Новините: Най-важното за деня, 3 май

8093
Новините: Най-важното за деня, 3 май
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип на Actualno.com ви предлага най-важните новини от изминалия ден, 3 май. 

ПРОМЕНЯТ ЗАКОНА ЗА ЗДРАВЕТО ЗАРАДИ МНИМИТЕ ЛЕЧИТЕЛИ

Случаят с Кармен Лазарова ни дава посоката за промени в Закона за здравето. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев във връзка със случая с медиума Кармен Лазарова, която организира група до Бразилия, с която е пътувала и болната от рак Теодора Маджарова.

РУСКИ ИЗТРЕБИТЕЛ СЕ РАЗБИ В СИРИЯ

Изтребител Су-30СМ от руските военно-космически сили е паднал в Сирия. Двамата пилоти са загинали, съобщи руското министерство на отбраната, цитирано от РИА Новости. Инцидентът е станал около 9,45 ч. московско време над акваторията на Средиземно море след излитане от летището в Хмеймим. В момента на катастрофата изтребителят е набирал скорост. Предполага се, че в двигателя е попаднала птица.

БОГАТСТВОТО НА БЪЛГАРИТЕ РАСТЕ, ВСЕ ПОВЕЧЕ НАШЕНЦИ РАБОТЯТ НА ТРУДОВИЯ ПАЗАР В ЕС

Финансовото богатство на домакинствата се увеличава с 6.1 млрд. лева през 2017 г. – най-много от 2007 г. година насам, като достига 77.2 млрд. лева в края на изминалата година. Това става ясно от периодичния доклад „Лични активи в България: Финансово богатство и пазар на жилища“ за първо тримесечие на 2018 г., изготвен от Industry Watch.

БИЗНЕСЪТ ЩЕ СПЕСТИ МИЛИАРДИ ЛЕВОТЕ ПРИ ВЛИЗАНЕ НА БЪЛГАРИЯ В ЕВРОЗОНАТА

Влизането на България в еврозоната ще има и краткосрочни, и дългосрочни позитиви. Само спестените от обмяна на валута пари за българските фирми ще бъдат 1 млрд. лева годишно. Това показва анализ на Института за пазарна икономика за ефектите за българската икономика от присъединяване към ERM II (чакалнята на еврозоната) и самата еврозоната.

ЗЛАТНАТА МИНА "ЕВРОФОНДОВЕ" - КАК БРЮКСЕЛ ИСКА ДА ГИ СПРЕ ЗА "НЕПОСЛУШНИТЕ"

Обявеното вчера (2 май) намерение за промяна на многогодишната финансова рамка на Европейския съюз (бел. ред. – за периода 2021 – 2027 година) със сигурност ще повлияе и на България – въпросът е как точно. На това питане категоричен отговор не можаха да дадат нито финансовият министър Владислав Горанов, нито вицепремиерът Томислав Дончев, чиято задача в правителството е именно управлението на еврофондовете. Но статистиката категорично показва колко голямо е влиянието на еврофондовете за българската икономика.

РЕКОРДЕН БРОЙ РУСНАЦИ СА ПОИСКАЛИ УБЕЖИЩЕ В САЩ

Американските власти са получили рекорден брой искания за предоставяне на убежище от руски граждани през фискалната 2017 година (която приключва през септември месец). По данни на Радио „Свобода”, което се позовава на съответната статистика от Службата за гражданство и имиграция на САЩ, за една година са били подадени 2664 молби за убежище. Това е с 40% повече в сравнение с предната година.

ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ ОБЯВИ ХАЗАРТА ЗА БОЛЕСТНО СЪСТОЯНИЕ 

Става въпрос за едно болестно състояние, което е определено като такова от Световната здравна организация. Това всъщност е патологично разстройство, в което държавата участва активно със своята пасивност. Така вицепремиерът Валери Симеонов коментира в ефира на БНТ темата с хазартните игри и талоните на късмета, които се продават в търговската мрежа.

ГЛАВЧЕВ: НЯМАШЕ ПРИЧИНА ДА СЕ ИСКА ОСТАВКАТА НА ЕМИЛ ХРИСТОВ

Нямаше абсолютно никакви основания да се иска отстраняването на Емил Христов като зам.-председател на парламента. Това каза в ефира на bTV депутатът от ГЕРБ Димитър Главчев. Вчера депутатите отхвърлиха искането на БСП за освобождаването на Христов заради недопускането в сградата на парламента на хора с увреждания.

ПОСОЧЕНИЯТ ОТ СОС ЗА КМЕТ НА "МЛАДОСТ" ГО Е СТРАХ ОТ ДЕЛА И НАПУСКА СЛЕД ГЕРГЬОВДЕН

Няколко дни съм в отпуск, паралелно с това съм пуснал молба за освобождаване и се оттеглям. През това време г-н Румен Русев ще е кмет, с моя заповед – докато съм в отпуск. В отпуск съм до следващата седмица. Това заяви посоченият от Столичен общински съвет (СОС) Владимир Клисуров. 

ПЕЩЕРАТА ЛЕДЕНИКА Е НАЙ-ПОСЕЩАВАНАТА У НАС
ПРОЧЕТИ ОЩЕ : HTTPS://WWW.ACTUALNO.COM/SOCIETY/PESHTERATA-LEDENIKA-E-NAJ-POSESHTAVANATA-U-NAS-NEWS_672832.HTML
© ACTUALNO.COM

ПЕЩЕРАТА ЛЕДЕНИКА Е НАЙ-ПОСЕЩАВАНАТА У НАС

Пещера Леденика е най-посещаваната у нас, като сред посетителите има и чужденци. Това каза старши екскурзовод Момчил Янков. Той уточни, че освен чудните ледени образувания, чието име носи, и самата пещера, между 50 000 и 100 000 посетители годишно могат да се насладят на редица атракции, най-новата от които – пътуване с две туристически влакчета из околността.

НОВИЯТ АНТИКОРУПЦИОНЕН ОРГАН ОТЪРВА СИДЕРОВ ОТ СОЛЕНА ГЛОБА

Макар да започна дейността си с щедри обещания за коректност, новата антикорупционна комисия явно няма намерение да ги спазва за всички. Оказва се, че тя е прекратила преписката срещу лидера на "Атака" Волен Сидеров за това, че не е декларирал дялове във фирмата "Галерия Стил". Притежание на тази фирма е галерията, която Сидеров откри през есента и в която излага собствени картини.

МЪЖ ПРЕБИ МЕДИЦИНСКА СЕСТРА В СВОГЕ

22-годишен мъж от гр. Своге е задържан за побой над медицинска сестра, съобщиха от ОДМВР - София. Около 16.20 ч. на 2 май в РУ - Своге е постъпил сигнал за нанесен побой на дежурна медицинска сестра в многопрофилната болница в града. Изпратените на място полицейски служители установили, че на пострадалата е нанесен побой с ръце и крака от 22-годишен местен жител.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)
Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Атмосферното налягане ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 27 април. Какви ще са температурите?  През...