Новините: Най-важното за деня, 3 юли

3019
Новините: Най-важното за деня, 3 юли
Снимка: БГНЕС

Два самолета на Руската федерация прибраха дипломатите си, те кацнаха на летище София на обяд, окол 180 души дипломати заедно с техни роднини и близки бяха докарани с 5 автобуса и автомобили. Общата бройка на руските граждани, които напускат днес страната ни, е около 180 души. Повечето руски граждани отказаха да коментират какво мислят за решението на българското правителство в оставка, което ги обяви за персона нон грата на 28 юни. Гранична полиция пазеше района на летището и не позволяваше навлизането на медиите в сградата на „Летище София”. На 28 юни премиерът в оставка Кирил Петков съобщи, че България отзовава 70 руски дипломати и дипломатически служители.

Кирил Петков: Изгонването на руските дипломати няма да е тема за следващата седмица

Както видяхте, ние помолихме нотата да бъде върната, нищо не се случи, тя се изпълнява. Аз не мисля, че това ще е темата за следващата седмица. Не мисля, че ще има промени каквото и да се случи". Така премиерът в оставка Кирил Петков отговори на въпрос за експулсирането на руските дипломати днес и какви ще са последствията, ако се стигне до затваряне на посолството на Русия у нас и на българското в Русия.

Втори ден “Продължаваме Промяната” провеждат ĸонсултативни разговори за съставяне на кабинет.

Цел на разговорите е подкрепа на програма за управление в следващите шест месеца и превеждането на България през икономическата и политическата криза. Целта на разговорите е подĸрепа на програма за управление в следващите шест месеца и превеждането на България през иĸономичесĸата и политичесĸата ĸриза.

Трифонов към Кирил Петков и Асен Василев: Искрено ви пожелавам да се задавите с власт

Кирил Петков и Асен Василев звънят на всички депутати от “Има такъв народ”. И като казвам на всички - имам предвид наистина на всички. Това написа във фейсбук лидерът на ИТН Слави Трифонов. По думите му причината е да ги убедят да гласуват за новото предложение за правителство с министър-председател Асен Василев.

Йордан Цонев предложи тест за наркотици за управляващите

Депутатът от ДПС Йордан Цонев предложи тест за наркотици за тези, които управляват в момента. Това си предложение Цонев коментира в "Тази събота и неделя" по бТВ. На въпрос какво биха показали тестовете, Цонев отговори: „Нека да ги видим. Да го направят. Чета в медиите, а пък и виждам поведение, което на моменти е точно такова“.

Депутат от "Продължаваме промяната": Кирил Петков задължително трябва да е част от новия кабинет

Депутатът от "Продължаваме промяната" Венко Сабрутев смята, че Кирил Петков задължително трябва да е част от новия Министерски съвет. Това каза той в "Събуди се" по Нова телевизия. "Кирил Петков е нашият лидер. В каквато и роля да влезе, ПГ на "Продължаваме промяната", ще го подкрепи", каза депутатът.

Двама са задържани след стрелба в София

Двама души са задържани от полицията в София заради стрелба на детска площадка вчера, предаде БНР. По информация на БНР има и пострадал човек, който е ударен от нападателите. Инцидентът е станал след забележка за изхвърлени боклуци на площадката, която се намира в кв. "Студентски град". По случая е образувано досъдебно производство. Изясняват се причините за скандала и стрелбата.

„Майките от нашия блок направиха забележка на две жени, защото замърсяваха района. Дойдох и учтиво ги помолих да не си хвърлят боклуците. Те се обидиха и явно са се обадили на техни познати. Дойдоха двама мъже. Опряха ми пистолет в главата и ме напсуваха. Получих удар по главата. Имам много шевове. Единият от мъжете произведе три изстрела. Мой съсед дойде и се развика. Тогава избягаха”, разказа по Нова телевизия пострадалият Диан Дянков. И допълни, че ще си търси правата.

Пендаровски: Предложението на Париж е приемливо, няма съгласие за българите в конституцията

Президентът на РС Македония Стево Пендаровски заяви, че предложението на Франция е приемливо за него. Това той обяви след заседание на Съвета за сигурност на страната. Според него предложението на Франция е преходно и не подкопава македонската идентичност. „Предложението се свежда до едно искане, за вписване на българите в Конституцията. Не вярвам, че това е съдбовна дилема. Моята позиция е, че решението да се приеме предложението е само за започване на преговорите. Решението да се приеме френското предложение няма да бъде исторически триумф или исторически провал. Според мен това е преходен процес. Предложението е приемливо за мен на този етап”, казва Пендаровски.

Коронавирусът в България: Сериозен скок в процента на положителните проби

Броят на новите случаи на коронавирус намаля като абсолютно число, но се увеличи сериозно като процент на положителните тестове. 314 са новите заразени за 2 юли, като те бележат спад от 224 на дневна база, след като в петък бяха открити 538 случая. 41 от новите случаи са при деца. Направени са 1663 теста (PCR и антигенни), като те са с 2240 по-малко спрямо отчетените 3903 ден по-рано. Така процентът на положителните проби отново се повишава и то значително - от 13,78 % до 18,88 на сто.

 

Прочетете целия материал на следния линк: https://www.actualno.com/healthy/koronavirusyt-v-bylgarija-seriozen-skok-v-procenta-na-polojitelnite-probi-news_1776928.html © Actualno.com

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Протест пред Съдебната палата иска оставката на Сарафов (ВИДЕО)

Обвинените за контрабанда Димитрови са имали влияние на високо ниво в държавата, твърди ДАНС

Времето утре - 17 април 2024 г.

Четвърти в НАТО сме по дами в армията

"Да, България" избира между девет имена кандидатите си за Европейския парламент

239 тона въглеродни емисии е спестила Kaufland България през 2023 г. от използването на палети за многократна употреба

"Правосъдие за всеки" организира протест срещу спряната съдебна реформа

Център за интеграция на ромите организира конкурс по проект финансиран от ЕС

Въпрос за 11 млн. долара: Държавата не знае чия е суперскъпата яхта с български флаг в Дубай (ВИДЕО)

"Засяга се правната сигурност": Прокуратурата с позиция срещу промените в Конституцията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com