Новините: Най-важното за деня, 4 ноември

4433
Новините: Най-важното за деня, 4 ноември
Снимка: iStock/Guliver

Редакционният екип ви представя най-важните новини от деня накратко.

КАК ДЕЦАТА ЩЕ БЪДАТ ТЕСТВАНИ ЗА КОРОНАВИРУС В УЧИЛИЩЕ (ВИДЕО)

Децата могат са се върнат в клас най-рано на 10-и ноември, ако дотогава бъдат доставени безплатните тестове за коронавирус. Това заяви вчера (03.11.2021) на брифинг министърът на образованието Николай Денков. По думите му, бързите антигенни тестове ще бъдат прилагани при всички ученици от първи до четвърти клас в областите със заболеваемост над 500 на 100 000 души.

ДИРЕКТОРИ И УЧИТЕЛИ НЕДОВОЛНИ ОТ ОРГАНИЗАЦИЯТА ЗА БЪРЗИТЕ ТЕСТОВЕ В УЧИЛИЩЕ

Директори и учители определиха като неприятна изненада решението на здравния министър Стойчо Кацаров за вида на тестовете, които ще се прилагат от 1. до 4. клас, както и предложения не много ясен алгоритъм на взимане на пробите от децата, отчитането на резултатите и последващите действия, ако има положително дете.

НЯМА ДА СЕ ТЕСТВАТ ПРЕБОЛЕДУВАЛИТЕ ОТ КОРОНАВИРУС ДЕЦА В УЧИЛИЩЕ

Няма да се тестват децата, които са преболедували от коронавирус и имат документ по условията на зеления сертификат. Няма да се тестват и ваксинирани деца – има такива на 12 години и повече. Това заяви служебният образователен министър акад. Николай Денков

ЗДРАВНИТЕ ВЛАСТИ: ЗЕЛЕНИЯТ СЕРТИФИКАТ РАБОТИ, С НЕГО ОБЪРНАХМЕ ТРЕНДА НА ПАНДЕМИЯТА

Зеленият сертификат работи и имаме данни за обръщане тренда на пандемията - съотношението между новозаболели и постъпили в болница е различно отколкото в предишни пикове на пандемия. Тази констатация направи зам.-здравният министър д-р Александър Златанов на специален брифинг през сградата на ведомството.

ВАС ОТМЕНИ БРОЕНЕТО НА РАЗПИСКИТЕ ОТ МАШИННОТО ГЛАСУВАНЕ

Върховният административен съд отмени решението на Централната избирателна комисия в частта, в която е предвидено след броенето на контролните разписки данните да се вписват в протокол, неразделна част от протокола, отразяващ резултата от гласуването с машини.

ВЕЧНОТО ДЕРБИ МЕЖДУ ДОНДУКОВ 1 И 2: В РОЛИТЕ РУМЕН РАДЕВ И БОЙКО БОРИСОВ

Класическото напрежение в България е това между институциите, позиционирани на „Дондуков“ 1 и 2. Не повече от 100 метра жълт паваж делят Президентството и Министерски съвет от врата до врата, но и противопоставяне с исторически корени.

РАШКОВ ОБЕЩА ОЩЕ АРЕСТИ ЗАРАДИ “ХЕМУС“, СРЕДСТВАТА МИНАВАЛИ ПРЕЗ БАНКА, СВЪРЗАНА С БОЙКО БОРИСОВ

"Има задържани за злоупотреби по строителството на магистрала "Хемус", но ще има и още". Това обяви вътрешният министър Бойко Рашков, който е в Симеоновград заради акцията срещу купуване на гласове, при която стана ясно, че са задържани съпругът и сина на кметицата на града.

“ДА КАЖЕ КОЯ Е БАНКАТА“: БОРИСОВ ОБЯВИ, ЧЕ ЩЕ СЪДИ БОЙКО РАШКОВ ЗА КЛЕВЕТА

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че ще съди министъра на вътрешните работи Бойко Рашков, заради твърдението, че има банка, свързана с бившия премиер, през която са минавали източени от бюджета пари за строителството на магистрала "Хемус".

“ГОВОРЯТ МЛАДИТЕ ПОЛИТОЛОЗИ“: ЩЕ УСПЕЕ ЛИ ДА СЕ СЪВЗЕМЕ “ИМА ТАКЪВ НАРОД“?

“Говорят младите политолози“ е авторска поредица на Actualno.com, в която представяме мненията на новото поколение млади политолози по важните обществени въпроси. Част от тази нова вълна анализатори вече придобиха популярност в публичното пространство, а други ще видите за първи път. Всички те обаче са обединени под един общ знаменател – експертност, адекватна преценка и широта на мненията.

КАК ПЕЕВСКИ СЕ СДОБИ С ПОЧТИ ЦЯЛО СЕЛО – АРХИТЕКТУРЕН РЕЗЕРВАТ

След поредица правни действия – вливания и заличавания през последните две-три години, най-богатият и вече не чак толкова млад успял мъж Делян Пеевски е окрупнил бизнеса си. Той го е свел до една фирма в България, в която официално е господар. Всички пътища на дружествата, в които той е имал собственост, водят към "Интръст" ЕООД.

БЪЛГАРИЯ ИСКА МИЛИОНИ ЗА СПАСЯВАНЕТО НА “ВЕРА СУ“

Българската държава е направила разходи в размер на 2 милиона лева за операцията по спасяване на товарния кораб "Вера Су" и тази сума ще бъде предявена следващата седмица към застрахователите на плавателния съд. Това коментира министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев пред журналисти във Варна.

СРЕЩАТА НА ВЪРХА НА ООН ЗА КЛИМАТА: ЩЕДРИ ПРИЗИВИ И НЕЯСНИ ОБЕЩАНИЯ

Дотук на срещата на върха на ООН, посветена на борбата с климатичните промени, която се провежда в Глазгоу, Шотландия, световните лидери бяха доста щедри на добре звучащи лозунги, но конкретните обещания са сравнително малко. Още по-малко са тези, обвързани с твърди срокове.

ОПУСТОШИТЕЛНА СУША НА ЗЕМЯТА ВЕЩАЕ УЧЕН

Глобалното затопляне на Земята нанася сериозен ущърб на водния кръговрат в природата и може да провокира разрушителна суша в близките години. Това твърди ученият Питър Глейк в подкаст за климата в новините на Yahoo. Питър Глейк е почетен президент и съосновател на Тихоокеанския институт, фокусиран върху проблемите на питейните води.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Добри новини за храните на борсите

Натоварен трафик по границите с Румъния

Кой става ротационен председател на СЕМ за 6 месеца

Кой има имен ден днес, 28 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 28 април (неделя)

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Коментар №3 на седмицата: А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Коментар №2 на седмицата: След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Добри новини за храните на борсите
Добри новини за храните на борсите

И през тази седмица има спад в цените на основни хранителни стоки и на плодовете и зеленчуците на борсите в страната, показват данните в седмичния...