТАВКА!“

В столицата още от сутринта започна блокиране на ключови булеварди и кръстовища. За днес е насрочен мащабен национален антиправителствен протест, исканията на демонстрантите остават непроменени: оставка на кабинета „Борисов 3” и на главния прокурор Иван Гешев, и провеждане на честни избори.

АНТОАНЕТА ХРИСТОВА: СЪС ЗАПИСИТЕ ИСКАТ ДА ВЪЗДЕЙСТВАТ ВЪРХУ СМИСЛЕНИТЕ МЛАДИ ХОРА НА ПРОТЕСТА (ВИДЕО)

"Със записите искат да въздействат върху смислените млади хора на протеста". Това заяви в предаването "Студио Actualno" политическият психолог проф. Антоанета Христова. Тя коментира темите на деня, като посочи, че играчите от Костинброд се опитват отново да отиграят ситуацията и да предизвикат хаос. Най-чистите сред протестиращите са младите хора, на които не им харесва културата на комуникация в политиката. Не им харесва вторият, третият и чевтъртият план в политиката. Тези хора аз разпознавам в протеста, подчерта проф. Христова.

ПРОКУРАТУРАТА С БРИФИНГ САМО ЗА ДА ОБЯСНИ, ЧЕ НЕ ЗНАЕ ИЗТОЧНИКА НА ЗАМЪРСЯВАНЕ НА РЕКА МАРИЦА

Източникът на замърсяването на река Марица все още не е ясен. Това съобщиха от прокуратурата в Хасково. От там допълниха, че се проверяват няколко предприятия в индустриалната зона. Започнато е досъдебно производство, образувано е по чл. 352, ал. 1 за замърсяване на водоем. Засега то е срещу неизвестен извършител.

ХРИСТО ИВАНОВ ОПРОВЕРГА ВНУШЕНИЕ, ПОВТОРЕНО ОТ ПЛЕВНЕЛИЕВ - ЗА ПРАВИЛАТА ЗА ИЗБОР НА ГЛАВЕН ПРОКУРОР

"Господин Плевнелиев заяви, че съм направил конституционна реформа и че изборът на Иван Гешев за главен прокурор е направен по моите правила. Това твърдение не съответства на фактите. През декември 2015 година подадох оставка като министър на правосъдието, тъй като парламентът бламира и не прие предлаганата от мен съдебна реформа. От парламентарната трибуна ясно заявих, че с измененията, приети от Народното събрание, България се превръща в Прокурорска република". Това каза бившият правосъден министър и съпредседател на "Демократична България" Христо Иванов като отговор на изречено от експрезидента Росен Плевнелиев твърдение.

В СЪДА ПАДНА ОБВИНЕНИЕ СРЕЩУ ЛИДЕРА НА БОЕЦ, АЛАРМИРАЛ ЗА ПРОБЛЕМА С ВИДИНСКИТЕ МЕДИЦИ

От БОЕЦ се похвалиха със спечелена победа в съда. Лидерът на организацията Георги Георгиев обяви, че е обявен за невинен по обвинението във връзка с разкритията за откази да бъдат тествани видинските медици за коронавирус. От организацията алармираха за инструкция от Щаба и правителството да не се тестват медиците и контактните с доказано заразени с коронавирус.

РОДИТЕЛИ ПИТАТ МИНИСТЪР ВЪЛЧЕВ ИМА ЛИ "ЕКШЪН ПЛАН" ЗА НОВАТА УЧЕБНА ГОДИНА

Омбудсманът изпрати писмо до образователния министър Красимир Вълчев, в което обобщава въпросите на разтревожени родители, които се обръщат към нея за съдействие, за да получат информация за предстоящата учебна 2020/2021 година в условията на очаквана нова вълна на разпространението на коронавирус. Доц. Ковачева търси и очаква отговори дали е подготвена образователната ни система за бърза реакция в извънредни ситуации. Родителите очакват "екшън план" от МОН, обощават от институцията на обществения защитник.

МИНИСТЪР БАНОВ ОБЯСНИ КАК ЩЕ БЪДАТ РАЗПРЕДЕЛЕНИ ПАРИТЕ ЗА СВОБОДНИТЕ ТВОРЦИ У НАС

Министърът на културата Боил Банов обясни как ще бъдат разпределени 15 млн. лв. Средствата бяха анонсирани като част от новия пакет от мерки срещу COVIDкризата представен от управляващите на 27 юли. Те ще се отпускат през Национален фонд "Култура" за творчески проекти на артисти на свободна практика. "Снощи Министерски съвет подкрепи 15 млн. лева за свободните творци на България. Това е допълнителна помощ, знаете преди известно време се гласуваха едни 5 млн. лева, преди това през бюджета на Министерство на културата се преразпределиха едни 2,5 млн. лева. До момента във фонд "Култура" има допълнително 22, 5 млн. лева.", започна с отчет министър Банов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Голямото преброяване на малките врабчета ще се проведе за 8-ми път тази събота - 27 април

Край на мандата на Соня Момчилова: СЕМ избира нов председател

Добра, но няма да даде резултат: Експерти за намаляване на скорост по магистралите

Жълт код за проливни валежи и гръмотевици

Синдикатите излизат на протест пред Министерски съвет

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com